Előzetes

Újabb klasszikus Arsenal-Barcelonára várva

Messi tavaly négyet lőtt az Ágyúsoknak

Jön az első nagy rangadó a Bajnokok Ligája 2010-11-es szezonjának nyolcaddöntőjében. Arsenal-Barcelona. Mondhatnánk, hogy a 2006-os döntő visszavágója, de nem hagyhatjuk ki a sorból a tavaly tavaszi párharcukat sem, amit Messi négy góljával döntött el a katalánok javára. Az EA Sports szerint 1-1 lesz a keddi meccs vége, mi pedig  mindenképp látványos találkozóra számítunk. A nap másik találkozóján a Roma fogadja a Sahtar Donyecket, és akár Ranieri állása is veszélyben lehet a Farkasoknál. Közben elmaradt városi rangadókat pótolnak Németországban és Olaszországban, valamint pályára lép az Inter is.

Messi gólöröme az Arsenal elleni 2010-es BL-meccsen

Arsenal-Barcelona 20:45
(Digi Sport)
Arséne Wenger együttese nem tudta megnyerni a csoportját a Bajnokok Ligájában, ennek köszönhetően pedig máris egy nagyszerűnek ígérkező rangadót láthatunk a nyolcaddöntőben. Az Ágyúsok a Barcelonát fogadják, és van törlesztenivalójuk az utóbbi évek eredményeit tekintve.

2006-ban a döntőben találkozott a két együttes, és emlékezetes meccsen nyertek a gránátvörös-kékek. Lehmannt a 19. percben kiállították, amiért gólhelyzetben elhúzta Eto'o lábát, mégis az Arsenal szerzett vezetést Sol Campbell fejesével. A folytatásban azonban kijött a Barcelona ember- és játéktudásbeli fölénye, és Eto'o valamint Belletti révén fordítottak, és megnyerték a kupát.

A 2006-os BL-döntő összefoglalója

A következő "randevúik" a 2009-10-es szezonban következtek a legjobb nyolc között. A londoni találkozón Ibrahimovic duplájával vezettek a katalánok, de Walcott előbb szépített, majd Fabregas tizenegyesből egyenlített. A visszavágón Bendtner révén előnybe került az Arsenal, de Messi élete egyik legjobb teljesítményével megalázó vereséget mért az angol csapatra.

Barcelona-Arsenal 2010-ből

A mostani párharcuknak sem Fabregasék az esélyesei, de a Barcelona épp a hétvégén botlott a spanyol bajnokságban, csak 1-1-es döntetlent értek el a Gijón ellen. Óvatosan is fogalmaznak a katalán együttes háza táján. Pep Guardiola kollégáját, és az ellenfél csatárait emelte ki: "Aggódom az Arsenal stílusa miatt. Walcott elképesztő tempósan játszik, Wenger nagyszerű edző, Van Persie pedig nagyon mozgékony játékos. Ugyanakkor megvannak a gyengeségeik is, ezekre igyekszem majd felhívni a játékosaim figyelmét. Lehet, hogy ez vereséghez vezet, de mindenképp támadni fogunk ellenük. Megpróbáljuk már idegenben eldönteni a párharcot, de ez nem lesz egyszerű."

Wenger egyetértett abban a Barca edzőjével, hogy az Arsenal a saját stílusában lehet eredményes, ugyanakkor kiemelte, hogy ezúttal nem biztos, hogy ők fognak irányítani. "Csak úgy juthatunk tovább, ha a mi tudásunknak megfelelően játszunk. Talán az lenne a legrosszabb, ha ívelgetve próbálnánk támadni. Hozzá vagyunk szokva, hogy 60-70 százalékban mi birtokoljuk a labdát, ez ezúttal nem biztos, hogy így lesz. Mindenesetre higgadtan és koncentráltan kell védekeznünk, ha arra kényszerülünk. Tavaly nem az igazi Arsenalt láthatták. Az első meccsen megsérült Arshavin, Gallas és Fabregas is, így három kulcsjátékosunk nélkül kellett kiállnunk a visszavágóra. Idénre sokat fejlődtünk, és jobbak lettünk."

