Zavargások

Napokig rostokolt Kairóban a világbajnok atléta

  • VNA

A szudániak világbajnok atlétája, Abubaker Kaki napokig volt kénytelen szállodájában rostokolni, mert a zavargások miatt nem hagyhatta el Kairót.

Kellemetlen helyzetbe került a szudániak kétszeres fedett-pályás világbajnok (2008, 2010) atlétája, Abubaker Kaki. A 800 méteres síkfutás klasszisa ugyanis az Egyiptomban zajló zavargások miatt egy dél-kairói edzőközpontban volt kénytelen vesztegelni néhány napig, mert az egyiptomi fővárosban történtek miatt nem tudott volna biztonságban távozni. Kakinak nincsen szerencséje mostanában, hiszen korábban már Khartoumban is két napot kellett várnia arra, hogy elinduljon végre a gépe Egyiptomba, ahol hathetes edzőtáborban vett részt az Al Maadi Olimpiai Központban.

Az edzőtábor nem sokkal a kairói forró helyzet kialakulása után ért véget, akkor azonban az insidethegames.biz honlap információi szerint már a szudáni futó és edzőpartnerei (Abadala Ibrahim Aden, Kaki edzőjének, a katari Jama Aden-nek a fiai) nem tudták elhagyni a helyszínt. Egyes hírek szerint ugyanis az utcát fegyverekkel és késekkel felfegyverkezett csoportok járták, így nem kockáztathatták meg a nyílt utcára menetelt. „Nagyon kellemetlen helyzetbe kerültek, hiszen napokon keresztül nem volt rendőri biztosítás a városban, így semmiféle közbiztonságról nem beszélhettünk. Sokan szabadultak ki a börtönökből hirtelen, aminek az volt a következménye, hogy nyílt utcán simán kirabolhattak embereket. Sokan védekezésképpen vittek magukkal késeket, így volt különösen rémisztő a helyzet. Volt több alkalommal lövöldözés is a sportközpont körül, így senki sem érezhette magát biztonságban. Az utolsó napokban ráadásul már élelem sem volt elég a bennragadók számára, mert senki nem tudott kimenni az utcára vásárolni"– mondta el a helyzetről Mustafa Mohammed, aki végig telefonos kapcsolatban volt a sportolókkal.

Az Al Maadi Olimpiai Központba 2007 óta rendszeresen visszajáró Kaki kedden időközben szerencsére már elhagyhatta a létesítményt, miután a helyi rendfenntartók időlegesen helyreállították a rendet a környéken. Edzőtársaival és egyben gyakori „nyulainak” számító Aden testvérekkel hazarepültek Szudánba, majd pedig Stuttgart felé vették az irányt, ahol szombaton már rangos versenyen vesznek részt. A kis szudáni csapat az olimpiai központ területén lévő szállodában lakott a „válság” ideje alatt, és a szükségállapotokra való tekintettel kénytelen volt fedett pályán edzeni. Abubaker Kaki számára a zűrzavaros január vége után igencsak sűrűnek ígérkezik február hónap eleje is, hiszen a stuttgarti verseny után Lievin-ben, Birminghamben és Stockholmban is szerepelni szeretne.