Jerezi teszt

Öreg menő, nem vén menő!

  • Kele János

Fantasztikus napot zárt a Williams-Cosworth csapata, hisz az istálló végre meg tudta mutatni szurkolóinak, nem csak az új autó külseje igen formabontó, hanem a teljesítménye is könnyedén el tudja kápráztatni a nagyérdeműt. A grove-iak veteránja, Rubens Barrichello a négy napos teszt során először került az 1:20-as álomhatár alá, s nem talált legyőzőre.

Persze azért messzemenő következtetéseket nem szabad levonni a Williams fantasztikus tempójából - Rubinho leginkább rövid etapokat teljesített, feltehetően alacsony benzinszinttel. Ennek ellenére öröm volt látni, hogy végre bizonyítást nyert, Frank Williamsék ezúttal is kiváló autót építettek, a sebességváltóval végre semmiféle gond nem volt, és a kicsi a bors, de erős elvet vallva, megbízhatóan működött mindvégig. Nagy összeget azért továbbra sem tennék arra, hogy a Williams újra futamot nyer, hiszen a hosszú etapok során Rubens már-már bántóan lassúnak mutatkozott a Ferrarikhoz képest.

Rubens Barrichello a Williams pilótája a jerezi teszt 4. napján.
A maranellóiak ugyanis ezúttal is a megbízhatóságra mentek rá, Fernando Alonsónál több kört nem teljesített senki, a spanyol főleg a beállításokat vizsgálgatta. Összességében nagyon elégedett volt, a gumikra azonban felhívta a figyelmet, mondván az idei esztendőben az abroncsok használatán múlhat a világbajnoki cím. Ilyen fantasztikumok mellett gyakorlatilag eltörpül, hogy a napot a harmadik helyen fejezte be.

Megelőzte ugyanis a japán kamikaze, bizonyos Kamui Kobajasi – a Sauber tehát a tavalyi szezonhoz hasonlóan ismételten villog a téli teszteken. 2010-ben nem lett jó vége, a hinwilliek szinte állva maradtak a rajtnál, most azonban abban bíznak, hogy egy kiforrottabb Kobajasival a volán mögött már az évad elejétől fogva riválisai lehetnek a legjobbaknak. Sok esélyt azért nem adok nekik, lévén egyetlen igazán erős köridejét szuperlágy abroncsokon teljesítette – de nem lennék túlságosan elkeseredve, ha tévednék.

A Mercedes továbbra is szenved - persze csak akkor, ha Nico Rosberg ül a volánja mögött. A már nem is olyan fiatal német tehetség egyszerűen nem találja a helyét az új konstrukcióban, miközben Schumacher szinte fickándozott az előző két napon, Rosberget rengeteg probléma hátráltatta. Ma például a motort kellett kicserélni a W02-esben, így az Ezüst Nyíl jóval kevesebb kört tudott megtenni, mint a nagy riválisnak kikiáltott Ferrari – ez pedig nagyon érzékenyen érintheti az egyébként sem túl megbízható Mercedest. Rosbergre én mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok, meglepődnék, ha továbbra is ilyen indiszponált maradna - főleg, mivel még mindig élete első F1-es futamsikerére hajt.

A McLarenben ismét Jenson Button kapott szerepet, ám a hírhedten spórolós angol ezúttal csak a kilencedik legjobb köridőt tudta elérni. Nagy aggodalomra azért nincs ok a wokingiak szurkolóinak táborában, Jenson ugyanis egyáltalán nem a sebességre helyezte a hangsúlyt vasárnap, húszkörös etapjai során elsősorban a Pirelli abroncsok tesztelésére koncentrált. Az extravagáns MP4-26-os igazi kiértékeléséig mindenféleképpen várnunk kell a jövő szombaton kezdődő barcelonai gyakorlásig. Az azonban már most aggodalommal töltheti el az ezüstökért szorítókat, hogy az autó egyensúlya közel sincs a tökéleteshez.

A Red Bullt azért ennél már jobban ismerjük - így engem már nem tudnak megvezetni Vettel mai nyolcadik helyezésével. Egyértelmű, a világbajnoki címvédő csapat altatja az ellenfeleket, hosszú etapjaik során szinte kínosan ügyelnek arra, nehogy túlzottan gyorsak legyenek, főleg a gumikat vizsgálgatják, miközben gyakorlatilag minden létező probléma elkerüli őket. Kanyarsebességük azonban ellenállhatatlan, rengeteg szakértő egybehangzóan állítja, a kigyorsításokban és a tempós kanyarokban továbbra is utcahossznyi a salzburgiak előnye. Nem akarom elkiabálni, de szinte biztos: idén sem marad Red Bull-szereplő nélkül a világbajnoki harc.

A többiekre sok szót nem érdemes vesztegetni, a Virgin továbbra sem sok jelét mutatja annak, hogy lehetne jobb, mint 2010-ben, a Force India talán saját magát is meglepte, annyira gyenge, és ezen a csodálatos tehetségű Di Resta sem sokat tud javítani. A Toro Rosso persze nem sorolható közéjük, ezúttal például a negyedik helyet csípték el Buemi révén – ez pedig jóval több, mint amire a szezon elején számítottak a kis bikák. Nekem egyértelműen ők a kellemes meglepetés, még az is lehet, hogy nem tudja őket elkapni egyik újonc csapat sem…

Jerezi teszt, 4. nap:

1. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth)   1:19.832 103

2. Kobajasi Kamui (Sauber-Ferrari)   1:20.601 86

3. Fernando Alonso (Ferrari)  1:21.074 115

4. Sébastien Buemi (Toro Rosso-Ferrari)   1:21.213 90

5. Bruno Senna (Renault)   1:21.400 68

6. Heikki Kovalainen (Lotus-Renault)   1:21.632 43

7. Nico Rosberg (Mercedes)   1:22.103 45

8. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)   1:22.222 90

9. Jenson Button (McLaren-Mercedes)   1:22.278 70

10. Jérome d'Ambrosio (Virgin-Cosworth)  1:22.985  45

11. Paul di Resta (Force India-Mercedes)   1:23.111 99