FA-kupa

Kisördögök a nagyok ellen

  • DA

Angliában ezen a hétvégén szünetel a Premier League, de a futballélet természetesen nem áll meg, a bajnokság az FA-kupának adja át a helyét néhány napra. Egy kicsiny nyugat-sussexi csapat, az ötödosztályú Crawley Town focistái életük legnagyobb lehetősége, vagy inkább élménye előtt állnak, vasárnap pályára léphetnek az Old Traffordon, a Manchester United ellen!

FA-kupa, a hétvégi program:
Szombat:
4. forduló, újrajátszás:
Chelsea-Everton 13:30 (első mérkőzés: 1-1)
5. forduló:
Stoke City-Brighton&Hove Albion (III.) 16:00
Birmingham City-Sheffield Wednesday (III.) 16:00
Manchester United-Crawley Town (V.)
Vasárnap
4. forduló, újrajátszás:
Manchester City-Notts County (III.) 15:00 (első mérkőzés: 1-1)
5. forduló:
Fulham-Bolton Wanderers 16:00
Leyton Orient (III.)-Arsenal
Hétfő
5. forduló:
West Ham United-Burnley 21:00

A hétvégén a negyedik fordulóból újrajátszásra kényszerült csapatok párharcai, illetve az ötödik forduló küzdelmei zajlanak a labdarúgás történetének legrégebbi kupasorozatában.

Ismételni kénytelen a Chelsea, a Kékek a liverpooli 1-1 után Londonban fogadják az Evertont. A kisebbik Mersey-parti csapat januárban a Chelsea feltámadását (sorozatban három győzelem) szakította meg a kupában. Eredményt jósolni lehetetlen, a Chelsea utolsó öt meccsének két győzelem, két döntetlen, egy vereség a mérlege, az Evertoné ugyanez. A legutóbbi bajnokin a londoniak ikszeltek a Fulhammel a fővárosi rangadón, az Everton 2-0-ra kikapott a Boltontól. A Chelsea botladozik a Premier League-ben, legalább az FA-kupában illene valamit mutatnia - de ugyanez elmondható az Evertonról is, amely 13. a bajnokságban, de csak 3 pontra van a kiesőzónától, na és Carlo Ancelotti és David Moyes alatt sincs bebetonozva a kispad. Moyes ráadásul nem számolhat az első mérkőzés gólszerzőjével, a sérült Loius Sahával sem.

A Manchester City már másodszor újrázik, az előző körben a másodosztályú Leicester Cityn nem jutott túl elsőre, most a harmadvonalbeli Notts Countyval gyűlt meg a baja Nottinghamben. A kiscsapatok ellen nem kapják el a fonalat Roberto Mancini fiai, kedden a görög Arisz ellen az Európa Ligában sem jutottak semmire (0-0), bár a thesszaloniki együttest nem szeretnénk a harmadosztályú Nottshoz alacsonyítani. Nigel de Jong és Adam Johnson sérült a Citynél.

A legegyértelműbbnek a Manchester United és az ötödik ligás Crawley Town párharca tűnik, nem hinnénk, hogy a minden bizonnyal nagyot álmodó csapat követné el 2011 szenzációját a labdarúgásban. Bármilyen hihetetlen, a Crawley is a Vörös Ördögök becenévre hallgat, címérében ugyanúgy megtalálható a mitológiai jószág, de szombat délután az Old Traffordon minden bizonnyal Ferguson legényeinek kezében lesz a vasvilla.

Vörös ördögök küzdelme

A United komoly erőpróbák előtt áll, szerdán az Olympique Marseille-hez utazik BL-nyolcaddöntőre, a Premier League-ben a következő két hétben a Chelsea és a Liverpool elleni idegenbeli derbi következik. A skót menedzser elismerte pénteki sajtótájékoztatóján, hogy éppen ezért nem épp a legerősebb összeállításban küldi harcba csapatát a kupában.

A Crawley szurkolói odáig vannak afeletti örömükben, hogy szeretett csapatuk az Álmok Színházában lép porondra, ebbe rondított bele egy 19 éves fiatalember, aki a két együttes  kupatalálkozója előtti ráhangolás kedvéért készült videóban repülőgépet formázott a karjaival, valószínűleg a Vörös Ördögök 1958-as légikatasztrófájára utalva.

A szerdán a BL-ben a Barcelona skalpját begyűjtő Arsenal a harmadosztályú Leyton Orientet fogadja. Az Ágyúsok az előző körben ismételtek a másodvonalbeli Leeds United ellen, azóta viszont sok víz lefolyt már a Temzén, minden sorozatot egybevetve az Arsenal kilenc mérkőzés óta veretlen, ebből csak egyszer ikszeltek (bár akkor négygólos előnyt herdáltak el Newcastle-ben). Wenger mester minden bizonnyal pihenőt ad a kulcsembereknek.

Légiósaink, Gera Zoltán és Bogdán Ádám egymás ellen lesznek érdekeltek, a Fulham a Boltont fogadja szombaton. A vendégeknél újra kezdhet a kapuban a Wigan elleni szerdai (a 4. körben újrajátszott) FA-kupa mérkőzésen már bizalmat kapott Bogdán. A Fulhamban egyébként Clint Dempsey és Simon Davies is felépült sérüléséből.