Bajnokok Ligája

Nem nyert, de idegenben lőtt góljával jól áll a Real Madrid - videó

A Chelsea-nek nem kellett nagyon erőlködnie a Köbenhavn ellen

A Real Madrid először nem szenvedett vereséget a Lyon otthonában a Bajnokok Ligájában. Igaz, győzni ezúttal sem tudtak a Blancók, de 1-1-es döntetlenjük után ők várhatják valamivel nyugodtabban a hazai visszavágót. Könnyű dolguk azért nem lesz, a franciák idén is nehéz ellenfélnek bizonyulnak. A Chelsea nem feszült meg nagyon, de nem is volt erre szükség a Köbenhavn vendégeként. Anelka néhány szép megmozdulásával könnyedén verték a dán csapatot, a második félidőben pedig már lazíthattak is.

Xabi Alonso és Gourcuff küzdelme a Lyon-Real BL-meccsen 2011-ben

A Real Madridot háromszor ejtette ki eddig a Lyon a BL-ből, és a Blancók mindhárom alkalommal ki is kaptak a franciáktól idegenben. Ezúttal azonban már José Mourinho ült a kispadon, akinek a kezében ha még nem is a világ legjobb csapata a Real, de sokat formálódott.

Lendületesen kezdtek a csapatok, de ahogy a három korábbi franciaországi mérkőzésükön, ezúttal is a Lyon volt az aktívabb. Egy balról belőtt szabadrúgás után Cris veszélyeztetett először, de ő nem véletlenül középhátvéd, és nem csatár, az ollózása mellészállt. A folytatásban is a hazaiak voltak lendületben, szűk félóra után Delgado okozott zavart, Sergio Ramos a földre is vitte a tizenhatoson belül, a játékvezető azonban továbbot intett.

Egy perccel később talán először próbálkozott a Real Madrid. Di María tűzte rá távolról, és Llorisról kipattant ugyan a labda, de végül összeszedte. Pár perccel később újra védenie kellett a francia kapusnak, miután Cristiano Ronaldo szabadrúgása lepattant előtte a füvön.

A 34. percben újra a Lyon következett. Kontrát vezettek a franciák, és Bastos balról jövő beadását Casillas csak pár méterrel maga elé tudta ütni, az érkező Gomis lövésébe viszont nagy bravúrral kapott bele, és mentett szögletre.

Delgado a 39. percben újra lövőhelyzethez jutott, de a húszméteres próbálkozása mellé ment. Az mindenesetre látszott, hogy a franciák komolyan gondolják, hogy továbbra is a Real Madrid legkellemetlenebb ellenfelei maradjanak. Pörgősen, ötletesen játszottak.

A 41. percben megint ők kerültek helyzetbe. Bastos szabadrúgása még lepattant a sorfalról, de Gourcuff beemelte a labdát a büntetőterületre, Lovren viszont nem tudta elhelyezni a távoli fejesét, Casillas simán védett.

A második félidőben Cristiano Ronaldo újra szabadrúgást végezhetett el, és ahogy mindig, ezúttal is veszélyes volt. Néhány centit tévedett azonban a portugál, a bal kapufát döngette meg. Egy perccel később Sergio Ramos pedig a felső lécet, ő szöglet után bólintotta oda a labdát.

A 64. percben újabb Ronaldo-szabadrúgás következett, majdnem ugyanonnan, ahonnan az előző. Ez azért lett érdekes helyzet, mert a labda Gourcuff könyökéről pattant le. A jogosnak tűnő büntető viszont elmaradt. Újra felmerül a kérdés, hogy az alapvonalon miért ácsorog a plusz egy asszisztens.

A 65. percben érkezett csereként a pályára az addig - ha nem is elnyomott, de - semmiképp nem fölényben lévő Real Madrid gólszerzője, egy volt lyoni személyében. Benzema állt be Adebayor helyett, és első labdaérintéséből szerelt, a másodikból - pár pillanattal később - pedig betalált egykori csapata kapujába. A tizenhatoson belül szépen cselezte ki a védőket, és bár lövés közben elcsúszott, a labda így is átcsorgott Lloris lábai között, és Cris sem tudott menteni. (0-1)

Benzema gólja

Bár a Lyon megpróbálta újra felpörgetni a játékát, némiképp váratlanul egyenlítettek a 84. percben. Egy megpattanó szabadrúgást Cris fejelt középre, ott pedig Gomis teljesen egyedül ácsorogva a kapuba passzolt. (1-1)

Gomis találata

Di María azonnal válaszolni próbált, de a hajrában megint inkább a Lyon volt a jobb. Többnyire náluk volt a labda, és bár a hosszabbításban nagyon beszorították a vendégeket, újabb gólt már nem tudtak szerezni.

