Előzetes

Barátságtalan vendéglátásra számíthatnak a spanyol élcsapatok

A Primera División első négy helyezettje egyaránt idegenben lép pályára a 25. fordulóban, és egyikük sem áll könnyű feladat előtt. Az éllovas Barcelona Mallorca szigetére utazik, de másokkal ellentétben Messiéknek nem a kellemes pihenésről szokott szólni az otttartózkodás. A Real Madrid dolga is csak kicsivel tűnik könnyebbnek az utóbbi években valamelyest meggyengült Deportivo ellen, a Valencia viszont kőkemény rangadóra készülhet Bilbaóban.

Atlético-Sevilla, szombat 18:00 hatharom-tipp: 1A 25. fordulót három találkozó nyitja szombat este. Közülük a legnagyobb meccsnek az Atlético Madrid-Sevilla ígérkezik. Az Európa Liga címvédője már ezen a héten sem volt érdekelt a nemzetközi porondon, és a kisebb(-nagyobb?) szégyen mellett azzal az előnnyel is számolhatnak, hogy csak a bajnokságra kell koncentrálniuk. Ott azonban bőven lenne feladatuk, hisz jelenleg csak a 9. helyen állnak, és az utóbbi hat meccsükből csak az utolsót, a Zaragoza ellenit tudták megnyerni. Igaz, hogy ebben az időszakban a Barcával és a Reallal is játszottak, de a két rúgott gól és a három megszerzett pont akkor is borzasztó kevés.

A Sevilla szerdán Portóban lépett pályára, és nyertek ugyan 1-0-ra Luis Fabianóék - bár nem épp nekik állt a meccs -, az otthon kapott két gól miatt kiestek az Európa Ligából. Ők is elmaradnak a tőlük elvárható teljesítménytől, mindössze egy ponttal előzik meg szombati ellenfelüket. Idegenben ráadásul egyáltalán nem szoktak vitézkedni. Az Atléticónál kérdéses Forlán szereplése, visszatér viszont Godín sérülése, Mario Suarez pedig eltiltása után. A vendégeknél a hírek szerint Romaric, Cáceres és Palop is is felgyógyulhat szombat estig.

Espanyol-Sociedad, szombat 18:00 hatharom-tipp: 1Az Espanyol-Real Sociedad mérkőzés esélyese talán a hazai együttes, de nem vehetik félvállról a vendégeket. A kisebbik barcelonai együttes ősszel szép hazai győzelmi sorozatot építgetett, amit aztán a városi rivális megszakított, azóta pedig a Real Madrid és a Villareal is elvitte a három pontot. A mostani ellenfél viszont talán nem mérhető az említettekhez, ráadásul a szépnek nevezhető nyolcadik helyezésük nem az idegenbeli teljesítményüknek köszönhető.

Gijón-Zaragoza, szombat 18:00 hatharom-tipp: 1A Gijón-Zaragoza találkozó mindkét csapat számára nagyon fontos a bennmaradás szempontjából. Amelyik nyerni tud, vehet egy kisebb lélegzetet, hiszen picit elléphet a kiesőzónától. Ennek megfelelően parázs meccsre számíthatunk, de a nyilvánvalóan nagy akarás ellenére sem adhatunk sok esélyt az otthon a Barcelonát is meglepő Gijón ellen Pintér Ádám együttesének.

Dani Alves ezúttal a lelátón ül majd, de a csapattársai nagy küzdelemre számíthatnak

Mallorca-Barcelona, szombat 20:00 (Sport 2) hatharom-tipp: 2Szintén szombat este lép pályára a két nagyágyú. A Mallorca-Barcelona meccs a közelmúlt alapján akár háromesélyesnek is tekinthető. Ősszel a Camp Nouban 1-1-re végzett a két együttes, és tavaly tavasszal is csak keserves 1-0-s győzelmet tudtak idegenben kicsikarni Xaviék. Azelőtt többször meg még annyit sem, úgyhogy könnyű dolguk biztos nem lesz. Ráadásul kötelező nyerniük, hiszen ha hibáznak, gyorsan a tarkójukon érezhetik a vérszagot kapó Real Madrid lehelletét. A keretük viszont nem lesz a legerősebb, Xavi, Puyol és Valdés is sérültek, Dani Alves pedig eltiltás miatt fog hiányozni. Szóval egy kikínlódott 0-1-nél többre ezúttal sem számítunk.

