Forma-1 teszt

Minden arany, ami fénylik - gyors is a Renault, nem csak szép!

  • Kele János

A záró napon a Renault remekelt: bár a napot több technikai probléma is nehezítette, végül mégis a franciák lengyel ásza, Robert Kubica bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve a Force Indiával próbálkozó Sutilt.

Renault volánjánál Robert Kubicával nyerte a valenciai teszt harmadik napját.

Ennek ellenére nem igazán javaslom, hogy az indiaiak szurkolói túlzottan lázba jöjjenek – hiába volt ugyanis mindhárom tesztnapon a legjobbak között Vijay Mallya doktor csapata, ők még a 2010-es konstrukciót hajtják, ez pedig feltétlenül előnyt jelent a többiekkel szemben. Szintén ezzel magyarázható a Virgin remek szereplése is (ma a hatodik helyen végzett Glock), miközben persze meg kell jegyeznünk, hogy a Hispania így is kilóg lefelé a mezőnyből.

A legnagyobb csalódás azonban – és ezen jottányit sem változtat, hogy a teszteknek semmiféle jelentősége sincs – vitathatatlanul a Mercedes. A stuttgartiak szurkolói persze szeretik azzal nyugtatgatni magukat, hogy ez még nem számít, inkább most jöjjenek elő a problémák, mint a szezon későbbi szakaszában – ám meg kell hagyni, amit ebben a három napban produkált Ross Brawn csapata, az inkább volt szánalmas, mint erőfitogtató. Ne higgyük ugyanis, hogy a németek kevésbé koncentráltak volna a gyorsaságra, mint a nagy riválisnak kikiáltott Red Bull és a Ferrari! Tény, ami tény, nem elsősorban a sebességen volt a hangsúly ebben a három napban; ám ez, ha lehet, csak még inkább dehonesztáló Schumacherékre nézve. Az első napokban technikai hibák garmadája nehezítette a dolgukat, aztán viszont szimplán lassúak voltak a hosszú etapokon – ez pedig nem sok jóval kecsegtet a versenyidény kezdetére.

Korai lenne persze temetnünk az Ezüst Nyilakat, lévén tegnap már majdnem ráhúztam a vizes lepedőt a Renault-ra – azok pedig ma igencsak frappánsan válaszoltak a kritikára. Ami eddig csak ötletes kis érdekességnek tűnt (az enstone-iak kipufogó rendszere), arról a mai napon bebizonyosodott, hogy nyerő húzás lehet – meg nem erősített információk szerint ugyanis mind a Red Bull, mind a Mercedes, sőt, még a McLaren is lát fantáziát a rendszerben. Ami pestiesen szólva annyit jelent, hogy le lesz nyúlva.

Persze azért Red Bull híveknek nem kell túlságosan nagy pánikba és letargiába esniük, hisz Adrian Newey ismét kitalált valami furmányos kis okosságot, amivel verhetetlenné teheti a salzburgi konstrukciókat. A Red Bullon ugyanis megmaradt az a fújt diffúzor, ami a tavalyi szezonban gyakorlatilag a bajnoki címet jelentette a bikáknak – igaz, kissé átalakított formában. Kérdés, mire lesz ez elég a Renault forradalmi megoldásaival szemben… Bár valamiért nem nagyon hinném, hogy Adrian Newey mellényúlt volna a dolgoknak.

A McLarenről keveset írok, nem véletlenül – a wokingiak ugyanis a tavalyi autóval szerepelnek Valenciában, elsősorban az új Pirelli abroncsok tulajdonságainak megismerésére koncentrálva. Ma Button vezette az autót, és a harmadik leggyorsabb lett.

A Ferrarinál ma nagy volt az ijedség, hisz Felipe Massa motorja már a gyakorlás legelején elfüstölt – viszont legalább alkalmat adott a fotósoknak, hogy remek képeket készítsenek az új F150-ről, néhány lángcsóvával megbolondítva. A derék maranellói szerelők órák hosszat javították a kis brazil autóját, aminek meg is lett az eredménye, Massa végül 80 kört tudott teljesíteni, és az ötödik leggyorsabb lett a mezőnyben. Én azonban már-már némi rosszindulattal vegyítve kérdem: lesz-e tendencia abból, hogy csak Massa Ferrarijával van gond?

És akkor szánjunk néhány szót a kicsikre is: Buemi és a Toro Rosso továbbra sem tud meggyőzni engem, hogy van élet Vettel után is, a Sauber valószínűleg idén sem tud kitörni a középszerűségből, és az elsőre forradalminak ható Williams is inkább szépnek bizonyult, mintsem gyorsnak. Persze nyomban ezek után hozzáteszem, meglepődnék, ha a szezonkezdetig még nem kellene legalább kétszer-háromszor revidiálnom az álláspontomat…

A tesztelő csapatok most egy időre pihenőre vonulnak (kell-e mondanom kikre fér rá különösen?), hogy aztán már a hiányzó 2011-es modellekkel kiegészülvefebruár 10. és 13. között ismét randevút adjanak egymásnak Jerezben.

Valencia, teszt, 3. nap:

1. Robert Kubica Renault 1:13.144 94
2. Adrian Sutil Force India-Mercedes* 1:13.201 117
3. Jenson Button McLaren-Mercedes* 1:13.553 105
4. Mark Webber Red Bull-Renault 1:13.936 105
5. Felipe Massa Ferrari 1:14.017 80
6. Timo Glock Virgin-Cosworth* 1:14.207 114
7. Pastor Maldonado Williams-Cosworth 1:14.299 101
8. Sergio Pérez Sauber-Ferrari 1:14.458 104
9. Michael Schumacher Mercedes 1:14.537 110
10. Sébastien Buemi Toro Rosso-Ferrari 1:14.801 73
11. Narain Karthikeyan Hispania-Cosworth* 1:16.535 63

*: 2010-es modellel futottak