Alpesi sí

47 éves nagypapa indul a világbajnokságon

  • VNA

Jean-Pierre Roy, 47 éves, két éve nagypapa, de Haiti érdekében mégis elindul a garmischi világbajnokságon.

Jean-Pierre Roy, a 47 éves haiti síző.
Emlékeztek még a brit síugró Eddie Edwards-ra, a sasra? Vagy az Egyenlítői-Guineából származó Eric Moussambani-ra, az angolnára a 2000-es olimpiáról? Ha igen és szeretitek a hozzájuk hasonló különleges figurákat a sport világában, akkor érdemes tovább olvasni, hiszen újabb potenciális hőst mutatunk be ezúttal. A Garmisch-Partenkirchenben zajló alpesi sí-világbajnokságon csütörtökön színre léphet ugyanis Jean-Pierre Roy, a Haitiról származó 47 esztendős síző is. A szereplését elsősorban hazájának alárendelő és jótékony célokért harcoló Roy különleges mellékszereplő a sztároktól hemzsegő vb színpadán, olyannyira, hogy szerdán külön sajtótájékoztatót is tartott. „Büszke vagyok arra, hogy Haitit képviselhetem” – nyilatkozta elcsukló hangon Roy, aki két éve már nagyapának is vallhatja magát.

Roy nem titkolt célja, hogy fellépésével és szereplésével felhívja a világ figyelmét országára, amely a közelmúltban elszenvedett tragikus földrengés során (az akkori összefogás és példátlan nemzetközi adakozási hullám ellenére is) olyan komoly károkat szenvedett, amelyekből évekig, sőt évtizedekig nem fog tudni kilábalni. „Beszéltem Lindsey Vonn-nal, Bode Millerrel és Christoph Innerhoferrel is. Mindannyian bátorítottak és támogatásukról biztosítottak Haiti ügyében" - mondta Roy, aki Haiti fővárosában, Port Au-Prince-ben született, majd két éves koráig élt csupán országában, mert akkor szüleivel a Francois Duvalier által vezetett diktatúra elől külföldre menekültek. Hajóval három hétig utaztak, míg végül elérték a franciaországi Le Havre kikötővárosát. Azóta már Párizsban él, ahol saját számítógépes céget vezet, lánya 22 esztendős és két unokával ajándékozta meg. „Valószínűleg én vagyok az első nagypapa, aki valaha a sívilágbajnokságon részt vett.” – mosolygott Roy, aki nyolc esztendős korában állt először sílécen. „Haiti egy csodálatos ország, ahol most sokan nyomorognak és a kolera is felütötte a fejét. Szükségünk van olyan projektekre, amelyek segítenek az ott élőknek” - tette hozzá a vb-k történetének első Haiti-ről származó sízője.

Roy tavaly októberben utazott utoljára Haitibe és akkor határozta el, hogy ha mással nem is, de némi publicitással megpróbál segíteni nehéz helyzetbe került hazáján. A világbajnokságon történő indulás érdekében november hatodikán (két barátjával) megalapították a Haiti Síszövetséget, emellett pedig elhatározta, hogy nem iszik több sört és heti háromszor futni kezd. Ezt követően már csak néhány versenyen kellett elindulnia, hogy a Nemzetközi Síszövetség rendszerébe is bekerülhessen, ami a nevezés egyik feltétele. Tavaly november közepe óta négy műlesikló és egy óriás-műlesikló futamon indult el, legutóbb egy franciaországi FIS versenyen utolsó lett, egy perccel elmaradva az utolsó előttitől is.  A világranglistán óriás-műlesiklásban a 7147., míg műlesiklásban a 7216. helyet foglalja el, a tervek szerint ebben a két számban fog elindulni Garmischban is (feltéve, ha a selejtezős futamokon jól teljesít).

Roy-nak közepes sítudása ugyan van, de kondícióban messze nem üti meg a világbajnokság szintjét. A síruha felvétele, a sílécek felcsatolása és a rajthoz állás már sok esetben kiveszi az erejét. Igaz nála tényleg igaz a mondás, hogy számára a részvétel a fontos, a többi pedig már másodlagos.