Európa Liga

Millió helyzetet kihagyott, ki is kapott, mégis továbbment a Porto

A Sevillának a meccs nagy részén nem sok esélye volt

Az idegenben megnyert első mérkőzés után a minimális hazai vereség is belefért a Portónak a Sevilla ellen az Európa Ligában a legjobb 32 között. A portugálok számolatlanul dolgozták ki a ziccereket, de mindet ki is hagyták, míg a spanyolok kihasználtak egyet a kevés lehetőségük közül a parázs mérkőzésen.

Hulk tapsolja meg a közönséget a Porto Sevilla elleni hazai EL-meccsén 2011 februárjában

Mivel a Sevilla hazai pályán 2-1-es hátrányt szedett össze, legalább két rúgott gólra volt szükségük a továbbjutáshoz. Ennek megfelelően övék volt az első helyzet, Kanouté azonban jobb külsővel a jobb alsó mellé tekert a tizenhatosról a második percben. A győzelmi kényszer ellenére mégsem alakult ki spanyol fölény az első negyedórában. Sőt, inkább a Porto támadott, igaz, valódi veszélyes lehetőségig nem jutottak a hazaiak.

Egészen a 19. percig, amikor Belluschi kétszer is lőhetett. Először blokkoltak a végdők, másodszor pedig nem sokkal ment a bal kapufa mellé a labda. Alvaro Pereira is hasonlóan járt szűk félóra elteltével. Falcao mmég közelebb került a gólhoz, a fejese a jobb kapufán csattant. A Sevillának nem sok köze volt a meccshez.

Howard Webb a vb-döntő óta sem tanulta meg bevállalni a kényes szituációkat, ezúttal is elfelejtett kiosztani egy piros lapot. Hulk indult volna meg Alexis mellett, aki teljesen egyértelműen lerántotta, és meg kellett volna kapnia a második sárgáját, de az angol játékvezető csak szelíden mosolygott. Ezek után nem meglepő, hogy megint elég nehezen tudott rendet tartani, Hulk gyakorlatilag az egész sevillai védelemmel összeveszett legalább egyszer a szünetig.

A második játékrészt is a Porto kezdte jobban, az első lövésük azonban a kapu fölött kötött ki. Majd a második is, amikor az 58. percben Hulk Falcaót hozta nagy helyzetbe, de a védelem az utolsó pillanatban menteni tudott. A 61. percben pedig Javi Varas védett, amikor Hulk lőtt távolról egy kontra végén. El-eljutott a Sevilla a hazai kapu közelébe, de valódi helyzetet nem tudtak kialakítani, a Porto kontrái pedig veszélyesek voltak.

Így Moutinho próbálkozása is a 65. percben, de tévedett néhány centit, így az alapvonalon hagyta el a labda a játékteret. A vendégek nehezen viselték, hogy nincs esélyük a továbbjutásra, el-elszakadt náluk a cérna. Negredo pédául ököllel ütött Varela bordájára. Webb ezt nehezen vehette volna észre, de a felvételek alapján egy hosszabb távú eltiltás kijár a csatárnak.

A hazaiak megpróbáltak a játékkal foglalkozni, Hulk azonban a sokadik helyzetet is kihagyta, csúnyán mellé lőtt a 70. percben. A csereként beállt Luis Fabiano pedig ezt már megbosszulta, egy perccel később egyedül lépett ki, és ki is használta a ziccerét. (0-1)

Luis Fabiano gólja

Ráadásul szinte azonnal emberhátrányba is került a Porto. Pereira csúszott oda késve az egyik vendégjátékosnak, amiért azonnal pirosat kapott. Akár jogosnak is tekinthetjük a kiállítást, csak épp nem ennek kellett volna lenni az elsőnek a meccsen. Pár perccel később kiderült, hogy nem is ez volt az egyetlen. Alexis megint a földre vitte Hulkot, és ezúttal meg is kapta a második sárgáját.

Hulk gyors egymásutánban kétszer is ziccerbe került, de előbb mellé durrantott, másodszor pedig Javi Varas védett nagyot. Hiába halmozta a gólhelyzeteket a brazil csatár, betalálni csak nem sikerült neki.

A hajrában felváltva voltak veszélyben a kapuk, többnyire ekkor is a kontrázgató Porto előtt voltak ziccerek, de Javi Varas bravúros sorát mutatta be - már amikor a portugálok nem szórakozták el a lehetőségeket.

Az eredmény így nem változott, és 2-2-es összesítéssel idegenben lőtt több góljának köszönhetóen az FC Porto jutott be az Európa Liga nyolcaddöntőjébe.

Európa Liga, a legjobb 32 között, visszavágó:

FC Porto (portugál)-Sevilla (spanyol) 0-1 (0-0)
gólszerző: Luis Fabiano (71.)
kiállítva: Pereira (72.), illetve Alexis (77.)
Továbbjutott: az FC Porto 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

Kedden játszották:
CSZKA Moszkva (orosz)-PAOK Szaloniki (görög) 1-1 (0-0)
gólszerző: Ignasevics (80.), illetve Muslimovic (67.)
Tj: a CSZKA Moszkva 2-1-es összesítéssel.

Csütörtökön játsszák:
Sporting Lisboa (portugál)-Glasgow Rangers (skót) 19:00 (1-1)
FC Liverpool (angol)-Sparta Praha (cseh) 19:00 (0-0)
Szpartak Moszkva (orosz)-FC Basel (svájci) 19:00 (3-2)
Zenit (orosz)-Young Boys (svájci) 19:00 (1-2)
PSV Eindhoven (holland)-Lille (francia) 19:00 (2-2)
Bayer Leverkusen (német)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 19:00 (4-0)
Villarreal (spanyol)-Napoli (olasz) 21:05 (0-0)
Ajax Amsterdam (holland)-Anderlecht (belga) 21:05 (3-0)
Braga (portugál)-Lech Poznan (lengyel) 21:05 (0-1)
Dinamo Kijev (ukrán)-Besiktas (török) 21:05 (4-1)
Manchester City (angol)-Arisz (görög) 21:05 (0-0)
Twente (holland)-Rubin Kazany (orosz) 21:05 (2-0)
VfB Stuttgart (német)-Benfica (portugál) 21:05 (1-2)
Paris Saint-Germain (francia) - BATE Boriszov (fehérorosz) 21:05 (2-2)