Negyedik próbálkozására először úszta tehát meg vereség nélkül a Real Madrid lyoni látogatását, és az idegenben szerzet góljukkal ők vannak előnyösebb helyzetben a madridi visszavágó előtt.

Anelka és Torres gólöröme a Köbenhavn-Chelsea BL-meccsen 2011-ben

Koppenhágában nem túl meglepő módon a Chelsea-é volt az első nagy gólhelyzet. Torres maradt egyedül a dánok ötösének jobb sarkán, lőni azonban már nem tudott, mert a remekül kilépő Wiland tisztázni tudott előle. A második lehetőség Anelka előtt adódott, de ő meg túlságosan kisodródott, és elakadt a lövése a becsúszó védőben. Harmadszorra aztán sikerült a gólszerzés: megint Anelka lépett ki - Grönkjaer hibája után -, és higgadtan lőtt a jobb oldalról a kapus lábai között a hálóba. (0-1)

Anelka először

Nem sokára jöhetett volna a második is, amikor Torres könnyedén megverte a védőjét a hazai tizenhatoson belül, a kapus azonban ezúttal is nagyszerűen hárított lábbal.

Az első félórához közeledve néha meg tudta tartani a Köbenhavn a labdát, de nekik nem sikerült helyzeteket kialakítaniuk. Anelka viszont megint lehetőséghez jutott a 32. percben, de Wiland nagyszerű estét fogott ki, látszott, hogy ha valaki, akkor ő mentheti meg a csapatát a nagy veréstől.

Az első félidő zárásaként megint a Chelsea lelkesen játszó - és nyilván a hétvégi Everton elleni bűnrossz tizenegyesét feledtetni akaró - francia csatára előtt volt egy lehetőség, de miután lövőhelyzetbe cselezte magát a tizenhatoson, a kapu fölé lőtt.

A második játékrészt a hazaiak első kapura tartó lövése nyitotta, Cech azonban szépen ért le a jobb alsóra. A következő percekben meglepő fölénybe került a Köbenhavn, de hiába jutott Vingaard többször is lövési lehetőséghez, pontatlan volt. Nem úgy Anelka, aki az 54. percben Lampard szép indítása után hajszálpontosan lőtt a jobb alsóba. (0-2)

Anelka másodszor

A folytatásban hátrébb húzódott az angol bajnok, kisebb elánnal támadgattak, nem is jutottak el olyan sűrűn a kapu közelébe. Ennek ellenére a dánoknak sem szaporodtak meg a lehetőségeik, inkább a két tizenhatos között zajlott a játék.

A 75. percben jött a következő nagyobb vendéglehetőség, de miután Torres áthámozta magát az egész védelmen, a kapus mellett rápöccintett labdáját még tisztázták a visszafutó védők. Kicsivel később újabb lövőhelyzet volt a másik oldalon, de ezúttal is csak távolról próbálkozott Vingaard, Cechnek nem is volt nehéz dolga a védéssel. Claudemir szintén a tizenhatoson kívülről próbálkozott a 80. perc végén, de ő is középre lőtt, így a Chelsea kapusa ezúttal is védett.

A hajrában sem sokat változott a játék, a vendégek türelmesen játszottak, a hazaiak pedig nem tudtak helyzeteket kialakítani. Cechet a második játékrészben kicsit megtornáztatták, de többre nem futotta tőlük.

Az idegenbeli Chelsea-győzelemmel lefutottnak tűnik az eddig is egyesélyes párharc, nem valószínű, hogy az angolokhoz képest kicsinek számító dán együttes idegenben sok mindenre lenne képes.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:

FC Köbenhavn (dán)-Chelsea (angol) 0-2 (0-1)
gólszerző: Anelka (17., 54.)

Olympique Lyon (francia)-Real Madrid (spanyol) 1-1 (0-0)
gólszerző: Gomis (83.), illetve Benzema (65.)

A visszavágókat március 16-án rendezik.