Angol foci

Mennyit ér a Liverpool?

Még tavaly októberben ment végbe a tulajdonosváltás a patinás múltú FC Liverpoolnál, de az akkori tulajdonosok és a klubelnök egymásra mutogat, és kölcsönösen perelni akarják egymást. A volt társtulajdonosok szerint 1,6 milliárd dollárral kurtították meg őket, az egykori elnök rágalmazás vádjával számoltatná el vádlóit.

Liverpool FCMég tavaly vásárolta meg a Liverpoolt a John W. Henry üzletember érdekeltségébe tartozó New England Sports Ventures, 300 millió fontért. A korábbi társtulajdonosok, az amerikai Tom Hicks és George Gillett szerint jóval áron alul értékesítették a klubot, állításuk szerint minimum 1,6 milliárd dollár veszteség érte őket. A két üzletember az első számú bűnbaknak a Vörösök korábbi elnökét, Sir Martin Broughtont tartja, aki szintén lépett az ügyben, rágalmazásért beperli az egykori tulajdonosokat.

"Nem a pénzért perelek, hanem a nevem tisztása mosásáért - mondta Broughton a The Times-nak. - A vádak a csalásról, összesküvésről teljes mértékben megalapozatlanok. Nincs szó veszteségről, megfelelően jártunk el az eladásnál."

A felek most a bíróságon folytathatják harcukat, a huzavona még évekig eltarthat. Az ügyhöz a futball kedvelőiként csak annyit tennénk hozzá, hogy talán van igazság a volt tulajdonosok szavaiban, miszerint 300 millió font kevés egy ötszörös BEK- illetve BL-győztes egyesületért. Fernando Torrest január 31-én 50 millió fontért adták el a Chelsea-nek. Valóban csak hat "Torresnyi" értékű játékost ér Anglia, és a labdarúgás történetének egyik legsikeresebb klubja?

Összehasonlításképp: decemberben bombaként robbant a hír, hogy a katari királyi család 1,5 milliárd fontot fizetne a Manchester Unitedért a tulajdonos Glazer-családnak, akik 790 millió fontért vették meg a klubot.