Síugrás

Dőltek a rekordok Vikersundban - videó

  • VNA

Nem csak a világcsúcs, de számos országos csúcs is megdőlt a vikersundi sírepülő hétvége során.

Martin Koch a vikersundi Világkupa-versenyen ugrás közben.
Az előzetes várakozások szerint alakult a síugrók számára a norvégiai Vikersundban rendezett Világkupa hétvége. Az újjáépítése után a világ legnagyobb sírepülő sáncának számító létesítményben már rögtön a pénteki tréningen megdőlt a korábban Björn Einar Romören által tartott (239 méter) világrekord. Az új rekorder, a szintén norvég Johan Remen Evensen lett, aki az edzésen előbb 243 méterre, majd a péntek esti selejtezőben 246,5 méterre javította a világ leghosszabb ugrását.

Rekordokból persze más értelemben sem volt hiány a három napos hétvége során, hiszen a világcsúcs (amely egyben új norvég rekord is) mellett további hat nemzeti rekord is megdőlt egyben. Nem okozott meglepetést, hogy a nagy síugró nemzetek legjobbjai átírták az országos csúcslistákat, így Ausztriában (Gregor Schlierenzauer – 243,5 m), Finnországban (Janne Happonen – 240 méter), Svájcban (Simon Ammann – 238,5 méter), Szlovéniában (Robert Kranjec – 232 méter) és Lengyelországban (Adam Malysz – 230,5 méter) is dolga akadt a statisztikusoknak. Az osztrákoknál ráadásul két rekord is született a hétvége alatt, hiszen a szombati (holtversenyben Evensennel) és a vasárnapi versenyt is megnyerő Schlierenzauer a pénteken 241,5 métert ugró Martin Kochtól vette át a legjobb eredményt.

A kis nemzetek közül az olaszok ünnepelhettek, hiszen Andrea Morassi a szombati verseny első sorozatában ugrott 208,5 méterével éppen jelenlegi edzőjének, Roberto Ceconnak a rekordját (207,5 m) adta át a múltnak. Bár kisebb-nagyobb nehézségek voltak a versenyek során, az új gigantikus sánc végül jól vizsgázott, a világrekord „megszerzése” után pedig Vikersund még sokáig – legközelebb rögtön a 2012-ben éppen itt sorra kerülő sírepülő világbajnokságon - mérce lehet a többi hasonló létesítmény (Kulm, Harrachov, Oberstdorf, Planica) számára.

Egyes norvég tervek amúgy már a háttérben arról is szólnak, hogy az ultramodern sánc műanyag borítást is kaphat a jövőben. Amennyiben a Nemzetközi Síszövetség (FIS) áldását adja a projektre és ezzel párhuzamosan a megfelelő pénzügyi keret is rendelkezésre áll majd, akkor a kilencvenes évek közepe óta létező nyári síugró Grand Prix sorozat is igazi unikumnak számító helyszínnel bővülhet.