NB I

Kecskeméti tűzoltás - tengernyi góllal

  • Göbölyös János

Utólag lehet okoskodni. Ha másfél évvel ezelőtt egy rossz rajt után Kecskeméten nem a könnyebb utat választják, akkor tavaly ősszel nem került volna nehéz helyzetbe a csapat. Tomiszlav Szivics, miután 2008-ban feljuttatta a KTE-t az első osztályba, rajongtak érte a városban. A siker példa nélküli, hiszen a klub az 1911-es alapítása óta soha nem szerepelt az élvonalban. A szerb tréner tehát történelmet írt, megfejelve azzal, hogy az újonccal az 5. helyen végzett első NBI-es szezonjában.

Hely.  Gy  D  V    GK    Pont
9.      7   0   9   30-35   21
És ettől kezdve már ,,hírösen magyaros” a történet. Elég volt egy rossz rajtot követő hullámvölgy (11 meccs, 11 pont, 12. hely), és már nem Szivics ült a padon. Maga állt fel, de mivel udvarias emberekkel volt körülvéve, nyilván segítettek neki…A nagy utazó, Csertői Aurél meg sem pihent a padon (4 meccs), megmelegítette azt Urbányi Istvánnak, akivel végül a 10. helyezést sikerült megcsípni. A folytatásban a történelem ismételte önmagát, csak más szereposztásban.

Ünneplő kecskeméti játékosok - Fotó: www.kecskemetite.hu
Tavaly ősszel a 9. forduló után mindössze 6 pont állt a Kecskemét neve mellett, ez még éppen a bentmaradást jelentő 14. helyet jelentette, de súlyosbította a helyzetet, hogy az eggyel jobb pozícióban lévő Vasas is néggyel többet gyüjtött. Dönteni kellett. Már megint.

Távozott:

Csordás Csaba
Bagi István
Hegedűs Ádám
Simon Ádám
Mladen Lambulics
Koncz Zsolt
Holczer Ádám
Némedi Norbert

Érkezett:

Zoran Akovics
Szinisa Radanovics
Preklet Csaba
Goran Vujovics
Koszó Balázs
Hát persze, hogy Szivicset akarták a kecskemétiek, ő azonban most már óvatos volt. Az akkor a szerb U19-es válogatottat irányító tréner álláshalmozó lett, az edzősködés mellett tűzoltóként is munkát vállalt - a kecskeméti kispadon. A mentőakció parádésra sikeredett, a hátralévő hét fordulóban ötször nyert a KTE, és a fél mezőnyt megelőzve a 9. helyen zárt (már az első meccs ,,szivicses” produkció volt, a dobogós Honvédhoz utazott a csapat, és nyert 2-1-re).

Hogyan tovább? Tették fel a kérdést a Széktói-stadionban, ám hogy ez költői volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az edzővel kötött, 2013-ig szóló szerzodés. Helyre állt a rend Kecskeméten, bár ebben a rendcsinálásban a visszatért szakember is aktívan részt vett. Egy nem csak szellemiségében, hanem összetételében is új csapatot épít(ett). Ami nem változott, az a nyílt támadójátékot magában foglaló taktika. Ezt azok is érzékelhetik, akik csak ránéznek a tabellára: döntetlen nincs, gól, mint a tenger. Aki tehát tavasszal kilátogat a KTE mérkőzéseire, kevés tökmagot vegyen, mert közben tapsolni, és ugrálni kell, az izgalom (és olykor a látvány) garantált.

Egyetlen fájó pont van a mesébe illő történetben, Csordás Csaba távozása. A kecskemétiek ,,Csorija” korábban Szivics egyik kedvenc játékosa volt, az újból a válogatottba meghívott Tököli Attila nyári leigazolásával viszont csak kiegészítő szerep jutott neki, ezért továbbállt Siófokra. A remek őszi hajrát egyébként horvátországi edzőtáborozással (is) jutalmazta a klub, a felkészülés tehát ideálisnak mondható. Ha pedig a folytatás is hasonló lesz, akkor talán a két évvel ezelőtti 5. hely is megismételhető. A centenáriumát idén ünneplő klub mindenesetre már most megütötte a főnyereményt -Tomiszlav Szivics személyében.

Felkészülési mérkőzések:

KTE–BKV Előre               4-0
Karlovac–KTE                  2-2           
Medulin–KTE                    2-7
Primorje–KTE                   0-2
NK Domzale–KTE            0-0
FC Baník Ostrva–KTE      0-1
NK Zadar–KTE                  0-1
NK Pomorac–KTE            1-2
HNK Rijeka–KTE              2-0
KTE–Radnicski Zombor   2-2
Sándorfalva–KTE             0-9
(A Kecskemét a BKV Előre utáni nyolc mérkőzését a horvátországi edzőtáborozás alatt játszotta)

Főpróba

Tomiszlav Szivics a szombati Liga-kupa középdöntő első mérkőzésén az alábbi csapatot küldte pályára:

DVSC-TEVA – Kecskeméti TE-Ereco 2-0 (1-0)
KTE: Rybansky – Gyagya (Preklet 65.), Radanovics, Balogh (Urbán 88.) B., Mohl – Szavics (Ebala 65.), Alempijevics, Bertus (Csukics 46.), Bori (Litsingi 46.) – Tököli, Foxi
G: Varga J., Illés

A keddi visszavágót a Kecskemét nyerte 1-0-ra, így a Debrecen jutott az elődöntőbe.