NB I

Győri nyelvlecke haladóknak

  • Göbölyös János

- Who speaks Hungarian here? - Nobody. - Am I in Győr then? - Yeah, this is ETO. Hogy a fenti párbeszéd elhangzott-e valamikor a győri klubház környékén, az kérdéses, bár nem csodálkoznánk rajta, ha mégis megtörtént volna. Az biztos, hogy már jó ideje nem elsősorban magyar körmondatoktól hangos az ETO öltözője, a keretben hemzseg a külföldi, s mivel a nációk száma folyamatosan változó, tolmács legyen a talpán, aki szinkronizál mondjuk egy taktikai értekezletet. Ha valahol, akkor Győrben tökéletesen alkalmazzák a Bosman-törvénynek a külföldiek korlátlan foglalkoztatásáról szóló passzusát.

Hely    Gy    D    V     GK     Pont
10.       5      5    6    19-20    20 
A helyzet persze ennél sokkal egyszerűbb, egyrészt ugye a futball nyelvén mindenki ért, másrészt az angol és az orosz bőven elegendő ahhoz, hogy tökéletes összhang legyen játékos és edző között.
A kommunikáció tehát zökkenőmentes az ETO Parkban, a játék azonban mintha akadozna.

A győri játékosok ünnepelnek a Montpellier elleni Európa Liga mérkőzésen a tizenegyesekkel kiharcolt győzelem után
A tavalyi bronzérmes, és az Európa Ligában három ellenfelét is kiselejtező csapat a 10. helyről fut neki a tavasznak, és ez még akkor is vékonyka teljesítmény, ha Pintér Attila csak ritkán tudta pályára küldeni az általa legerősebbnek vélt tizenegyet. Az edzőt sérülések, formaingadozások hátráltatták abban, hogy a legnemzetközibb magyar csapatot ismét kupaindulásra jogosító helyig vezesse. A cél természetesen még elérhető, a kilenc pontos hátrány behozható, és ezt Győrben is komolyan gondolják. Meg aztán ott van a Magyar Kupa, ahol ki lehet javítani a bajnoki botlást.

Távozott:
Juan Ignacio Briones
Carlos Ariel Marinelli
Djordje Csetkovics
Jarmo Ahjupera

Érkezett:

Vedran Niksics
Takács Ákos
Dudás Ádám
Alekszandar Radoszavljevics
Vahtang Panchava
Nagy Ádám
Windecker József
Nacsa Péter

Tény, hogy a Tarsoly Csaba által elnökölt klub olyan hátteret biztosít a futballistáknak, amilyenre egy-két kivételtől eltekintve a teljes hazai mezőny irigykedhet. A háttérben pedig ott funkcionál egy olyan, nyugati mintára felépített, akadémiai rendszerben (is) működő utánpótlás-centrum, amely néhány éven belül ontani fogja kifelé a tehetségeket. És akkor majd a tolmács is mehet munkát keresni.

Addig azonban sok víz lefolyik a Rábán, a tulajdonos azonban már most eredményt vár. Nem különben a szponzorok, a télen beszálló Audi például nem biztos, hogy megtapsolná a közepes teljesítményt.
Győrben a csúcsra törnek, ennek érdekében építgetik a csapatot is, és ennek tudatában állították össze a téli felkészülési programot.

Ha kellett, igazoltak, ha kellett, külföldön rehabilitáltatták a sérülteket, ha kellett, két hétig Törökországban edzőtáboroztatták az első és második csapatot, ha kellett, kizárólag külföldi együttesekkel kötöttek le gyakorlómeccset, és ha kellett… Szívfájdalom nélkül elbúcsúztak a próbajátékra érkezőktől, elengedték, eladták, vagy átadták a koncepcióba már nem illő kerettagokat.
Függetlenül a gyengébbre sikeredett ősztől, Pintér Attila csapatán egyértelműen látszik a fejlődés, amíg korábban a túlbiztosított védőmunka dominált, addig ma már ennek megtartása mellett a támadófutball is hangsúlyt kap a meccseken.

Innen pedig már csak egy (jó nagy) ugrás az élmezőny.                   
Rend a klubházban, fegyelem az öltözőben, céltudatosság a szakmában, európai nívó az infrastruktúrában.

Mi kell még?
Például pontok és nézők.
Utóbbi persze nem csak Győrben okoz problémát, a bántó érdektelenséget ráhúzhatjuk a komplett magyar mezőnyre. Felidézhetnénk most a legendás 80-as éveket, a Verebes-korszakot, amikor húsz-harmincezer ember szurkolta végig a Rába ETO bajnoki meccseit, de felesleges ezzel hergelni a maiakat. Hergeljék csak ők magukat, és akkor részük lehet hasonló élményben.

Felkészülési mérkőzések:

Győri ETO–Dunajska Stredá        1-3
Győri ETO–Azerbajdzsán (U21)  1-0
Győri ETO–Serik Beledijesi          5-1       
Győri ETO–Otopeni                      1-0
Győri ETO–Sturm Graz                1-1
Győri ETO–Anzsi Mahacskala      0-1
Győri ETO–Slovacko                     0-3
Győri ETO–Jablonec                     2-2

(A Győr az első mérkőzés kivételével valamennyi találkozóját a törökországi edzőtáborozás alatt játszotta)

Főpróba

Pintér Attila a szombati Liga-kupa középdöntő első mérkőzésén az alábbi csapatot küldte pályára:

Győri ETO–Haladás 1-2 (1-1)

Győri ETO: Stevanovics – Takács, Fehér, Stanisics, Völgyi, – Koltai (Sharashenidze) Pilibaitis (Copa), Ganugrava (Kiss), Trajkovics – Niksics (Bouguerra), Alekszidze.
G.: Pilibaitis (11-esből) ill. Kenesei, Tóth P.

A keddi visszavágón mindkét csapat a második sorával állt fel, a mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult, így a Haladás jutott az elődöntőbe.