Északi sí-világbajnokság

Björgen és Modin nyerte a selejtezőt

  • VNA

A norvég Marit Björgen és a svéd Jesper Modin nyerte meg a szabad stílusú sprint verseny selejtezőjét.

Csütörtökön kora délután rendezték meg az oslói északi sí-világbajnokság sprint versenyeinek selejtezőjét. A nőknél 86-an indultak el az 1300 méteres versenyen, amelynek selejtezőjét a norvégok olimpiai bajnoka, Marit Björgen nyerte meg, megelőzve a svéd Charlotte Kallát és a drammeni sprintben második helyen végző, szintén norvég Maiken Kaspersen Fallát. Az első harminc helyezett közé szinte minden esélyes bejutott, a címvédő olasz Arianna Follis a 11. helyen kvalifikálta magát a középdöntőbe. Meglepetést talán csak az okozott, hogy a szabad stílusban kifejezetten jó orosz Natalia Korosteleva (33. hely) és a tíz évvel ezelőtti sprint világbajnok, a finn Pirjo Muranen (38.) nem tudott bekerülni a középdöntőbe.

A négy magyar induló közül a vancouveri olimpikon Viczián Vera végzett a legjobb helyen (75. hely), megelőzve Simon Ágnest (78.), Papp Ildikót (80.) és Zámbó Viktóriát (81. hely)

A férfiaknál összesen 120-an indultak el az 1480 méter hosszúságú körön rendezett versenyen, ahol a drammeni sprintet betegsége miatt kihagyó svéd Jesper Modin volt a leggyorsabb. Mögötte a legjobb norvég, Anders Gloersen végzett minimális hátránnyal, a svájci Martin Jäger pedig meglepetésre a harmadik helyen zárt. A legjobb harminc közé a favoritok többsége bejutott, a világbajnoki címvédő Ola-Vigen Hattestad a hetedik, a hazaiak másik kedvence, a kétszeres olimpiai bajnok Petter Northug a 10., a nagy esélyes svéd Emil Jönsson pedig a 12. helyen kvalifikálta magát a középdöntőre. Voltak meglepő kiesések is, hiszen a norvég Oystein Pettersen csak a 41. helyen végzett, így nem jutott tovább, csakúgy, mint a német Josef Wenzl és az olasz Fulvio Scola. Pozitív meglepetés viszont a brit Andrew Musgrave, aki 26. helyének köszönhetően továbbjutott.

A magyarok közül a háromszoros olimpikon Tagscherer Zoltán szerepelt a legjobban (77. hely), de a többiek is remekül helytálltak a népes mezőnyben, hiszen Szabó Milán (82.), Tagscherer Imre (95.) és Gond Balázs (99.) is a legjobb százban zárta a kvalifikációt.