Alpesi sí

Franciaországé a csapatverseny

  • VNA

A világbajnokságok történetében harmadszor rendeztek csapatversenyt, ahol ezúttal Franciaország győzött.

Franciaország válogatottja nyerte a csapatversenyt - Fotó: AFP

A legutóbbi világbajnokságon (2009 – Val d’Isere) ugyan a nagy hóesés miatt elmaradt az alpesi sízők csapatversenye, Garmisch-Partenkirchenben azonban ismét (immáron harmadszor) avattak győztest ebben a szakágban. Előzetesen a címvédő (2007-ben győztes) osztrákokat és a második helyen kiemelt svájciakat tartotta mindenki favoritnak. A házigazda németek is esélyesek lehettek volna, de mivel tartalékos összeállításban indultak, így nem volt meglepetés, hogy már a negyeddöntőkben kikaptak a franciáktól. Az egyenes kieséses versenyben (ahol egy párharcon belül egy országból két férfi és két női síző alkot csapatot) második helyen kiemelt svájciak az Anja Paerson vezette svédektől kaptak ki a legjobb négy közé kerülésért.

Az elődöntőben az osztrákok nagyon simán (4-0-ra) intézték el a korábban a roppant erős amerikai csapatot legyőző olaszokat. A másik ágon sokkal szorosabb volt a harc, ahol a svéd-francia párharcban 2-2 lett az eredmény a négy futam után, a holtversenyt pedig az döntötte el, hogy a franciáknál (Cyprien Richard révén) volt a legjobb győztes futamidő. A bronzmérkőzés simán alakult végül, a svédek 4-0-ra győzték le az olaszokat és lettek a négy évvel ezelőtti ezüstérem után ismét dobogósok a csapatversenyben.

A finálé viszont ismét kiélezett csatát hozott, ahol a két sztárja, Marlies Schild és Benjamin Raich nélkül felálló (mindketten gyengén mentek a negyeddöntőben, utóbbi ráadásul térdsérülést is szenvedett) osztrákok kezdtek jobban. Hiába nyert azonban Anna Fenninger, a következő két futam a franciáké lett, így utolsóra Romed Baumann-nak kellett volna megmentenie a címvédőt. Az osztrák síző le is győzte Thomas Fanarát, de hiába mentette ezzel 2-2-re a párharcot, a holtversenyt eldöntő legjobb idő a franciáknak (megint Cyprien Richard gyorsasága volt a döntő) kedvezett, akik megszerezték ezzel első világbajnoki címüket az idei vb-n. A világbajnok csapat összeállítása: Taina Barioz, Anemone Marmottan, Tessa Worley, Gauthier de Tessieres, Thomas Fanara, Cyprien Richard.