Alpesi sí

Tina Maze a világbajnok

  • VNA

Köd miatt két órát csúszott a női óriás-műlesiklás kezdése, de így is volt verseny, amely után a szlovén Tina Maze lett a világbajnok.

A szlovén Tina Maze, a Garmisch Partenkirchenben zajló alpesi sí-vb óriás-műlesikló versenyén.
Csütörtökön délelőtt a női óriás-műlesikló versennyel folytatódott volna a Garmisch-Partenkirchenben zajló alpesi sí-világbajnokság. Az eredetileg 10.00-ra kiírt verseny azonban a pálya felső részén található nagy köd miatt csak délben kezdődhetett el. Elsőként a kétszeres olimpiai ezüstérmes szlovén Tina Maze síelt le a pályán a 116 (!) indulóból álló mezőnyben. Futama remekül sikerült, hiszen ezt követően senki sem tudott elé kerülni. A leginkább az olasz Federica Brignone került hozzá közel, aki végül 34 századmásodperccel volt csupán lassabb nála. Maze szereplése azért nem okozott meglepetést, mert eddigi kilenc Világkupa győzelméből nyolcat ebben a szakágban ért el. Meglepetést inkább az okozott, hogy a többi esélyes nem síelt jól, az olimpiai bajnok német Viktoria Rebensburg majdnem egy másodperccel volt lassabb, a világbajnoki címvédő, a szintén német Kathrin Hölzl pedig több mint két másodperccel volt lemaradva tőle. Utóbbi ráadásul izomfájdalmai miatt vissza is lépett a második futamtól.

A magyar csapat maximális létszámmal képviselte magát ebben a versenyszámban. Berecz Anna a 68., Hellner Donáta a 87., Hellner Szelina a 90. helyen állt az eredménylistán az első futam után. Döme Zsófia viszont az 59. lett az első futamban, így ő a legjobb hatvan tagjaként a másodikban is rajthoz állhatott. A versenyszám nagy esélyese (az idei évadban három Világkupa futamot is megnyerő) francia Tessa Worley a 19. helyen végzett az első futamban, másodszorra azonban kiváló síeléssel átvette a vezetést, sőt egészen az utolsó két indulóig az élen is maradt.

Ekkora már eldőlt, hogy mindenképpen érmes lesz, csak a medália színe volt a kérdés számára. Az élete első világbajnokságán szereplő olasz Federica Brignone azonban elé került és átvette tőle a vezetést. Végül azonban nem a fiatal olasz, hanem Tina Maze lett a győztes, aki a második futamban megőrzött kilenc századot előnyéből, így korábbi két vb ezüstérme után élete első világbajnoki címét szerezte. A németek nagy reménysége, Maria Riesch a második sorozatban ígéretes pozícióban túl sokat kockáztatva esett ki, így ebben a számban nem szerzett érmet. A házigazdák legjobbja, Rebensburg is csak az ötödik helyen végzett a futamban, míg a Kjetil Andre Aamodt éremrekordjának beállítására törekvő svéd Anja Paerson a kilencedik helyen zárt. A második futam egyetlen magyar résztvevője, Döme Zsófia végül az 53. helyen fejezte be a versenyt.

Női óriás-műlesiklás – végeredmény:
1. Tina Maze (SLO) 2:20, 54
2. Federica Brignone (ITA) +0,09 mp
3. Tessa Worley (FRA) +0,48 mp
4. Denise Karbon (ITA) +0,74 mp
5. Viktoria Rebensburg (GER) +0,88 mp
6. Manuela Moelgg (ITA) +0,89 mp
…53. Döme Zsófia (HUN) +12,96 mp
…68. Berecz Anna (HUN)
…86 Hellner Donáta (HUN)
…88 Hellner Szelina (HUN)