Sífutás

Visszavonult a kétszeres olimpiai bajnok

  • VNA

Nem lesz ott élete kilencedik világbajnokságán Andrus Veerpalu, az észtek kétszeres olimpiai bajnoka, aki sérülése miatt befejezi a sportot.

Az oslói északi-sí világbajnokság megnyitójának napján meglepő hír látott napvilágot. Az észtek kétszeres olimpiai bajnok sífutója, Andrus Veerpalu ugyanis bejelentette, hogy befejezi pályafutását - és már a világbajnokságon sem látjuk őt szerepelni. „Az egészségem és a korom jelezték, hogy hiába vagyok még mindig nagyon motivált, lassan abba kellene hagynom a versenyzést” - mondta a 40 esztendős észt sífutó, akit krónikus térdfájásai kényszerítettek arra, hogy abbahagyja az élsportot.

Veerpalu 2002-ben és 2006-ban is megnyerte a 15 km-es klasszikus stílusú sífutás olimpiai versenyét, emellett pedig összesen nyolc (!) világbajnoki szereplése (már a ’93-as faluni vb-n is ott volt a mezőnyben) alkalmával két vb-aranyérmet is szerzett (2001-30km, 2009-15km). Az utóbbi időszakban már kevés versenyen induló észt sífutó ebben a szezonban mindössze három Világkupa versenyen indult, az Otepää-ben 15 km-en elért ötödik helyezése bizakodásra adott okot mindenkinek, de végül az ismételt sikeres vb-szereplésből nem lett valóság.

A hazájában nemzeti hősnek számító (ötször volt az év sportolója) Veerpalu világbajnoki címvédője volt a 15 km-es versenynek (kedvenc számának), amelytől most Oslóban méltóképpen búcsúzhatott volna el. Már a két évvel ezelőtti libereci győzelme is csodaszámba ment, hiszen akkor 38 esztendősen lett világbajnok, így minden idők legidősebb sífutó bajnokának vallhatja magát.