Síugrás

Schlierenzauer győzött - Morgensterné a Világkupa

  • VNA

Ezúttal elmaradt a világrekord, de így is izgalmas versenyt, és Gregor Schlierenzauer sikerét láthatta a vikersundi közönség.

Gregor Schlierenzauer győzelmével zárult a vikersundi Világkupa második versenye.Az osztrák Gregor Schlierenzauer győzelmével ért véget a vikersundi sírepülő hétvége második versenye. A 21 esztendős ugró mindkét sorozatban remekül szerepelt, első ugrása után ugyan még hátrányban volt a pénteken világrekordot ugró Johan Remen Evensen mögött, de 5,5 pontos lemaradását végül sikerült második ugrásával ledolgoznia. Schlierenzauer ezzel pályafutása 34. Világkupa-győzelmét aratta, így már csak hárman (Janne Ahonen, Adam Malysz, Matty Nykaenen) állnak előtte a sorozat eredményességi rangsorában. A végül második helyet szerző Evensen is örülhetett, aki remek hétvégén van túl, hiszen pénteken kétszer is átírta a világcsúcs listát (előbb 243, majd 246,5 méterre javítva a csúcsot), szombaton életében először nyert VK-versenyt, ma pedig újabb második helyezést ünnepelhetett. A lengyel Adam Malysz lett végül a bronzérmes, aki újabb dobogós helyezése mellett arra is büszke lehet, hogy nyolc évvel ezelőtt ugrott egyéni legjobbját is megjavította (230,5 méter).

Az osztrák Thomas Morgenstern ezúttal ugyan leszorult a dobogóról és nagy riválisától, a svájci Simon Ammanntól is kikapott, de ettől függetlenül joggal vitték őt körbe sílécén a csapat edzői a verseny után. A 24 esztendős osztrák ugró ugyanis az ötödik helyének köszönhetően három versennyel a Világkupa sorozat vége előtt matematikailag is bebiztosította végső sikerét. Morgenstern a 2007/08-as szezon után három évvel, pályafutása során másodszor nyerte meg az összetett győzelemért járó kristálygömböt.

Vikersund (NOR) – végeredmény
1. Gregor Schlierenzauer (AUT) - 227,0 ; 237,5
2. Johan Remen Evensen (NOR) - 230,5 ; 226
3. Adam Malysz (POL) – 213 ; 230,5
4. Simon Ammann (SUI) – 209,5 ; 238,5
5. Thomas Morgenstern (AUT) – 216,5 ; 216,5
6. Janne Happonen (FIN) 240,0 ; 219,0