Csőd

Milliós veszteséget termelt az evezős-vb

  • VNA

Három aranyérem mellett hatalmas pénzügyi veszteséget termelt a házigazda Új-Zéland számára a tavaly novemberi evezős világbajnokság.

Új-Zéland történetének egyik legnagyobb sporteseménye volt a 2010 novemberében rendezett evezős világbajnokság. A Karapiro-tavon, csodálatos környezetben rendezett verseny – bár sportszakmailag sikeres volt a házigazdáknak – végül hatalmas pénzügyi veszteséggel zárult. A verseny igazgatója, Tom Mayo egy új-zélandi újságnak elismerte, hogy az esemény 2,3 millió dolláros veszteséggel zárult. A negatív pénzügyi mérleg oka elsősorban az volt, hogy az utolsó két napon (szombat-vasárnap) a vártnál jóval kevesebb néző jött ki a helyszínre.

„Nagy csalódás volt ez a számunkra, hiszen rengeteget dolgoztunk az esemény promócióján. A döntők napjára legalább 20.000 nézőt vártunk, ezért volt meglepetés számunkra, hogy csak 10.000-en jöttek ki szurkolni a helyszínre.” – mondta szomorúan Mayo, aki azt is elismerte, hogy vélhetően a kedvezőtlen időjárás miatt döntöttek sokan úgy, hogy a Karapiro-tó szeles időjárása helyett otthon, a kényelmes fotelből nézik az eseményt. A szervezőbizottság és az Új-Zélandi Evezős Szövetség azt szeretné elérni, hogy a veszteséget a kormány illetve a helyi önkormányzat pótolja ki.

Karapiro tó
A festői szépségű új-zélandi Karapiro-tó

Az új-zélandi állam félmillió dolláros plusz támogatást helyezett kilátásba, a maradék „lyukat” azonban a szponzoroknak és a helyi önkormányzatnak kellene betömnie.

„Mindenki tudta, hogy nem könnyű a gazdasági válság közepette egy 10 millió dollár költségvetésű nemzetközi sporteseményt szervezni.” – sopánkodott Mayo.

A világbajnokság amúgy új-zélandi szempontból remekül sikerült, hiszen sportolóik összesen kilenc érmet szereztek (köztük három aranyérmet – valamennyit olimpiai számban), így az éremtáblázat harmadik helyén zártak Németország és Nagy-Britannia mögött. A szervezőbizottság költségvetési hiánya ellenére azért Új-Zéland sem járt rosszul, az előzetes felmérések szerint ugyanis az esemény (amely az 1990-es Nemzetközösségi Játékok utáni legrangosabb rendezvényük volt) 14,8 millió dolláros gazdasági hasznot termelt az országnak. Az új-zélandi evezősöket a fenti hír nem érinti, számukra elkülönített forrásokból biztosítják a londoni olimpiára történő felkészülés körülményeit.