NB I

Éget az otthon melege Siófokon

  • Göbölyös János

Zajlik a jég a Balatonon. Vége a télnek, közeleg az előszezon, hogy aztán néhány hónap múlva emberek százezrei vegyék birtokukba a tavat. Szép lassan benépesül a környék, a helyiek átengedik a terepet a turistáknak, a most még kihaltnak tűnő településeken beindul az élet. Siófok sem maradhat ki az átalakulásból, a Balaton fővárosa készül az újabb megpróbáltatásokra. A futballban is…

Hely.  Gy  D  V   GK     Pont
14.     4   5   7  14-21    17
Az alapításának 90. évfordulóját ünneplő klub számára aligha ígérkezik üdülési előszezonnak a tavaszi idény. A jelenlegi mezőnyben, az első és másodosztály között az egyik legtöbbet ingázó csapat a tavalyi feljutás után természetesen(…) most is az élvonalbeli tagságáért harcol, és a vetélytársak számát, erejét nézve, az egyik legkeményebb sorozata előtt áll.

Némi reményt jelenthet, hogy megoldott már ennél nehezebb feladatot is a Siófok, igaz, akkor nem a kiesés elkerüléséért, hanem a Magyar Népköztársasági Kupa győzelemért hajtott, az 1984-es sikert ráadásul NB II-es csapatként érte el. A klub egyébként nagyjából évtizedenként produkál maradandót (1992 - 4.hely, 2001 - 5.hely az NB I-ben), és ha ebből indulunk ki, akkor itt az ideje egy újabb sikernek.
Ez a siker azonban nem lehet más, mint a bentmaradás…Siófok BFC kerete a 2010/11-es idényre - Fotó: www.bfc-siofok.hu

Távozott:
Thomas Sowunmi
Piller József
Ivancsics Gellért

Érkezett:

Katona Attila
Tóth Balázs
Csordás Csaba
Jean-Paul Nomel
Melczer Vilmos
Marozsán Mihály
Mindezt úgy kellene elérnie a Horváth Károly szakmai elképzeléseit alkalmazó Mihalecz István együttesének, hogy nincs már a keretben Thomas Sowunmi. Rá épült ugyanis a csapat támadójátéka, jó értelemben vett agresszivitása, helyzetfelismerése, passzai és góljai pontokat hoztak. A 32 éves csatár azonban úgy gondolta, hogy inkább a ciprusi bajnokság 12. helyezett csapatában, az APOP Kinyras Peyias-ban fitogtatja tudását (nyilván némi anyagi haszon fejében), és átadja a helyét valakinek. Ez a valaki nem más, mint Csordás Csaba, aki 2002 és 2004 között már szerepelt Siófokon. Ami biztos, a Kecskemétről szerződtetett csatár nem javítja majd a Balaton-parti együttes átlagéletkorát (az átlagmagasságát meg kifejezetten rontja…), ám ha meg tudja ismételni az elmúlt években nyújtott teljesítményét, akkor 33 évesen is nyerőember lehet. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy nem ő, hanem a mellé igazolt Nomel lesz majd a jolly joker, a Szegedről érkezett 23 esztendős elefántcsontparti játékos ugyanis inkább hasonlít Sowunmira, mint Csordásra. Termetre mindenképpen.

Az új játékosok beépítésén túl kulcskérdés lesz Siófokon, hogy a hazai mérkőzésekre ki tud-e dolgozni nyerő taktikát a Horváth-Mihalecz páros. A csapat ugyanis éppen az otthoni meccseken nyújtott gyenge (a mezőnyben leggyengébb) teljesítménye miatt süllyedt a veszélyes zónába, és erre az sem lehet mentség, hogy az egyetlen győzelmét éppen a bajnok Debrecen ellen szerezte. E bravúron kívül azonban hét mérkőzésen mindössze négy pontot tudott összekaparni saját pályáján, ugyanakkor tízet vendégként gyűjtögetett.

Felemás volt tehát az újonc ősze, kezdetben vitte előre a feljutás lendülete, aztán a szezon második felére elfogyott a tűz, elolvadt a lelkesedés. Mint a jég a Balatonon.

Felkészülési mérkőzések:

Siófok–Veszprém                3-1
Siófok–Ajka                          3-1
Siófok–Pécsi MFC               2-0
Siófok–Szigetszentmiklós   8-1
Siófok–Szigetszentmiklós   0-0
U21 Magyarország–Siófok   2-1
Siófok–Pápa II                      2-2
Siófok–Budaörs                   3-0

Főpróba

A Siófok szombaton Zalaegerszegen hangolt az NB I-re, és a Liga-kupa középdöntő első mérkőzésén 2-0-ra legyőzte vendéglátóját. A Balaton-partiak az alábbi összeállításban léptek pályára:

ZTE–Siófok 0-2 (0-1)

Siófok: Molnár P. - Mogyorósi (Pécseli), Fehér (Graszl K.), Tusori, Novák (László) - Délczeg (Ludánszki), Kecskés, Katona, Lukács (Melczer) - Nomel, Csordás
G.: Turcsik (öngól), Délczeg