Szánkósport

Véget ért a németek 14 éve tartó sorozata - videó

  • VNA

Tizennégy éve, 105 verseny óta csak német női szánkós nyert a Világkupában. Ez a sorozat szakadt meg az elmúlt hétvégén…

Új jégkatlannal ismerkedett az elmúlt hétvégén a szánkósport a Moszkva közelében található paramonovói pályán. Szombaton a párosoknál az osztrák Linger testvérek (Andreas és Wolfgang) győztek ugyan, de mellettük az idei szezonban négy versenyt is megnyerő német Tobias Wendl - Tobias Arlt páros is örülhetett, amely második helyének köszönhetően megszerezte az összetett Világkupa győzelmet. A hölgyeknél is Világkupa győztest avattak a sorozat utolsó előtti állomásán, hiszen Tatjana Hüfner a most megszerzett negyedik helyével sorozatban negyedszer (erre korábban még nem volt példa a sportág történetében) nyerte meg az összetett Világkupát.

A németek számára ugyanakkor kellemetlen eredményt is tartogatott az új paramonovói pálya, hiszen hosszú idő után ismét vereséget szenvedtek. A győzelmet ugyanis a kanadai Alex Gough szerezte meg, aki 1:33,536-os összesített idejével a legjobb németet, Carina Schwabot is maga mögé utasította. Utoljára 14 évvel ezelőtt, 1997. november 29-én fordult elő, hogy a női szánkó Világkupában nem német versenyző nyert, akkor az osztrák Andrea Tagwerker tudott győzni Königsseeben. A 105-ös sikerszéria így is példátlan a szánkósport történetében és vélhetően nem lesz egyhamar olyan sportág, amelyben hasonló mértékű dominancia alakulna ki. „Mindig is tudtam, hogy ez a sikersorozat előbb-utóbb megszakad, de sohasem gondoltam volna arra, hogy én leszek az, aki mindezt megtöri" - nyilatkozta boldogan a kanadai szánkós a verseny után.

A német női szánkósok éveken keresztül totálisan uralták a sportágat, hiszen minden nagy nemzetközi versenyt figyelembe véve 99 alkalommal nyertek zsinórban, mígnem két évvel ezelőtt az amerikai Erin Hamlin a világbajnokságon meglepte őket. Most sem sokon múlt azonban a német siker, hiszen Hüfner vezetett az első futam után, de másodszorra többször is hibázott (csak a kilencedik legjobb idő lett az övé), így végül - ebben a szezonban első alkalommal - még a dobogóról is lecsúszott.

Vasárnap a férfiak kerültek sorra, ahol szintén az összetett Világkupa sorsa volt a tét. Mivel azonban a végső sikerért küzdő olasz Armin Zöggeler (5. hely) és a német Felix Loch (2. hely) sem tudott nyerni, így kettőjük között továbbra is megmaradt a harc a végső sikerért. Az olaszok kétszeres olimpiai bajnoka 35 pontos előnnyel kezdheti majd meg a szezonzáró jövő heti siguldai versenyt. A paramonovói pályához a férfiaknál a leggyorsabban a 39 esztendős orosz Albert Demcsenko alkalmazkodott, az olimpiai ezüstérmes szánkós idei első győzelmének örülhetett hazai közönség előtt.