Kerékpár

A nemzetközi szövetség elnöke bírálja a Contadort védőket

  • MTI

Pat McQuaid, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a doppingügybe keveredett, s végül felmentett Alberto Contadort az eljárás során nyíltan támogatták a spanyol politikusok.

A legnevesebb közülük Jose Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök volt, aki még a helyi sportági szövetség, a RFEC keddi felmentő ítélete előtt kijelentette: nincs jogi alapja annak, hogy a versenyzőt eltiltsák.

"A sportnak magának kell irányítania magát, és az a szerencsés, ha ezt hagyják - fogalmazott McQuaid. - Nem hiszem, hogy a politikusoknak, akik nem ismerik az ügy részleteit, bármilyen formában bele kellene avatkozniuk az eljárásba. Megnyilatkozásaik csupán politikai megnyilvánulások."

Az elnök hozzátette: a spanyol politikusok viselkedése országuk megítélésének sem tesz jót.

"Azt mutatja, hogy mindent elkövetnek sportolóikért, függetlenül attól, hogy azok mit is követtek el."
Az RFEC kedden mentette fel a doppingvád alól a háromszoros Tour de France-győztes Contadort, miután január 26-án még egy évre szóló eltiltást helyezett kilátásba. A 28 éves kerekes szervezetében tavalyi Tour-sikere alkalmával klenbuterol nyomaira bukkantak, ő azzal védekezett, hogy egy elfogyasztott fertőzött hús miatt lett pozitív a tesztje.

Amennyiben az UCI vagy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem fogadja el a mostani döntést, fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). McQuaid egyelőre nem közölte, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel, de amint mondta, már tárgyalnak a keddi döntésről a WADA-val.