NB I

Tanári tavasz előtt a Kaposvár

  • Göbölyös János

Jéggel, tisztán, vagy szódával? Ízlés dolga, ki hogyan szereti a whiskey-t. A palóc verzió az más, azt tilos hígítani. Le kell nyelni, aztán lesz, ami lesz. Sisa Tibor már látta, hogy mi lesz, de nem próbálta. Annyit azért tud róla, hogy kellemes az illata, finom az aromája, és ami lényeg: befelé szakít, kifelé hasít. Ez vár a kaposvári játékosokra, ha bronzérmet "mernek" nyerni.

Hely    Gy    D    V       Gk        Pont
3.         9       2     5    26-20       29
Tulajdonképpen semmi mást nem kell tenni, mint tartani a jelenlegi pozíciót, és akkor megvan a dobogó. A Rákóczi eddigi teljesítménye általános meglepetést keltett, de csak azok számára, akik nem ismerik eléggé Sisa Tibort. Arra persze ő sem számított, hogy a somogyi megyeszékhelyen röpke fél év alatt hasonlóan híres és megbecsült ember lesz, mint szűkebb hazájában Palócföldön. A nyaranta rendszeresen ,,szétszedett” Kaposvár újból és újból összeáll, és stabil középcsapatként zárja a bajnokságot.

2010-ben is valami hasonló történt, azzal a különbséggel, hogy míg eddig csak a legjobb játékosokat csemegézték ki a vevők, addig most az alappillér mozdult el, Prukner László a Ferencvároshoz távozott (Kaposváron egyébként hagyomány ez a fajta ,"ajándékozás", a klub olyan futballistákkal gazdagította a magyar labdarúgást, mint Bene Ferenc, Burcsa Győző, Kis László, vagy a maiak közül Balajcza Szabolcs, Rajczi Péter, Waltner Róbert, André Alves).

Az edzőváltás után nagyon sokan leírták a Rákóczit, mondván, hogy nem lesz olyan szakember, aki a helyi viszonyokhoz gyorsan alkalmazkodva, bent tudja tartani a csapatot az NB I-ben. Egészen addig ez volt a vélekedés, amíg fel nem merült – mint lehetséges utód - Sisa Tibor neve. Ő tud alkalmazkodni, nem mellékesen kiválóan ért a szakmához, tanár ember lévén, remekül bánik a fiatalokkal. Elég, ha csak az eredményeit nézzük, bajnoki címek a másodosztályban (Kuvait, Honvéd, Tatabánya), Magyar Kupa-győzelem Kispesten, vb-részvételt jelentő U19-es Európa-bajnoki bronzérem, aminek elismeréseként az Év edzője díj és a Magyar Labdarúgásért Érdemérem ezüst fokozata.

Sisa Tibor

Sisa érkezése tehát visszahozta a reményt a kaposváriaknak, hittek neki a játékosok és a szurkolók. Pedig ő nem ígért semmit, csak azt, hogy mint eddig mindenhol, legjobb tudása szerint dolgozni fog. Mert ehhez szokott hozzá. A szurkolókat viszont felettébb szokatlan, ugyanakkor kellemes érzés töltötte el, amikor látták, hogy fordulóról-fordulóra lépked felfelé az együttes, és meg sem áll a dobogóig.

A klub történetének legjobb fél szezonja után mégsem mondják azt Kaposváron, hogy a (hős)tett kötelez. Ezzel kapcsolatban jegyezte meg Sisa Tibor, amikor azt kérdezték tőle, hogy csalódott lenne-e a nyolcadik hellyel, hogy "a bajnokság előtt a biztos bent maradás volt a cél, a nyolcadik hely ennél sokkal jobb".

Távozott:
Lelkes Mátyás
Lipusz Norbert
Kovácsevics Róbert
Egejuru Godslove
Alekszandar Novakovics
Petrók Viktor

Érkezett:
Kardos Nobert
Korhut Mihály
André Cabate Portulez
Miroszlav Grumics
Máté Péter
Berdó Valentin

A télen egyébként nagyjából egyensúlyba került a távozók-érkezők listája, létszámban tehát nem történt változás, a minőségre pedig majd a mérkőzéseken kapunk választ. Egy biztos, a Rákóczival számolni kell, az élmezőny többi csapatának is okozhat kellemetlen emlékeket egy-egy somogyi kirándulás.
Magyar futballról lévén szó, kihagyhatatlan téma a pénz. Kaposváron szerényen, de okosan bánnak vele, és ami a lényeg, fizetnek is - igaz, van is mire. A most már nem csak itthon, hanem külföldön, elsősorban az arab országokban kapós Sisa Tibor például éppen a negyedét kapja annak, mint amennyit legutóbb a szíriai bajnokság második helyezettje, az al-Ittihad vezetői névre szóló szerződésben garantáltak neki.

Köszönte szépen, de nem fogadta el az ajánlatot. Azt mondta azért, mert őt úgy nevelték, hogy ha belevág valahol valamibe, és megbecsülik, akkor azt csinálja is végig. Aztán hozzátette, tudja, hogy mindenki pénzből él, de a pénz nem minden. Igaza van. A palóc viszki például megfizethetetlen. De kiváltható egy bronzéremmel.

Felkészülési mérkőzések:

Kaposvár–Nagyatád         5-0
Inter Zapresic–Kaposvár  0-1
Ravenna–Kaposvár         4-2
NK Primorje–Kaposvár    2-1
Kaposvár–Veszprém       1-0
NK Osijek–Kaposvár        2-2
Kaposvár–Paks (Magyar Kupa)    1-0

Sisa Tibor együttese múlt héten szombaton játszotta utolsó felkészülési mérkőzését, melyen az alábbi összeállításban szerepelt:

Főpróba:

Kaposvári Rákóczi FC–Szentlőrinc 1-0 (1-0)
Rákóczi FC: Milinte (Kovács Z.) - Okuka (Vadas), Grúz (Zsók), Zahorecz (Kardos), Gujics (Korhut) - Pavlovics (Horváth T.), Bank (Kulcsár), Portulez (Kovács O.), Balázs B. - Farkas Z. - Perics (Grumics)
Gólszerző: Perics.