Tenisz

Betegség miatt vonul vissza Ancic

  • VNA

Mononukleózis nevű betegsége miatt fejezi be pályafutását a horvátok 26 esztendős játékosa, Mario Ancic.

Mario Ancic, a horvátok teniszjátékosa - Fotó: AFP

Hétfőn bejelentette visszavonulását a horvátok 26 esztendős teniszezője, Mario Ancic. Az egykori világranglista hetedik helyezett játékos sorozatos sérüléseivel (hát és nyak), valamint betegségeivel indokolja, hogy befejezi az aktív játékot. "Nem szeretnék bővebben beszélni erről a fájó döntésről" - fogalmazott Ancic, aki 2006-ban volt a legelőkelőbb helyen (7.) a tenisz világranglistán. A Super Mario becenévre hallgató, erős szerváiról ismert Ancic 2004-ben még wimbledoni elődöntős, két év múlva pedig Roland Garros negyeddöntős volt. Egy évvel később jött el pályafutása legszebb pillanata, amikor a horvát csapattal úgy nyerte meg a Davis Kupát, hogy ő hozta a mindent eldöntő utolsó mérkőzést a Szlovákia elleni döntőben. Bár Ancic édesapja Horvátországban egy élelmiszer áruházlánc tulajdonosa, a fiú saját lábán is szeretett volna megállni, így a Spliti Egyetemen 2008-ban diplomázott jogászként, a profi sport befejezése után pedig most már ügyvédként szeretne majd dolgozni.

A hír hallatán Ancic páros partnere (akivel közösen 2004-ben olimpiai bronzérmet szerzett), Ivan Ljubicic bőbeszédűbben nyilatkozott: „Szörnyű a hír, ez az egyik legrosszabb hír, ami egy profi sportolóval történhet, hogy így kell befejeznie pályafutását. Szerencsére van egy jogi diplomája, amelyhez már kellő gyakorlati tapasztalatot is gyűjtött, így remélhetőleg minden rendben zajlik majd tovább az ő életében. Láttam őt játszani néhány héttel ezelőtt Zágrábban. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk, így nem is igazán kérdeztem meg tőle akkor, hogyan érzi magát, mert sajnos tudtam a választ. Nem volt jól az elmúlt három évben” - mondta Ljubicic.

Ancic pályafutását három tornagyőzelemmel (2005- ‘s-Hertogenbosch, 2006- ‘s-Hertogenbosch, 2006-Szentpétervár), 208 győzelemmel és 135 vereséggel zárta le. A győzelmek közül az egyik legemlékezetesebb élete első Grand Slam tornája, a 2002-es wimbledoni verseny hozta meg számára, amikor a szintén nagyon fiatal, de már akkor a hetedik helyen kiemelt Roger Federer ellen tudott győzni.