Forma-1 teszt

Beugrott a majom a vízbe! - avagy Nick Heidfeld készen áll

  • Kele János

Nick Heidfeld csattanós választ adott azoknak, akik megkérdőjelezték beugrói szerepét a Renault csapatánál – ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel utasította maga mögé a teljes tesztmezőnyt. Alonso továbbra is remekel a Ferrarival, Schumacher megint szépen helytállt, a Red Bull pedig kivárásra játszva megbújik a mezőnyben.

Nem szaporítanám sokáig a szót, hiszen a fiúk sem nagyon aprózzák el a dolgokat ott a messzi-messzi Jerezben, hanem betyárosan gyűjtögetik a köröket a nevük mellé. A Ferrari például halálosan megbízhatónak látszik, mióta Massa alatt kapásból kigyulladt az aggregát, azóta gyakorlatilag olyan pontossággal jár az autójuk, mint egy valódi Schaffhausen! Alonso ma 100 kör felett teljesített, minden hiba nélkül, ez pedig jelentősen megkönnyíti az autó megismerését, a gyengék feltérképezését a maranellóiak számára.

Ráadásul az F150 egészen gyorsnak tűnik, sőt, az igazi szakemberek azt állítják, a gumikoptatás terén is állja a sarat. Ez pedig az idén különösen fontos lehet (és itt kénytelen vagyok ismételten magamnál jóval nagyobb szekértőkre hivatkozni), hiszen a Pirelli saját bevallása szerint kínosan ügyelt arra, hogy a különböző gumikeverékek köszönőviszonyban se álljanak egymással. Ergo gyakorlatilag lehetetlen lesz az olyan bűvészmutatványok bemutatása, amilyenekre Button szakosodott – az angol világbajnok ugyanis nem volt rest 40-50 köröket menni az állítólag időmérő edzésre kifejlesztett szuperlágy abroncsokkal. Ezt persze azért még ne vegyük készpénznek, hiszen csak következtetni tudunk a teszteredményekből, amelyekről azért nem árt tudni, hogy gyakran igen csalókának bizonyulnak.

Az azonban biztos, hogy a csapatok közül jónéhányan nem bánnak különösen jól a gumikkal: a Mercedes például hiába remekelt az elmúlt két nap során a teszteken, a hosszú etapokon futott átlagideje  jócskán elmarad mind a Ferrari, mind a Red Bull tempójától. Ennek oka pedig abban rejlik, hogy elődjéhez hasonlóan a W02-es Mercedes is falja a gumikat.

A Pirelli gumik melletti másik újdonság (illetve inkább amolyan visszatérő vendég) a KERS is megtréfált néhány kevésbé felkészült istállót a mai nap során - jellemzően azokat, akik korábban nem használták a kinetikus energia-visszanyerő rendszert. A Force India ma például bűnlassú volt, Paul Di Resta tulajdonképpen egész álló nap a fékekkel szenvedett, aminek feltehetőleg a visszatérő KERS volt az oka. Az újonc, ám már messziről fénylő tehetséggel megáldott Di Resta ráadásul az autó egyensúlyával sem volt különösebben megelégedve - ez visszatérő probléma volt 2009-ben a KERS-t használó csapatoknál.

A McLarent az előző bejegyzéseimben sokat dicsértem, mondván meglepően megbízható az új MP4-26-osuk - erre aztán a mai napon mindössze 36 kör adatott meg Lewis Hamiltonnak. Már éppen azon morfondíroztam, hogy vajon miért éppen a kissé hirtelen természetű Lewis alatt esett szét megint a technika, s nem a bámulatosan finom kezű Button vágja gallyra, amikor jött a hír, hogy a wokingiak mindössze alkatrészhiánnyal küszködnek. Nem mondom, hogy nem igaz, mindössze érdekes, hogy a kacsalábon forgó fejlesztő-palota mellett nem telik elég csavarra a tesztekhez – bár az is lehet, hogy mindössze otthon felejtették őket.

A Williamsre kell még néhány keresetlen szót vesztegetnem, ugyanis jómagam nagyon bizakodóan fogalmaztam a tesztek előtt velük szemben – aztán napról napra csak azt bizonyítják, hogy teljességgel hiábavaló volt a beléjük helyezett bizodalmam. Maldonado két nap alatt alig néhány kört tudott megtenni, s bár ő maga is hibázgatott eleget, a fő hiba a Grove-iak új fejlesztéseiben volt keresendő. Hol a rekord-kicsire méretezett sebességváltó mondta be az unalmast, hol a hátsó szárnyat állító mechanika csődölt be, hol pedig a KERS-szel nem tudtak dűlőre jutni. Ma ugyan Barrichello egy híján száz fordulót abszolvált, ám a KERS megint rakoncátlankodott, az autó pedig nagyon lassan poroszkált az aszfaltcsíkon. Hja, pedig egy erős, gyors és megbízható Williamsre milyen nagy szükség lenne végre…

Nick Heidfeld a Lotus-Renault volánjánál köröz a jerezi teszten.
Úgy tűnik viszont, hogy lesz helyette egy erős, megbízható és gyors Renault, ami ugye legújabban privát csapatnak számít, és amit a Lotus mindössze szponzorál. Az utóbbi két napban Petrov ült a volánnál, érdekes módon a nagy újításokból és a jó tempóból semmi nem látszott – ma azonban elfoglalta a helyét a veterán Nick Heidfeld, és varázsütésre a lista élén találták magukat. Quick-Nick úgy tűnik tehát él a lehetőséggel, ami valószínűleg neki az utolsó arra, hogy megnyerhesse végre élete első futamát; ami valljuk meg, igencsak kijárna már neki. Persze addig még hátra van egy tesztnap, Bruno Sennával a volán mögött – engem azonban kevés dolog lepne meg jobban, mint az, ha a brazil le tudná győzni Heidfeldet.

És hogy mi újság a világbajnoki címvédő Vettellel? Egy csendes nap után megbújt a hatodik helyen, még Kobajasi is megelőzte. Pedig nem is olyan régen még azt nyilatkozta Marko doktor, hogy ha most kezdődnének a versenyek, mindenki kört kapna tőlük! Ami végülis akár igaz is lehet, hiszen a hosszú etapokon a Vörös Bikák mindenkinél kiegyensúlyozottabb teljesítményre képesek, kigyorsításoknál senki nem érhet a nyomukba, és véleményem szerint pofátlanul altatják a mezőnyt. Persze nem különösebben bánnám, ha Newey legújabb konstrukciója mégsem lenne olyan verhetetlen, amilyennek tűnik…

Jerezi teszt, 3. nap:

1. Nick Heidfeld (Renault)  1:20.361 85
2. Fernando Alonso (Ferrari) 1:20.493 131
3. Michael Schumacher (Mercedes)  1:21.054 111
4. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes)  1:21.099 33
5. Kobajasi Kamui (Sauber-Ferrari)  1:21.242  84
6. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)  1:21.574  96
7. Sébastien Buemi (Toro Rosso-Ferrari)  1:21.681  92
8. Heikki Kovalainen (Lotus-Renault)  1:21.711  61
9. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth)  1:22.227 97
10. Paul di Resta (Force India-Mercedes)  1:22.945  64
11. Jérome d'Ambrosio (Virgin-Cosworth)  1:25.471  72