Északi sí-világbajnokság

Homokon készült a brazil sífutónő - videó

  • VNA

A 72. helyen végzett a sprint verseny selejtezőjében a brazil sífutónő, Jacuelina Mourao, aki időnként kénytelen homokon sífutni.

Van egy olyan brazil sportoló az északi sí világbajnokság mezőnyében, aki ugyan vélhetően kiemelkedő eredményt nem ért el majd a norvég fővárosban, viszont mégis különleges szereplője a mezőnynek. A brazil Jaqueline Mourão-ról van szó, aki egyedüliként mondhatja el magáról azt a világon, hogy a legutóbbi négy olimpián (2010, 2008, 2006, 2004) egyaránt ott volt versenyzőként. A most 34 éves sportember tehát hat éven belül négy olimpiára jutott el, ami nem rossz ahhoz képest, hogy korában az orvosi felmérések azt mutatták ki nála, hogy nem alkalmas nagyobb mértékű fizikai terhelésre a szervezete. A brazil sportoló mindössze 15 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a kerékpározással, első komolyabb versenye pedig az 1997-es mountain bike világbajnokság volt. Ezt követően az Olimpiai Szolidaritási programnak is köszönhetően a 2004-es athéni olimpiára megszerzett kvalifikációjával ő lett az első brazil, aki ebben a szakágban ott lehetett az ötkarikás játékokon (18. hely). Az igazi fordulatot Mourao életében egy 2005-ös quebeci edzőtábor hozta meg, ahol akkora hóvihar fogadta őket, hogy nem tudtak kerékpáros edzéseken részt venni, így a holtidőben edző-férje (az egykori kanadai sífutó olimpikon, Guido Visser) javaslatára ekkor tanult meg sífutni.

Jacqeline Mourao téli sport karrierje innentől kezdve viharos gyorsasággal haladt, aki egy évvel ezután már ott lehetett a torinói olimpia sífutó versenyén is (10km - 67. hely). Pekingben újra a sífutók számára amúgy az egyik fő kiegészítő sportnak számító mountain bike-ban indult el az olimpián (19. hely), majd Vancouverben ismét láthattuk őt szerepelni a hölgyek 10 km-es sífutó versenyén (67. hely). A negyedik olimpiáján szereplő Jacqueline Mourao-t a vancouveri olimpia záró ünnepségén hatalmas megtiszteltetés érte, hiszen ő vihette a brazil nemzeti színeket. A brazil sportolónő hazájában nem nagyon van hó, így a nagy versenyek előtt igencsak kreatív módját választja az edzési módszereknek, hiszen a brazil tengerpartok homokos (!) részein tréningezik – sífutó lécen - ld. az alábbi videót.