Bajnokok Ligája

Terryék Ancelottiért is küzdenek, Mourinhót nem érdekli a múlt

Hat szűk, nyolcaddöntős végállomást jelentő esztendőnek próbál véget vetni a Real Madrid a Bajnokok Ligájában, ehhez kedden első lépésben az Olympique Lyon, vagyis a tavalyi hóhér otthonában kellene bizonyítania. A Chelsea Dániába utazik, és mivel a bajnokság mellett a FA-kupa is elszállt a Kékeknek, a Bajnokok Ligájában illene bizonyítaniuk.

Terry és Ancelotti a BL-mérkőzés előtt - Fotó: AFP

OLYMPIQUE LYON-REAL MADRID

Felemás helyzetben várja a kilencszeres BEK-, illetve BL-győztes, de 2004 óta a legjobb nyolc közé sem jutó Real Madrid a Lyon elleni párharcot: papíron nyilvánvalóan José Mourinho együttese az erősebb, de a lélektani előny Claude Puel együttesénél van, tavaly ugyanebben a körben sorsolták össze a csapatokat, akkor a lyoni odavágón 1-0-ra nyertek a hazaiak, Madridban 1-1-es döntetlen született. A 2006-2007-es szezon csoportkörében a spanyolországi döntetlen (2-2) mellett hazai pályán szintén nyert a Lyon (2-0). A 2005-2006-os idényben hasonló volt a felállás, csak akkor a Stade de Gerland-ban még jobban, 3-0-ra páholták el a blancókat, míg a Bernabéuban ismét csak 1-1-re futotta a spanyolok erejéből. A gólarány 10-4, a franciák javára...Mourinho ennek ellenére bizakodik, úgy véli, sikerült megtalálnia csapatának az ellenszert.

"A Lyon remek csapat, több tapasztalt játékosa is van. Hozzánk több új futballista is érkezett, akik még nem léptek pályára hasonló téttel bíró mérkőzésen. De nem foglalkozunk a múlttal és a statisztikákkal. Ha úgy gondoljuk, hogy könnyű találkozók várnak ránk, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz, pedig minden áron nyernünk kell a Lyon ellen. Zinedine Zidane sok jó tanáccsal látott el a mérkőzéssel kapcsolatban" - mondta a portugál tréner.

Az összecsapásra mindkét fél győzelemmel hangolt, a Real a Levantét verte 2-0-ra, a Lyon a Nancyt 4-0-ra a bajnokságban, ahol a spanyol gárda második, a francia negyedik. José Mourinho a renitens Fernando Gagót és a sérült Gonzalo Higuaínt hagyta otthon. A hazaiaknál a bajnokságban nyolcgólos Lisandro López térde nem jött rendbe.

A várható kezdőcsapatok:

Olympique Lyon: Hugo Lloris - Anthony Reveillere, Cris, Dejan Lovren, Aly Cissokho - Kim Källström, Jeremy Toulalan, Yoann Gourcuff, Michel Bastos - Bafetimbi Gomis, Jimmy Briand.

Real Madrid: Iker Casillas - Alvaro Arbeloa, Ricardo Carvalho, Pepe, Sergio Ramos - Xabi Alonso, Sami Khedira - Cristiano Ronaldo, Mesut Özil, Ángel Di María - Karim Benzema.

KÖBENHAVN-CHELSEA

Bár a dán bajnoki címvédő december 4-én játszott utoljára tétmérkőzést, nehéz feladat vár Carlo Ancelotti együttesére a Parken Stadionban. A még szünetelő Superligát  19 forduló után 19 pont (!) előnnyel vezeti Stale Solbakken együttese. A Chelsea ezzel szemben gyengélkedik a Premier League-ben, jelenleg ötödik, elmúlt 10 meccséből négyet tudott csak megnyerni, három döntetlen és három vereség mellett. Ugyanakkor a keret összetételét és a nemzetközi kupatapasztalatot tekintve a Kékeknél az előny, a Chelsea az elmúlt hét évben ötször is bejutott a BL elődöntőjébe. Nem kicsi meglepetés lenne, ha nem tudna elbánni Carlo Ancelotti legénysége a Köbenhavnnal, a kiesés minden bizonnyal egyet jelentene az olasz tréner felmondólevelével.

„Minden futballista felelős a csapat játékáért, ebben fontos szerepe van Ancelottinak. Carlo remek ember, kiűnő vezetői készségekkel rendelkezik. Mindenki bízik benne, és ez fordítva is így van. A szezonban eddig gyengén teljesítettünk, ezért most össze kell szednünk magunkat, ugyanis az idény még nem ért véget" - nyilatkozta John Terry, a londoniak védője a találkozót megelőzően.

Solbakken dolgát nem nehezítik sérültek, kollégája a kupaporondot már ősszel megjárt David Luizzal, a sérült Alexszel, Zsirkovval és Benajounnal nem számolhat.

A várható kezdőcsapatok:

FC Köbenhavn: Johan Wiland - Zdenek Pospech, Mikael Antonsson, Oscar Wendt, Zanka Jörgensen - Jesper Grönkjaer, Claudemir, William Kvist, Christian Bolanos Martin Vingaard - Dame N,Doye.

Chelsea: Petr Cech - José Bosingwa, Braniszlav Ivanovics, John Terry, Ashley Cole - Florent Malouda, Michael Essien, Frank Lampard, John Obi Mikel - Nicolas Anelka, Didier Drogba