Az Ágyúsoknál továbbra is bőven vannak hiányzók. Nasri valószínűleg csak a padra kerül, Rosicky nem bevethető, ahogy Vermaelen és Fabianski sem, Sagna pedig az eltiltását tölti. A másik oldalon csak egy komoly sérült van, de az épp a csapatkapitány, a védelem oszlopa, Carles Puyol. Eddig többnyire meg tudták oldani a pótlását, de most kérdéses, hogy ki veszi le Van Persie-t a pályáról.

Az EA Sports megpróbált jósolni a mérkőzés előtt, és népszerű focijátékukon lefuttattak egy szimulációt, ami alapján 1-1-es végeredményre számítanak. Meglátjuk...

Arsenal-Barcelona a FIFA 11-en

AS Roma-Sahtar Donyeck 20:45
(Digi Sport, felvételről)
A nap másik mérkőzését érthetőten sokkal kisebb felhajtás övezi, noha az is érdekes párharc lehet. A két csapat játékereje közel azonosnak tűnik, így nehéz megmondani, melyikük lehet a favorit.

A Románál épp átalakítások zajlanak, a hosszú évek óta pénzügyi nehézségekkel küzdö Sensi család eladja a klubot a Thomas R. DiBenedetto vezette konzorciumnak, amely egyik első intézkedéseként akár Claudio Ranierit is leválthatja a vezetőedzői posztról. Legalábbis azt rebesgetik, hogy ha nem jutnak túl a Farkasok a Sahtaron, akkor jön a klubot utolsó bajnoki címéhez segítő Vincenzo Montella a kispadra.

Az ősz mester sok érdekeset nem mondott a meccs kapcsán, udvariasan elismerte, hogy erős csapat az ukrán, és hogy nagyon kell figyelniük a szerdai találkozón. Nem csoda, hogy a szurkolók a lelketlen hozzáállásra hivatkozva tüntettek a hétvégén...

Mircea Lucescu már sokkal bátrabban nyilatkozott: "Mi leszünk a szervezettebb csapat, és nem a Roma, még akkor is, ha sok nagyszerű játékosuk van. Persze mi kéthónapos szünetből jövünk, az utolsó hivatalos találkozónkat december 8-án játszottuk. Az elmúlt hetekben Dubajban és Spanyolországban játszottunk különböző tornákon, és az utóbbi mérkőzéseken már azt a csapatot láttam a pályán, amelyiket szerettem volna, szóval készen állunk".

A hazai oldalon több sérült is van, ráadásul egytől egyig fontos játékosok. Nem játszhat a csatár Marco Borriello, a középpályás David Pizarro és a kapus Julio Sergio sem. A vendégek Fernandinhóra és Kucherre nem számíthatnak.

Bundesliga:
Hamburg-St. Pauli 18:45
(Eurosport 2)

Serie A:
Sampdoria-Genoa 18:30
Fiorentina-Internazionale 18:30
(Digi Sport)
A Bajnokok Ligája mellett néhány bajnokira is sor kerül szerda este. Mindegyik egy-egy korábban elmaradt találkozó pótlása. A Bundesligában a Hamburg a városi rivális St. Paulit fogadja, a meccset a 21. fordulóból kellett elhalasztani. Szintén városi rangadót rendeznek a Serie A-ban. A Sampdoria a Genoát látja vendégül. Ha a 17. fordulóban meg tudták volna rendezni a találkozót, akkor akár magyarok párharcára is számíthattunk volna, de Rudolf Gergely azóta elhagyta a Genoát, és a Barinál játszik. A hazai oldalon viszont ott lehet Koman Vladimir és Laczkó Zsolt. Igaz, a középpályás az utóbbi időben kiszorulni látszik a kezdőből, a frissen igazolt védő pedig még nem mutatkozhatott be új csapatában.

Végül az Internazionale firenzei vendégjátékát kell még megemlítenünk, amit a kék-feketék klubvilágajnoki szereplése miatt nem játszottak le decemberben. Pedig a Fiorentina valószínűleg jobban járt volna, az akkori Interrel, hiszen Benítez alatt finoman szólva sem volt formában a bajnoki címvédő, azóta pedig lendületbe jöttek Leonardónak köszönhetően. Igaz, a hétvégi Juventus elleni rangadót elbukták.