Befektetővadászat

Megint nagy bajba került a Ferencváros

Az angol tulajdonos nem finanszírozza tovább a focicsapatot

  • Maruzsa István

Újra a régi nóta a Ferencvárosnál. Néhány év nyugalom után a héten ismét az ellehetetlenülés szélére került a legnépszerűbb magyar futballklub. Az angol tulajdonos kijelentette, hogy nem kívánja tovább finanszírozni a csapatot, végelszámolást kezdeményezett, az öt százalékban tulajdonos FTC ezt megvétózta, a vezérigazgató lemondott, helyére az eredetileg a végelszámolásra kijelölt szakember kerül válságmendzserként. Valószínűleg a játékosok sem kapnak fizetést a jövő héten, egyébként is bőven vannak tartozások, de a klub is vár a pénzére az adóhivataltól. Bonyolult történet, megjósolhatatlan végkifeljet.

Ferencváros szurkolók tüntetnek a klub székházánál 2011. február 18-án

Kevin McCabe, a focicsapatot működtető Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.-t 94%-ban birtokló cégcsoport tulajdonosa csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze, amin ő ugyan nem jelent meg, de Gerstl Alexander vezérigazgatón keresztül közölte, végelszámolást szeretne kezdeményezni a cég ellen, mivel az elmúlt hónapokban nem talált megfelelő befektetőjelöltet, aki átvehette volna tőle a csapatot.

A Zrt.-ben öt százalékos tulajdonrésszel rendelkező FTC - gyakorlatilag a másik 17 szakosztály - képviseletében jelen lévő Kubatov Gábor - mellékesen a Fidesz pártigazgatója - viszont élt vétójogával, és szembement a többségi tulajdonossal. Ráadásul a vezérigazgató is lemondott, tiltakozásul az angol befektető lépései ellen.

A végelszámolás tehát - egyelőre - elmarad, Kevin McCabe azonban nem akarja tovább finanszírozni a csapat működését - a pénze elfogyott, ráadásul szerinte az adóhivatal is tartozik félmilliárd forinttal a Fradinak -, így lehetséges, hogy a hétfőn esedékes fizetésnapon sem a játékosok, sem a szakvezetés nem kapnak fizetést.

Az FTC azonnal kijelentette, hogy megvásárolná a Zrt.-t, hogy biztosítsa a csapat működését, és egyes hírek szerint válaszul azonnal jött is az ajánlat Angliából. Olyan információk is napvilágot láttak, amelyek szerint Kevin McCabe már 1 euróért eladná a csapatot. Az ingatlanok viszont nem képeznék az üzlet részét, hiszen azok nem a Zrt. tulajdonában vannak, jelenleg hivatalosan térítésmentesen bérlik őket. Azonban amint új tulajdonosa lenne a csapatnak, azonnal felmerülne a bérleti díj kérdése is.

Azt Kökény Beatrix, az elnökség tagja is elismerte a Nemzeti Sportnak, hogy komoly kihívás elé állítaná a klubot a focicsapat fenntartása. Ezt esetleg az a kötbér fedezhetné, amit az FTC április 9-én kap, mivel nem történt meg a Kevin McCabe által vállalt stadionfelújítás. 1,2 milliárd forintról van szó, ami viszonylag hosszú időre fedezhetné a kiadásokat, csak épp ki kellene valahogy húzni április elejéig.

Az eredetileg a végelszámolás lefolytatására kiszemelt TM-Line Felszámoló és Gazdasági tanácsadó Zrt. vezérigazgatója hétfőtől hivatalosan válságmenedzser lesz, akinek a feladata, hogy képviselje az angol tulajdonost, és megpróbáljon vásárlót találni.

A némiképp váratlanul jött események hatására a szurkolók is megmozdultak. Mintegy ezren gyűltek össze péntek este a klubszékháznál, ahol félórás békés tüntetés zajlott le. Rendbontás legalábbis nem történt, de kemény szavak azért elhangoztak. Lopást emlegettek, és azt követelték, hogy az állam vizsgálja át a Kevin McCabe-bel kötött szerződéseket, és ha szabálytalanságokra bukkannak, büntessék meg a felelősöket.

A hétvégén valószínűleg nem sok minden történik a zöld-fehér klub körül, kíváncsian várjuk azonban a hétfőt, amikor megélénkülhetnek az események.