Deportivo-Real Madrid, szombat 22:00 (Sport 2) hatharom-tipp: 2A Deportivo-Real Madrid mérkőzés kapcsán hasonló dolgokat kell emlegetnünk a bajnoki versenyfutás okozta nyomás ürügyén, mint fentebb. Ha a Barcelona nyer, a blancóknak kötelező a győzelem, ha nem akarnak újra messze leszakadni. Az utóbbi évek mérkőzései alapján azért illene nyernie a Realnak, és szerintünk nyerni is fog. Hétközben nehézkesen ugyan, de egy számukra tökéletesnek tűnő 1-1-et értek el Lyonban, a bajnokságban lendületben vannak, a keretük pedig teljes. A Depor ősszel hatot kapott a Bernabéuban, és bár az elmúlt fordulóban a kapusuk, Aranzubia hajrában szerzett egyenlítő gólja nagy eufóriát okozott, szerintünk nem tart ki a lendület.

Levante-Osasuna, vasárnap, 17:00 hatharom-tipp: 2Vasárnap kora este talán Vadócz Krisztián esetleges szereplése miatt lehet érdekes a Levante-Osasuna találkozó. A két csapat változatos kimenetelű mérkőzéseket szokott egymással játszani, így ezúttal is nehéz megtippelni az eredményt. A vendégek talán az edzőváltás után érkező új impulzusoknak köszönhetően lehetnek kisebb előnyben. A múlt héten hazai pályán 4-0-ra elpáholták az Espanyolt, ugyanakkor az is igaz, hogy a bajnokságban egyedül egyetlen meccset sem nyertek még idegenben a szezonban. De hát minden sorozat véget ér egyszer!

Hércules-Getafe, vasárnap 17:00 hatharom-tipp: xA Hércules-Getafe mérkőzésre megintcsak nehéz jósolni. Trézéguet-éktől talán többet vártunk volna a szezon előtt, de azért most mégiscsak ők lesznek otthon. Ősszel Madridban simán kikaptak 3-0-ra, itt a lehetőség a bosszúra.

Santander-Villareal, vasárnap 19:00 (Sport 1) hatharom-tipp: 2A Racing Santander-Villareal-t fix kettesre tennénk, ha a vendégeket nem láttuk volna megtorpanni az utóbbi fordulókban. Azért a hétközben a Napoli ellen hátrányból kiharcolt EL-továbbjutásból építkezhetnek Rossiék, ahogy a Racing elleni jó mérlegükből is. A hazaiak viszont megnyerték az utóbbi két bajnokijukat, úgyhogy biztos nem lesz gont az ő lelkesedésükkel sem. Mozgalmas, jó meccsre számítunk.

Bilbao-Valencia, vasárnap 21:00 (Sport 1) hatharom-tipp: 1Valószínűleg szintén nem lesz unalmas 0-0 az Athletic Bilbao-Valencia rangadó sem. Mindkét csapatnak van tennivalója az európai kupaszereplés kiharcolásáért, főleg, hogy egyikük sem nyerte az utóbbi két meccsét. A baszkok mindkét alkalommal kikaptak, de mindkétszer idegenben játszottak, ráadásul legutóbb a Barcelona ellen, és kimondottan jónak tűntek. A Valencia Schalke elleni BL-döntetlenje szintén nem tűnik rossz eredménynek - noha hazai pályán érték el -, a Gijón ellen viszont talán illett volna nyerni...

Málaga-Almería, hétfő 21:00
(Sport 1) hatharom-tipp: 1
Végül a fordulót a Málaga-Almería meccs zárja, ami gyakorlatilag csak ezért lehet fontos, mert a hazaiak lemondhatnak a bennmaradásról, ha kikapnak. Ha nyernek, megelőzik az Almeríát, de azzal talán csak szaporítják a kérdőjelek számát, nem csökkentik.