NB I

Parkolópályáról startolt a Pápa

  • Göbölyös János

A célt a semmiből is el lehet érni. Bár, ahogy a klub megalakult, az – pestiesen szólva - nem semmi. Álljon itt egy rövidke történet, aminek ugyan látszólag köze nincs a pápaiak 2011-es tavaszához, ám hogy egyáltalán léteznek, ahhoz szorosan kapcsolódik.

Hely    Gy    D     V    GK     Pont
7.       7      2     7   26-28    23
A Lombard név 1996 óta kapcsolódik a futballhoz, akkor gondolta úgy Bíró Péter, hogy beszáll a tatabányai labdarúgásba. Az ezt követő nyolc esztendő alatt az egykori Bányász megjárta a mennyet és a poklot, s mivel a tulajdonosnak megromlott a viszonya a várossal, 2002-ben Szombathelyre költöztette csapatát, amely Lombard FC Haladás néven működött tovább. 2004-ben újra csomagolni kellett, Pápa volt a következő állomás. Eredetileg a Balaton FC költözött volna oda, ám az utolsó pillanatban Diósgyőrt választotta a siófoki csapat, a Bíró-féle Lombard tehát letáborozott Pápán.

Lombard FC Pápa kerete a 2010-2011-es szezonban

A keretet egyrészt azok a volt balatoni labdarúgók alkották, akik nem követték társaikat Diósgyőrbe, a másik csoport pedig a korábbi szombathelyi játékosokból állt. Így született meg a Lombard FC Pápa, amely az okosan lavírozó Bíró Péternek (no meg persze az akkori versenykiírás visszásságainak) köszönhetően az NB I-ben indulhatott. Két év után kiesett, majd - már a jelenlegi edzővel - 2009-ben visszakerült az élvonalba.

Távozott:

Mészáros Márk
Jovánczai Zoltán
David Abwo
Gahwabi Nebil
Germán Tamás
Kiss Róbert
Hacker Bence
Fűzfa Gergely
Fazekas Norbert


Érkezett:
Lovrencsics Gergő
A fentiek ismeretében a tavaly elért 11. hely maga volt a csoda, de akkor hogyan értékeljük a jelenlegi 7. pozíciót? Véber György vezetőedző fogalmazta meg talán a legfrappánsabban a választ, szerinte ,,a Pápa a lehetőségekhez mérten, a felső határon mozog”. Ez persze nem azt jelenti, hogy innen már csak lefelé vezethet az út, a 41 éves, egykori újpesti kedvenc habitusa, és futballfilozófiája épp az ellenkezőjét sejtetik. Ő mindig, mindenhol nyerni akar, és tavasszal sem a mögöttük lévő csapatokat figyeli majd.

S hogy mi a realitás?
A korelnök kapus, Szűcs Lajosnak vegyesek az érzései a felkészüléssel kapcsolatban, míg Zoran Supics szerint hetven százalékosan sikerült megalapozni a tavaszt. Félreértés ne essék, mindketten optimisták, ha nem így lenne, Véber már rég jegelné őket, ám bennük is ott motoszkál, vajon ezzel a kerettel tényleg lehet rátenni még egy lapáttal?

Az óvatosság oka minden bizonnyal az, hogy a télen senkit nem igazolt a klub (megszerezte ugyan a PMFC-től Lovrencsics Gergőt, de a tárgyalások jelen állása szerint csak nyártól lépne életbe a szerződés), a távozók között viszont ott van az az Abwo, akinek a góljai nagyon hiányoznak majd a folytatásban.

Lehet persze úgy is gondolkodni, hogy az ősszel gyűjtött pontokhoz annyit mindenképpen szerez még a Lombard, ami biztosítja továbbra is az NB I-es tagságát. A számítás valóban megállja a helyét, ám aki ezt hangoztatná ma a pápai öltözőben, az lehet, hogy követhetné Abwót.

Véber nem tűri a középszerűséget, s bár a szókimondása olykor okoz némi kellemetlenséget (magának is), a tenni akarása, a szakmai alázata töretlen. A minap, például a felkészüléssel kapcsolatban, azon belül az elmaradt erősítést firtató kérdésre röviden csak annyit mondott: ,,az állandóságot képviseltük”.

Szombaton viszont már nem volt ennyire diplomatikus. A győztes meccset követően nyilatkozott a klub honlapjának, és miután megdicsérte csapatát, odaszúrt egyet a klubnak. A kemény kritika tárgya a mérkőzés helyszíne volt, Véber nevetségesnek tartotta, hogy a bajnoki főpróbát plusz hat fokban, verőfényes napsütésben a stadion helyett a parkolóban kellett lejátszani. Azon az edzőpályán, amit már előkészítettek a munkálatokra, felvonalazták az építkezésre. Elfogadhatatlannak és méltatlannak érezte ezt a hozzáállást.  

Igaza van. De hát, a Pápával kapcsolatban megtanultuk, hogy a célt a semmiből is el lehet érni. Pláne egy parkolóból indulva.

Felkészülési mérkőzések:

Slovan Bratislava–Pápa      2-0
Magyarország U21–Pápa   1-0
Pápa–Csorna                      2-0
Pápa–FTC II.                       3-0
Pápa–Tatabánya                 4-2           
Pápa–Balatonfüred              3-0

Főpróba:

Véber György csapata nemzetközi mérkőzéssel fejezte be a felkészülést a bajnoki rajtra, az edző az alábbi összeállításban szerepeltette együttesét:

Lombard FC Pápa–Duslo Sala 2-0 (0-0)
Pápa: Kovács V. - Nagy S. (Tóth G.), Dlusztus, Supic, Rajnay - Takács (Bíró), Gyömbér, Bárányos (Quintero), Heffler (Palkó) - Rebryk, Maric (Bali)
G.: Takács P., Rebryk