Forma-1

Mi lesz veled Lotus-Renault?

  • Kele János

A Renault vezetői kedden megerősítették, valóban nem eldöntött még a tény, hogy ki ülhet be az idénynyitó bahreini futamon Robert Kubica fekete-arany Renault-jába. Eric Boullier csapatfőnök szerint Senna a legesélyesebb, de képben van Heidfeld és Liuzzi is. No, de ki lenne a legmegfelelőbb?

Kubica összetört Skodája az olaszországi Ronda di Andora raliversenyen történt balesete után.

Nem kertelek a válasszal: nem tudom én sem, de egy biztos: nem Kimi Räikkönen. Sokan sok helyütt meg vannak róla győződve, hogy a finn versenyző kirángathatná a csávából a Lotus-Renault-t – én azonban másképp látom. Mikor is vezetett utoljára F1-es autót Kimi? 2009-ben. Azaz egy teljes szezont kihagyott, nem versenyzett az igencsak átalakított első kerekekkel, fogalma sincs róla mi fán terem az F-csatorna, és valljuk meg, már az utolsó két F1-es évében sem igazán lángolt benne túlzottan a győzni akarás. Kimi leszámolt a Formula-1-gyel, megtette, amit megkövetelt a haza, nyert egy világbajnokságot – aztán pedig elhúzott ralizni, ahol kevesebbet zaklatják, meg egyébként is sokkal élvezetesebb az egész versenyzés. És igaza van.

Kimi számára a visszatérés most, gyakorlatilag a szezon közben (igen, hiszen már jó ideje az új autók tesztelése, megismerése van napirenden a csapatoknál) egyet jelentene az öngyilkossággal - mint ahogyan Michael Schumacher számára is ezt jelentette volna, ha 2009-ben beül Felipe Massa üresen maradt Ferrarijába. Mert hiába a remek képességek, a fantasztikus alkalmazkodó képesség, az elszántság, a mindent elsöprő győzni akarás, ha a tények, a számok és a realitás egyszerűen lehetetlenné teszi a küldetés beteljesítését. Márpedig Räikkönen 2011-ben egyszerűen nem lenne képes az élmezőnyben harcolni!

No, persze nem képességbeli hiányosságai miatt – egész egyszerűen egy évnyi kihagyása nem tenné lehetővé számára a gyors és sikeres visszailleszkedést. Arról pedig nem is beszélek, hogy fikarcnyi részt sem vállalt az igencsak forradalmira sikeredett új Renault megalkotásban, nincs tisztában az autó alapvető tulajdonságaival, gyengéivel, erősségeivel. Gyakorlatilag semmit nem tud, amit gyorsan pontokra vagy győzelmekre lehetne váltani. A Renault pedig nem is titkolja, győzni akar az idén…

Éppen ezért van szüksége egy olyan versenyzőre, aki kiegyensúlyozott, eléggé gyors és tapasztalt, sőt folyamatosan az F1 vérkeringésében mozgott az utóbbi néhány évben. Bruno Senna egy rendkívül jó választás lehetne - ha tisztában lennénk a valódi képességeivel, azzal, hogy mit képes nyújtani egy Forma-1-es autó volánja mögött. Mert ezt a tavalyi Hispaniával képtelenség volt megmutatni. Az mindenesetre tény, hogy egyszer sem sikerült villantania, a semmiből érkező Klien pedig háromból kétszer alaposan elagyabugyálta az időmérő edzéseken, holott a brazil egész évben szokhatta a tragikus technikát maga alatt. Ettől persze még lehet nagyon jó versenyző - de a Renault céljainak valóraváltásához ő egyelőre kevés. Mint ahogyan Vitalij Petrov sem lehet a sikerek egyedüli záloga (legalábbis az eddigi teljesítmény alapján): az orosz ugyan időnként káprázatosan gyorsan képes közlekedni a versenypályán, ám gyakran történik meg az is, hogy egy szimpla kanyar bevétele is komoly gondokat okoz a számára. Kiegyensúlyozottság nuku.

