Magyar átigazolási körkép

Hajnal és Németh visszatérhet a válogatottba, Gera és Laczkó kiszorulhat

Vannak nyertesei és vesztesei is a nemzetközi átigazolási szezonnak, ami nem mindenkinek úgy ért véget, ahogy azt szerette volna.

Hajnal Tamás a Görögország elleni válogatott meccsen küzd a labdáért.
A nemzetközi átigazolási időszak lejárt január 31-én, néhány magyar játékos pályafutását pedig döntően befolyásolhatják a januárban történtek, akár a klubjukban, akár a válogatottban.

Akiknek bejött az átigazolási szezon..

Kezdjük a pozitív oldallal, vagyis azokkal a játékosokkal, akik el tudtak igazolni télen olyan csapatokhoz, ahol feltehetően több szerepet kapnak mint eddigi klubjukban, és hasonló színvonalon játszhatnak. Hajnal Tamás az átigazolási szezon utolsó perceiben váltott klubot, és igazolt kölcsönbe a jelenleg kieső helyen álló VfB Stuttgarthoz. Ez a váltás feltétlenül nagy lépés számára, hiszen a Dortmundban gyakorlatilag tavasz óta nem is nevezték mérkőzésekre. Nem kérdés, óriási meccshiánnyal küzd, de Stuttgartban egész biztosan meg fogja kapni a lehetőséget, így a nyáron nagyobb eséllyel találhat magának állandó csapatot. Az egyetlen negatívum az átigazolásával kapcsolatban, hogy így minden bizonnyal nem mondhatja el magáról, hogy megnyerte a Bundesligát. Előző klubja, a Dortmund ugyanis nagy valószínűséggel bajnok lesz az idény végén, ő viszont már nem fog pályára lépni a színeiben. Azzal, hogy játszani fog, megnyílhat előtte az út a válogatotthoz is.
Jól döntött Rudolf Gergely is, aki a Genoában csak elvétve kapott bizalmat, így fél évre Bariba szerződött. Azóta gyakorlatilag kirobbanthatatlan a Serie A utolsó helyén álló csapatból, első meccsén rögtön szép gólt lőtt a Juventusnak, amivel letette névjegyét új klubjánál. A nemzeti csapat szempontjából Szalai Ádám súlyos sérülése után létfontosságú, hogy ő játékban legyen.
Végre megkaphatja a lehetőséget Németh Krisztián is, aki az Olympiakosz Pireuszban gyakorlatilag végig ülte az őszt Pantelics mögött a kispadon, így ő is fél évre kölcsönbe került az Olympiakosz Voloszhoz. Mivel ragaszkodott hozzá a Szélesi Zoltánt is foglalkoztató klub elnöke, biztosak lehetünk benne, hogy játszani fog új csapatában, akár már ma is.

Akiknek nem egyértelmű a helyzetük..

Annak ellenére, hogy Dzsudzsák Balázst számtalan klubbal hírbe hozták, maradt a PSV-nél. Sőt szerződést is hosszabbított 2015-ig a holland csapattal. Természetesen kirobbanthatatlan lesz csapatából, ahogyan eddig is, viszont kikerült a fix kivásárlási összeg a szerződéséből. Így az eddigi 12 millió euró helyett bármennyit kérhet érte az Eindhoven, ami nem biztos, hogy a játékos javára válik, ha erősebb bajnokságba szeretne igazolni.
Megint nem sikerült külföldre szerződnie Czvitkovics Péternek, aki lassan tíz éve próbálkozik ezzel minden átigazolási szezonban. Lassan pedig 28. életévét is betölti, így egyre inkább elveszti esélyét arra, hogy neves nyugati csapathoz kerüljön. Halmosi Péter végleg hazatért, méghozzá nevelőegyesületéhez, a Haladáshoz. Ezt azért nem értékelhetjük maximálisan pozitívnak, mert ugyan fél év után végre játszani fog, de nem megbántva a Haladást, egy kiesés elől menekülő magyar csapat nem mérhető össze a Hull City-vel, vagy a Blackpoollal, amely állítólag hívta őt. Nem valószínű, hogy Szombathelyről visszatérhet a válogatottba, 31 évesen pedig erről lemondani talán korai volt.

Akik rosszul jártak..

Laczkó Zsolt egyelőre „potyára” szerződött a Sampdoriába. A menedzsere és a DVSC tagadhatatlanul megkötötte az év üzletét, a játékos viszont azóta kispadról nézi társait Olaszországban. Nagy esély volt arra, hogy a posztján szereplő Reto Ziegler eligazol a Milanba, az üzlet azonban meghiúsult, a magyar játékos pedig rosszul járt ezzel. Csak remélni tudjuk, hogy valamilyen úton-módon helyet követel magának a csapatban, ugyanis a válogatott egyetlen balhátvédjének játszania kellene, hogy állja a holland rohamokat tavasszal.
Gera Zoltánhoz ragaszkodik a menedzsere, Mark Hughes, aki olyan közeli kapcsolatot ápol vele, hogy a mérkőzéseken nem is engedi el maga mellől a kispadról. Fél év múlva szabadon igazolható lesz a technikás középpályás, addig azonban nagy problémát okozhat a válogatott tavaszi tétmeccsein, hogy a csapatkapitányunk nincs játékban.
Huszti Szabolcsnak szintén nem sikerült eligazolni a Zenitből, ahol már az is nagy dolognak számít, ha a keretbe nevezi Spalletti edző. Ahogy azt a válogatottságot lemondó középpályás elmondta, visszautasította egykori csapatának, a Hannovernek az ajánlatát az átigazolási szezonban. Pedig nem biztos, hogy nem lett volna jobb játszani a Bundesliga ötödik helyezettjénél, mint „lelátózni” a Zenitnél.