Bari

Máris az új edző fejét követelik, Rudolfot a kezdőbe kívánják

A Serie A utolsó helyezettje gyakorlatilag kieső, a média és a szurkolók is kritizálják az új edzőt

Tizenkét napja nevezték ki Bortolo Muttit, az olasz bajnokság utolsó helyén álló Bari élére, de azóta csak tovább romlott a csapat helyzete. Egyrészt eltelt két forduló, és a biztos bennmaradó helyhez képest egy ponttal nőtt a hátrányuk, másrészt az utóbbi két fordulóban mutatott játékuk finoman szólva sem volt biztató. A helyi média és a szurkolók kritizálják is rendesen az új szakvezetőt, többek közt azért is, amiért nem játszatja az új igazolásokat, így Rudolf Gergelyt sem.

Bari-címerA TuttoBari.com című olasz honlapon a szerkesztők és a szurkolók együtt szálltak rá Bortolo Muttira. A Bari új szakvezetőjével nem jött sok pozitívum a csapathoz - mondják - sőt, szerintük még lejjebb kerültek.

Az együttes rajongói már akkor kiborultak, amikor meghallották az edző Lazio elleni, meccs előtt adott nyilatkozatát. Ebben Mutti azt mondta, öt százalék esélyt lát arra, hogy bennmaradjanak. Ilyen előzmények után nem tartják csodának, hogy egy elképzelés nélküli, motiválatlan csapatot láttak a pályán. "Azért kellett az új edző, hogy valaki kimondja, gyakorlatilag a Serie B-ben vagyunk?" - teszik fel a kérdést a szurkolók.

A szakértők szerint a megmentőnek kinevezett edző egyik legnagyobb hibája, hogy tudomást sem vesz a csapat új igazolásairól. Igaz, az új embereket - köztük Rudolf Gergelyt is - Giampiero Ventura vitte Bariba, de mégis kifakadtak amiatt, hogy többségük a padon ül, vagy még oda sem fér be. Legtöbbjük eleve csatár, és amíg az előd két támadóval számolt a taktikában, addig Mutti csak egy klasszikus centert alkalmaz, akit két szélsőnek kellene támogatni, de ők többnyire a védekezéssel vannak elfoglalva. Ráadásul többen nem az eredeti posztjukon szerepelnek. Így nem meglepő, hogy a Lazio és a Genoa ellen sem nagyon kerültek az ellenfél kapujának közelébe a Kakasok.

A római találkozó értékelésében a legtöbb kezdőjátékost lehúzzák, de kiemelik, hogy a legrosszabbnak a vezetőedzőt tartják, aki felforgatta a kezdőt annak érdekében, hogy az általa már ismert játékosokat tudja játszatni. Túl sok pozitív jelzőt a csereként beálló Rudolf sem kapott, de megemlítik, hogy kezdőként valószínűleg többre lehetett volna képes.

Abban szinte mindenki biztos, hogy Mutti távozik az idény végén, és már azt is elkezdték találgatni, hogy ki kerülhet a helyére. A két hete kirúgott Ventura nagyon is esélyesnek tartja magát arra, hogy már nyáron visszatérjen, de a média inkább Marco Giampaolo kinevezését valószínűsíti. A fiatal tréner 2006-ban a bundabotrány miatt került fel az Ascolival a Serie A-ba, de nagy meglepetésre bennmaradtak. A következő szezont már a Cagliarinál kezdte, és bár decemberben kirúgták, 2007 tavaszán visszahívták, és ezzel az együttessel is kiharcolták a bennmaradást. Novemberben azonban újra menesztették, és később nem töltötte ki a szerződését a Sienánál és a Cataniánál sem.