Körülbelül ugyanez mondható el Liuzzira is, aki bár több szezonon keresztül is próbálkozott, sehogyan sem tudott engem meggyőzni arról, hogy helye lenne a világ leggyorsabb pilótái között. Kétségtelen persze, hogy tehetséges (egy F-3000-es bajnoki cím nem hullik csak úgy az ölébe egy versenyzőnek), ám valószínűleg pszichésen nem elég erős ahhoz, hogy a tehetségét aprópénzre tudja váltani. Vagy éppen ez az: mindössze APRÓpénzre tudja…

Szánok még egy külön bekezdést a kis Hulkra is, akit sokan fennen követelnek a Renault-ba, mondván nála tehetségesebb, gyorsabb és jelenleg versenyzői ülés nélkül vegetáló pilóta nincs a piacon. Még az is lehet, hogy igazuk van, de azt mindenképpen leszögezném: a Renault céljait elnézve Hülkenberg nem lehet ideális megoldás a csapat számára. Gyors, minek is tagadjam, de egyszerűen MÉG nem elég jó ahhoz, hogy a vállára vegyen egy csapatot, elviselje a nyomást, és rendszeresen olyan eredményeket szállítson, amelyekkel a győzelemre törő Renault is elégedett lehet. Márpedig ez lenne a cél…

Most aztán abba is hagyom, elvégre elege lehet már a kedves olvasónak, hiszen bekezdések hosszú sora óta ragozgatom, hogy kit és miért ne vegyen fel a Renault – miközben persze folyamatosan azt sejtetem, hogy én bizony tudom, ki lenne az ideális megoldás! 

Nos, el kell keserítselek Benneteket, én sem tudom - pontosabban tudnám, csak ő most éppen nem szabad, illetőleg nem nagyon mozdítható a jelenlegi állásából. Mark Webberről van szó… Igen, nem csalás, nem ámítás, az ausztrál manöken pontosan megfelelne a célnak, kellően gyors, elképesztően tapasztalt és minden stikli a kisujjában van, amit az elmúlt két évben láthattunk a pályák környékén. Csakhogy szerződés köti a bajnokság első számú esélyesének tartott Red Bullhoz. Mark barátunk pedig makacsul ragaszkodik ahhoz a nevetséges célhoz, hogy világbajnok legyen, sőt valamilyen megmagyarázhatatlan okból még esélyt is érez rá – holott én magam egy vasat nem raknék a sikerére, az biztos. A Red Bullnál Marko és Mateschitz regnálása alatt neki már nem terem több babér, le kellene tehát lépnie, amíg nem késő – márpedig az idő nem neki dolgozik. A Renault-nál még dobhatna egy nagyot, alá dolgozna be egy egész csapat, még abban is egyetértenének vele, hogy képes megnyerni a bajnokságot is. Ez persze vélhetően nem jönne össze, de egy ütőképes autóban (és a Renault most annak tűnik) biztosan el tudna csípni néhány győzelmet. Mert győzni, ha nehezen is, de megtanult.

A fentiekből tehát egyértelműen kitűnik, hogy a Renault csak rossz és kevésbé rossz megoldás közül választhat. A legkevésbé rossz pedig véleményem szerint egy tapasztalt, sokat látott, a körforgásból ki nem esett pilóta választása lenne. Bele kell ugyanis törődni Enstone-ban, hogy Kubica sérülésével a világbajnoki cím még akkor is elúszott, ha egy fantasztikus autót raktak össze - a bajnokságot ugyanis a pályán kell megnyerni, nem a tesztlaborban, és erre csakis egy kivételes adottságokkal rendelkező versenyző lehet képes. Ilyen pedig jelenleg nem elérhető a franciák számára.

Ja, és hogy kit kellene akkor szerződtetnie Eric Boullier-nek? Hát persze, hogy Nick Heidfeldet.