Északi sí-világbajnokság

Simon Ágnes és Kónya Ádám volt a legjobb magyar a selejtezőben

  • VNA

Nem sokon (11,5 másodpercen) múlott Simon Ágnes továbbjutása a klasszikus stílusú verseny selejtezőjében.

Szerdán a klasszikus stílusú sífutó verseny selejtezőivel elkezdődött az Oslóban zajló északi sí-világbajnokság. A nők 5 km-es kvalifikációjában 16-an indultak el, ahol a dán Niviaq Chemnitz Berthelsen volt a leggyorsabb. A selejtezőben a legjobb magyar Simon Ágnes lett, aki mindössze 11,5 másodperccel maradt le a még továbbjutást jelentő tízedik helyről. A végül a 11. helyen végző Simon mögött Papp Ildikó a 12. pozíciót szerezte meg, alig 1,1 másodperccel megelőzve a vancouveri olimpikon Viczián Verát. A negyedik magyar induló, Marosffy Orsolya a 15. helyen végzett a selejtezőben.

A férfiak 10 km-es selejtezőjében is négy magyarért szurkolhattunk, ahol az új-zélandi Benjamin Koons győzött, aki egyedüliként teljesítette fél órán belül a távot. A legjobb magyar eredmény az alig 19 esztendős Kónya Ádám nevéhez fűződik, aki a 48 tagú mezőnyben a 20. legjobb időt érte el (2:11-el elmaradva Koons mögött). A Vasas SC fiatal, Ausztriában tanuló és edző tehetsége mellett Cseke Csaba (33. hely), Gombos Károly (37.) és Pálfy Máté (39.) is remekül helytállt.

A magyar sífutók csütörtökön a sprint verseny selejtezőjében is elindulnak majd, ahol a szintén vancouveri olimpikon Tagscherer Zoltán mellett testvére Imre, valamint Gond Balázs, Szabó Milán, Viczián Vera, Papp Ildikó, Simon Ágnes és Zámbó Viktória vesz majd részt.