Sífutó Világkupa

Fabjan és Petyukov a sprint győztesei

  • VNA

A szlovén Vesna Fabjan megismételte tavalyi sikerét, az orosz Alekszej Petyukov viszont két ezüstérem után végre megnyerte a rybinski szabadstílusú sprint versenyt.

A sífutó Világkupa sorozat ezen a hétvégén az oroszországi Rybinskben folytatódott, ahol szombaton a szabadstílusú sprint versenyeket rendezték meg. A hölgyeknél csupán 34 versenyző nevezett a futamra, a selejtezőből azonban az olimpiai bajnok német Evi Sachenbacher így sem tudott bekerülni a középdöntőbe. Az egyenes kiesés fázisban különösebb meglepetés nem született, így a fináléba a selejtező legjobb hat versenyzője jutott be. A döntő futamot a két szlovén versenyző dominálta, a kvalifikációt megnyerő Vesna Fabjan pedig a hajrában megelőzte honfitársát, Katja Visnart, így megismételte tavalyi rybinski győzelmét. Visnar mögött az összetett Világkupát vezető lengyel Justyna Kowalczyk érkezett be a harmadik helyen. A döntőben hiába szerepelt három olasz sífutó is, végül egyikük sem tudott érmet szerezni.

Sífutó Világkupa

A női szabadstílusú sprint verseny végeredménye – Rybinsk (RUS)
1. Vesna Fabjan (SLO)
2. Katja Visnar (SLO)
3. Justyna Kowalczyk (POL)
4. Magda Genuin (ITA)
5. Arianna Follis (ITA)
6. Marianna Longa (ITA)

A férfiak versenyében már rögtön a selejtezőben született egy meglepetés, hiszen a norvégok világbajnoka, Johan Kjolstad az utolsó helyen végzett (még a verseny egyetlen magyar indulója, Tagscherer Zoltán is megelőzte őt). A középdöntők meglepetése volt, hogy a Rybinskben korábban kétszer (2006, 2009) is győztes olasz Renato Pasini nem tudott továbbjutni a legjobb 12 közé. Ugyanígy járt a norvég John Krisitian Dahl is, aki – mivel ez a verseny házi válogató volt a norvégoknál – ezzel vélhetően Kjolstadhoz hasonlóan szintén lemondhat a hazai rendezésű világbajnokságon történő szereplésről. Az elődöntők meglepetését a svájci Martin Jäger okozta, aki pályafutása során először tudott bekerülni egy sprintverseny döntőjébe. A fináléban azonban már nem ő, hanem két orosz és két norvég versenyző számított esélyesnek. A döntő futam közepén aztán már látszódott, hogy a selejtezőt megnyerő Alekszej Petyukovot nem lehet megelőzni, az orosz már a célegyenes elején integetett az ismét szép számmal kilátogató és igencsak lelkes hazai közönségnek. A pályafutása második Világkupa versenyét megnyerő Petyukov mögött a világbajnok Ola Vigen Hattestad jött be a második helyen, míg a feltehetően ezzel vb-kvótát szerző, szintén norvég Anders Gloersen zárt harmadikként. A tavalyi rybinski sprint verseny győztese, Nikolaj Morilov ezúttal csak a döntőig tudott eljutni, ott viszont végül csak az ötödik helyen zárt. A szombati versenyek krónikájához hozzátartozik, hogy a jelenleg is zajló országos bajnokságuk miatt a svéd sífutók nem voltak jelen, a hölgyeknél pedig a norvégokat és a világ egyik legjobbját, a szlovén Petra Majdicot is nélkülözte a mezőny. A rybinski sífutó Világkupa hétvége vasárnap a válót versenyekkel ér majd véget.

Sífutó Világkupa - Alekszej Petyukov

A férfi szabadstílusú sprint verseny végeredménye – Rybinsk (RUS)

1. Alekszej Petyukov (RUS)
2. Ola Vigen Hattestad (NOR)
3. Anders Gloersen (NOR)
4. Martin Jäger (SUI)
5. Nikolaj Morilov (RUS)
6. Josef Wenzl (GER)
..53. Tagscherer Zoltán (HUN)