Válogatott

Itthon két csatárral állunk fel a hollandok ellen - Egervári

A magyar válogatott szövetségi kapitánya nem tervez vereséget, szeretne győzelemre játszani március 25-én Hollandia ellen.

Egervári Sándor dirigál - Fotó: MTI

Az atv Favorit című műsorában a magyar válogatott szövetségi kapitánya telefonon válaszolt a stúdióban helyet foglaló egykori válogatott játékosok - Zombori Sándor, Esterházy Márton és Kovács Kálmán - valamint a műsorvezető, Lakat T. Károly kérdéseire.

Először arról faggatták a jelenlévők a kapitányt, hogy miért pont Azerbajdzsán volt az ellenfél, és ki lett volna, ha Egervári Sándor választhatott volna.

A komoly futballkultúrák egy-két évvel előre lekötik a mérkőzéseket, szerettünk volna erősebb ellenfelet, a stílusában a hollandokéhoz hasonlót, de természetesen néhány hónap alatt ezt megoldani nem lehet. Így adódott ez a lehetőség Azerbajdzsán ellen, ami földrajzi adottságánál fogva is megfelelt, és egy feljövőben lévő együttessel tudtunk megmérkőzni, amely nem is olyan rég megverte a törököket. Ha bárki közül választhattunk volna ellenfelet, természetesen olyan csapatot keresünk, aki a világbajnokságon jól szerepelt, így a spanyol válogatott állt volna a lista élén. Februárban egy magyar válogatottnak mérkőzést játszani meglehetősen korai, felkészülés közepén vannak a magyar játékosok, Németországban épphogy csak elindult a bajnokság, szóval nem lehet azt mondani, hogy topformában lettünk volna” - fogalmazott a szövetségi kapitány.

Kérdés persze az, hogy ez a mérkőzés mennyiben segítette a hollandok elleni felkészülést, és marad-e az Erwin Koeman alatt sokat kritizált egycsatáros játék a Hollandia elleni hazai Eb-selejtezőn.

„Van néhány olyan dolog, ami Azerbajdzsán ellen újdonságot hozott, és aszerint fogjuk kialakítani a keretünket a hollandok ellen. A hazai mérkőzésen szeretnénk két csatárral játszani, a kinti mérkőzés pedig nyilván függvénye lesz a hazai összecsapásnak, de vereséget nem tervezünk, szeretnénk győzelemre játszani. Reménykedek benne, hogy márciusra több játékosunk fog játszani a klubjában, de el kell majd dönteni, hogy a kevés mérkőzést játszó meghatározó válogatott játékost tesszük-e be a csapatba, vagy aki folyamatosan pályára lép a klubjában. Értéket kell néznünk, hogy ki a jobb kettőjük között, és ez fogja majd eldönteni, hogy ki lehet a kezdőcsapat tagja. Építünk egy csapatot, amely hosszú távon meghatározhatja az elkövetkezendő idők magyar válogatottját” – tette hozzá a 2009-ben az U-20-as válogatottal vb-bronzérmet nyerő szakember.

Esterházy Márton azt vetette fel, hogy a szélsőhátvéd poszton gondban lehet a nemzeti csapat, mert több hibát is vétenek az ott szereplő futballisták az utóbbi időben.

„Meggyőződésem, hogy az a négy játékosunk, akik a szélsőposzton bevethetőek - Lázár Pál, Vermes Krisztián, Laczkó Zsolt, Kádár Tamás -, egyre jobb teljesítményt fognak nyújtani. Vannak, akik védekezésben erősebbek, van köztük, aki támadásban, az ellenféltől függ, hogy kire tudunk számítani. Meggyőződésem, hogy képesek lesznek félévről-félévre fejlődni, amennyiben rutinosabb játékosok lesznek nemzetközi szinten is” – mondta a klubcsapataival három magyar bajnoki címet nyerő szakvezető.

Egervári Sándor csapatainál mindig is jellemző volt a jó közösség, amely már a válogatottban is egyre inkább tetten érhető. Erről a folyamatról is beszélt a kapitány.

A Huszti-levél óta egyre jobb a hangulat az öltözőben. A válogatott első két összetartásán volt egy komoly feszültég, amit én rutinos edző lévén megéreztem, de nem tudtam az okát. Aztán felszínre jutott az a bizalmatlanság, amivel ez a közösség együtt élt. Ma már harmonikusan együttműködő, egymást tisztelő játékosokról beszélhetünk a csapatban. Közelít a csapat hangulata az 1986-os csapatéhoz” – fejtette ki a 86-os válogatottnál pályaedzőként dolgozó tréner.