Északi sí-világbajnokság

Északi összetettben német világbajnokot avattak Norvégiában

  • VNA

A német Eric Frenzel sikerét hozta a síugrásból és 10 kilométeres sífutásból álló északi összetett az oslói északisí-világbajnokság szombati napján.

A 22 éves győztes mögött honfitársa, a korábbi háromszoros vb-ezüstérmes Tino Edelmann végzett másodikként, a bronzérmet pedig az osztrák Felix Gottwald szerezte meg, előbbi a hatodik, utóbbi a tizenötödik helyről küzdötte fel magát a dobogóra.

A német Eric Frenzel sikerét hozta a síugrásból és 10 kilométeres sífutásból álló északi összetett az oslói északisí-világbajnokság szombati napján.

Frenzel az első számban alapozta meg sikerét, miután a síugrást 109.5 méteres teljesítménnyel (új sáncrekordnak számító eredménnyel) nyerte meg, pozícióját pedig végig megőrizte a sífutásban is. Mögötte az volt a kérdés, hogy képesek-e az üldözők felzárkózni hozzá. Erre a leginkább honfitársának, Edelmann-nak, valamint a háromszoros olimpiai bajnok Felix Gottwaldnak volt esélye. Utóbbi diktálta is a tempót, a cél előtt két kilométerrel azonban még mindig fél perc volt a hátrányuk Frenzel mögött. A célegyenesben az Edelmann-Gottwald párharcban még utóbbi állt jobban, de az egyik bukkanóról lejövet elesett, így Tino Edelmann megelőzte őt, aki pályafutása során negyedszer lett vb-ezüstérmes.

A kettős német siker meglepetésnek számít ebben a számban, hiszen az idei szezonban még egyetlen német Világkupa győztest sem avattak. A címvédő amerikai Todd Lodwick ezúttal a 8. helyet szerezte meg, a hazaiak kedvence, Magnus Moan a 14., a Világkupa éllovas (és a sífutó pályával nagyon megküzdő) francia Jason Lamy Chappuis pedig csak a 15. helyen végzett. Az északi összetettezők versenye hétfőn a normál sánc csapatversenyével folytatódik, amelyre mostani teljesítményüket látva a németek is feliratkoztak az eddigi favoritok (osztrák és norvég váltó) mellé.

Északi összetett (normál sánc - egyéni):

1. Eric Frenzel (GER) 25:19.2
2. Tino Edelmann (GER) +11.9 mp
3. Felix Gottwald (AUT) +18,4 mp
4. Johannes Rydzek (GER) +22,9 mp
5. Akito Watabe (JPN) +25,5 mp
6. Mikko Kokslien (NOR) +29,6 mp