Úszás

Thorpe hivatalosan is visszatér

  • VNA

Ausztrál hírforrások szerint szerdán hivatalosan is bejelenti visszatérést az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Ian Thorpe.

Ian Thopre, az ausztrálok ötszörös olimpiai bajnok úszója.

Arról már korábban is érkeztek hírek a déli féltekéről, hogy a visszatérést fontolgatja az ausztrálok ötszörös olimpiai bajnok úszója, Ian Thorpe. A pályafutását 2006 novemberében a motiváció hiánya miatt befejező, még most is csupán 28 éves úszó ugyanis ismét a medencében edz, és nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a 2012-es londoni olimpián újra versenyezni fog. Thorpe elmondta, hogy most már teljesen felépült abból a két évvel ezelőtt Kínában, a pekingi olimpia ideje alatt elszenvedett autóbalesetből, amelynek következtében komolyabb vállfájdalmai voltak. Thorpe menedzsere, David Flaskas néhány hete az egyik Sydneyben megjelenő újságnak elismerte, hogy pártfogoltja valóban edzésbe állt, de a tényleges visszatérésről szóló döntést nyilván nem egyetlen nap leforgása alatt fogja meghozni.

Thorpe egyelőre nem tett hivatalos bejelentést a visszatérésről, amit amúgy is csak azt követően tehetne meg, ha kilenc hónapra előre hivatalosan jelzi a nemzetközi szövetség felé ezen szándékát. Az ausztrál úszó ebben az esetben kerülne ugyanis csak be a hivatalos dopping-regiszterbe (ezt a Szepesi-ügy óta sajnos már mi is tudjuk), amely alapján felkészülése során bármikor újra ellenőrizhetővé válhatna. Thorpe-nak május végéig elméletileg még van ideje a hivatalos bejelentésre, hiszen ezen esetben még elegendő ideje lenne a WADA előírásainak teljesítéséhez, valamint a jövő márciusban sorra kerülő olimpiai válogatón történő részvételhez is. A hírek szerint Thorpe visszatérési kedvét az is fokozhatja, hogy jó barátja, Geoff Huegill a közelmúltban sikeresen, a Nemzetközösségi Játékokon szerzett aranyéremmel tért vissza az uszodák világába. Bennfentes információk szerint Thorpe néhány közeli barátjával már közölte, hogy szerdán Sydneyben a nyilvánosság elé áll és bejelenti, hogy megcélozza a londoni olimpián történő részvételt.