Evezés

45 évesen vonul vissza a hatszoros olimpikon

  • VNA

Hat olimpia és két olimpiai ezüstérem után, 45 évesen befejezi pályafutását az észt evezős Jüri Jaanson.

Jüri Jaanson az athéni olimpia egyik selejtezőjén 2004-ben

Közel két évtizednyi sportolói pályafutását befejezve visszavonul az észtek rutinos evezőse, Jüri Jaanson. A most 45 éves sportember még annak ideén szovjet színekben kezdte el a versenyzést és főként az egypárevezősöknél jeleskedett. Első világbajnoki címét 24 esztendősen, 1990-ben (még szovjet színekben) szerezte meg. Ezt követően, ebben az embert próbáló sportágban kivételes módon hat olimpián is részt vett, ahol ráadásul 2004-ben Athénban (egypárevezősben) és 2008-ban Pekingben (kétpárevezősben) is ezüstérmet szerzett. A 2007-es évben Jaanson a valaha volt legidősebb versenyző (41 éves) lett, aki Világkupa versenyt tudott nyerni. Az észtek versenyzője a román Elisabeta Lipa, a kanadai Lesley Thompson és az ausztrál James Tomkins mellett azon négy evezős egyike, akik hat nyári olimpián is tudtak szerepelni. A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) honlapján az észt legendát faggatták a tavaly év végén meghozott döntésének hátteréről.

- Mi volt az oka annak, hogy befejezted a pályafutásodat?
- Akkor döntöttem a visszavonulás mellett, amikor megéreztem, hogy sem agyban, sem lélekben nem maradt bennem annyi erő, hogy végigcsináljam a felkészülést a londoni olimpiára. Az utóbbi két évben számos problémám volt a testemmel, egy alkalommal már a szívemmel is. Ezért döntöttem úgy, hogy a nyári versenyévadot pihenéssel töltöm el. Ősszel aztán nem éreztem magam kellően frissnek ahhoz, hogy tovább folytassam a versenyzést, így végül a sportolói karrierem lezárása mellett döntöttem.

- Hogyan jelentetted be a visszavonulást?
- Észtországban, a Pärnu-ban található evezős klub épületében egy sajtótájékoztatót hívtam össze, ahol bejelentettem a visszavonulást. Most sokkal több időm van a családomra és a hobbijaimra és nem utolsó sorban magamra. De az is szokatlan, hogy most nem kell naponta arra koncentrálnom, hogy valamiben én legyek a legjobb.

- Mennyire maradtál kapcsolatban az evezős sporttal?
- Az evezős klubomban továbbra is tag vagyok, hiszen tudom, hogy hamarosan ismét kimegyek majd a vízre evezni egy kicsit. Szeretnék jó fizikai állapotban maradni. Szeretnék aktív szerepelt vállalni a politikában, főleg azért, hogy a sport fejlesztésén és terjesztésén dolgozzak.

- Mit hiányolsz még karrieredből?
- Igazából semmit sem. Még az olimpiai aranyérmet sem, amelyért hosszú időn keresztül küzdöttem. Minden tapasztalatomat beleadtam az olimpiai felkészülésbe, de nem sikerült. Szerencsére vannak barátaim, akik sokkal többet jelentenek számomra.