Vélemény

Mi lesz veled Ferencváros?

  • Kele János

Újból szegényház lehet a Ferencvárosból, hiszen a zöld-fehér klubnál jelenleg senki sem tudja miből lehetne finanszírozni a napi működést. Kevin McCabe megunta a hercehurcát, már az ingatlan sem hozza lázba, inkább mentené azt, ami még menthető – miközben a csapat anyagi helyzete a biztos lábakon állástól egészen a csődközeli helyzetig esett vissza. No, de miért történt mindez? Nem voltak előjelek? Nem lehetett volna felkészülni erre? Vagy netán az egész projekt halálra volt ítélve?

Kevin McCabe és Berki Krisztián

2008 februárjában robbant a bomba, hogy Kevin McCabe angol ingatlankereskedő vállalata, az Esplanade Kft. megnyerte a Ferencváros megvételére kiírt pályázatot, így a klub hosszú idő után újra tőkeerős tulajdonost kapott. Sokan úgy vélték itt a Kánaán, csak fel kell jutni az eső osztályba, a bajnokság megnyerése majd jön magától, megnyílnak a pénzcsapok, és a Ferencváros újra régi fényében tündökölhet. Tévedtek, nem is kicsit.

Nézzük először azt, hogy mit ígért Kevin McCabe akkor, 2008-ban, amikor a Fradi tulajdonosa lett belőle. Az Esplanade Kft. ajánlatában vállalta:
- a meglévő stadiont 2 éven belül legalább 1.200.000.000 Ft. + áfa értékben felújítja, úgy, hogy az megfeleljen a FIFA, illetve az UEFA előírásainak,
- az FTC Zrt. részvénycsomagját 800.000.000 Ft. értékben megvásárolja, engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira,
- az FTC létesítményhasználati jogát 1.500.000.000 Ft. + áfa értékben megváltja, engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira,
- vállalja, hogy az FTC számára 25 éves határozott időtartamra biztosítja a stadion használatát, amely használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegy-árbevételének 25%-a.

Nos, mint látható, a fenti ígéretek közül nem mindegyik teljesült maradéktalanul… A stadion például valószínűleg soha nem fog elkészülni, hiszen éppen az hiányzik  a projekt mögül, ami a legfontosabb: egy tőkeerős befektető. Kevin McCabe ugyanis lelépett.

Nagy kérdés, még a ferencvárosi szurkolók körében is, hogy az angol befektető cserben hagyta-e a csapatot? Véleményem szerint nem. McCabe és cégei összesen 9,2 milliárd forintot invesztáltak a csapatba, a klubba, ez pedig példátlan a magyar sportmecenatúra történelmében. Igen, mecenatúra. Hiszen a mai magyarországi körülmények közepette egy sportvállalkozás nyereséges, profitorientált, üzleti alapokon történő működtetése lehetetlen. McCabe megpróbálta, hisz sikerült már neki néhány helyen (gondolkodjunk el ezen, még Kínában is!), itt azonban beletört a bicskája a helyi szokásokba. Mert azokkal képtelen volt megbarátkozni.

Számára elfogadhatatlan volt, hogy nem nyíltak ésszerűen a különböző ajtók, az üzleti életben szinte minden külső körülmény előnyt élvezett a szigorúan vett pénzügyi és marketingszempontoknál. Nem tudta elfogadni, hogy a közvélemény egy része nem megmentőként tekint rá, hanem egy szerencsevadász külföldiként, aki elhalászta a „nemzeti kincsnek” minősülő Fradit, ráadásul a telekre is ráteszi a kezét. Nem mondom, hogy mindenki így vélekedett, de tény, ahhoz képest rengeteg akadályba ütközött McCabe, hogy milyen nagy örömmel fogadták, amikor kiegyenlítette a korábbi számlákat.

Persze a sheffieldi üzletember is követett el hibákat, elsősorban sportszakmai területen – de itt azért az is közrejátszhatott, hogy nem mindig a megfelelő súgókra hallgatott. Külső szemlélőként, vagy elhivatott szurkolóként az igazolásokat látva gyakran megfordult az ember fejében, hogy a csapat tényleg másodlagos, és az ingatlan a lényeg – ám a mostanában történtek ezt cáfolni látszanak.

Hiszen kiderült, McCabe már júniusban leléphetett volna, ha akar. A szerződés 2010 nyaráig szólt, addig volt köteles finanszírozni a futballcsapat működését, tovább nem. McCabe azonban állta a cehhet, ki tudja, talán küldetéstudatból, talán azért, hogy enyhítse a veszteségeit. Mert azért csak betett ebbe a klubba több mint 9 milliárdot, szeretett volna talán valamennyit vissza is kapni belőle. Azonban mint oly sok elődjét korábban, a közeg, a magyarországi viszonyok őt is megfojtották.

Emlékszik még valaki Louis de Vries esetére a Kispestnél? Amikor adni kellett, befektetni a pénzt, megmenteni a csődbe vitt Honvédot, a magyar közeg hallgatott. Amikor aztán jöttek a sikerek, a Honvád Kuusela mesterrel a padon bajnok lett, hirtelenjében ki lett adva a jelszó: Legyen újra magyar a Kispest! Valami ilyesmit érzek most én is a háttérben – bár konkrétan senki nem jelentette ki.

De megjelent a színen a politika is. Mert bár Kubatov Gábor nem első vonalbeli politikus, azért mégiscsak igen magas beosztásokban dolgozott már korábban az egyik magyarországi pártban. Szép dolog persze az, hogy meg akarja menteni a Ferencvárost, az még szebb volt, hogy megakadályozta a felszámolási eljárást, de semmiképpen nem jó az ötlete, miszerint a klubnak vissza kell vennie a labdarúgó Zrt-t. Mert a klub szegény, mint a templom egere – volt már ilyen korábban, és a Fradi akkor is csak agonizált.

Persze az elnökség kényszerhelyzetben volt, McCabe elzárta a pénzcsapot, lépni kellett – de talán lehetett volna más irányban is. Újból hasonló befektetőt kellene megnyerni, mint amilyen McCabe volt, és nem a nemzetiségét firtatni. A cél az, hogy a klubot és az ingatlanokat külön-külön értékesítsék, vélhetően azért, mert McCabe a telekről nem mond le olyan könnyen, azt nem adja el 1 euróért Berki Krisztiánnak. Pedig így nem fog elkelni a csapat…

Mi lesz veled Ferencváros? Van-e még tovább? Lesz-e megint befektető, aki megment? Mert Berki Krisztián „tűzoltásra” szakosodott cége erre nem lesz képes. A képlet pedig közben bonyolódik. Berki (akit egyszer már kiebrudaltak a csapat vezetéséből) állítólag 25 millió forintot eltett a klub pénzéből, s ezért a Zrt. már pert fontolgatott ellene. Közben a Zrt. a korábbi cserekapusé lett, a jogi akció nyilvánvalóan meghiúsult – benyújtotta viszont a keresetet egy magánszemély. Vajon az irigység a kiváltó ok? Vagy nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja?

Lehet, hogy sosem tudjuk meg. Mint ahogyan nem tudtuk meg, hogy mi történt a csapattal Kelemen, Magyar Ernő, Furulyás vagy Várszegi alatt – csak szembesültünk a szomorú ténnyel, miszerint a Ferencváros működésképtelen. Ez most már mindig így lesz?