Síurgó-vb

Schmittet nem merték kihagyni a németek

  • VNA

Bár gyenge formája miatt sokáig kétséges volt szereplése, végül Martin Schmitt is mehet az oslói világbajnokságra a német síugró válogatott tagjaként.

Martin Schmitt a willingeni síugró Világkupa-versenyen.

Martin Schmitt neve igazi fogalom a síugró sportban. A németek 33 esztendős klasszisa ugyan az elmúlt években finoman szólva sem tartozott a közvetlen élmezőnyhöz, a sportág németországi piacán még mindig ő a legismertebb márkanév. Sőt mi több, nem csak a síugrást, de az összes téli sportot tekintve is.

A közelmúltban elvégzett felmérés ugyanis azt mutatta, hogy a 2000-es évek elején aratott sikerei okán még mindig rengetegen emlékeznek rá. Az „Említsen egy ismert német téli sportolót” felkérésére ugyanis Martin Schmitt nevét a válaszadók 15,8%-a mondta elsőre, amivel megelőzte a második legtöbb „voksot” kapó kétszeres olimpiai bajnok biatlonost, Magdalena Neunert (10%). Ennek tükrében különösen pikánsnak ígérkezett a német síugró válogatott világbajnoki keretének kihirdetése.

A szezon előtt lécgyártót váltó és évek óta tartó erőltetett fogyókúrája miatt a kiégés jeleit mutató Martin Schmitt ugyanis csupán egyetlen hetedik helyezést tud felmutatni idén, ami édeskevés a csapatba kerüléshez. Ráadásul rajta kívül hárman is megfeleltek a Werner Schuster kapitány által kidolgozott kvalifikációs feltételeknek, azaz a Világkupa versenyeket tekintve legalább kétszer voltak a legjobb hat, vagy háromszor a legjobb 12 között. A két versenyt is nyerő Severin Freund illetve Michael Uhrmann és Michael Neumayer ennek alapján biztos világbajnoki résztvevő volt, a további utazó helyekért pedig nagy csata dúlt házon belül Richard Freitag, Pascal Bodmer, Stephan Hocke és Schmitt között.

Bár utóbbi a szerdai klingenthali versenyen csupán a 43. helyen (!) végzett, úgy tűnik mégsem lehet vele megtenni azt a szégyent, hogy kihagyják a csapatból. Werner Schuster ugyanis ígéretéhez híven csütörtökön kijelölte az utazó keretet, amelyből a csapat olimpiai bajnok Hocke maradt ki végül, így a sportág ikonjának számító Schmitt is utazhat a vb-re. Más kérdés, hogy kap-e majd szerepet a versenyeken. Bár az egyéni versenyben egy nemzetből csak négy ugró nevezhető, a németek mégis hat versenyzővel utaznak el a világbajnokságra (ezt nem tiltja a szabály). A korábbi tapasztalatok alapján az feltételezhető, hogy a Freitag-Bodmer-Schmitt hármas tagjai között a helyszínen lefolytatott külön verseny dönthet majd a végső indulásról.

A német síugró válogatott világbajnoki kerete:

Severin Freund
Michael Uhrmann
Michael Neumayer
Martin Schmitt
Pascal Bodmer
Richard Freitag