Guinness rekord

Körbeért az Egyenlítőn az evezős angol színész

  • VNA

Két és fél évvel ezelőtt egy angol színész fejébe vette, hogy körbeevezi a Földet. Tette mindezt úgy, hogy ergométeres „útja” során ki sem mozdult saját városkájából.

David Holby angol színész ergométeren evezte körbe a Földet.A brit színész, David Holby 2008. május 28-án döntött úgy, hogy a mellrák elleni küzdelem jegyében ergométeres evezésben teszi meg a Föld Egyenlítőjének távját. A vállalkozást végül siker koronázta, két és fél éves útja során ugyanis 40.075 kilométer megtételét regisztrálhatta, és időközben nyolc világrekordot is megdöntött. Az utolsó métereket 2010 decemberében tette meg a fiatalember, akinek a rekordok hitelesítéséhez arra volt szüksége, hogy evezése során mindig legyen mellette valaki. Basingstoke-ban található otthonában így a helyi szupermarket előtti területet választotta evezése helyszínéül (ld. lenti videó), ahol az áruház biztonsági őrei folyamatosan szemtanúi lehettek a készülő rekordnak. Holby a napi evezések mellett folyamatosan dolgozott is, de a fáradtság, a változó időjárás és az olykor különösen kemény téli napok sem tántorították el a vállalás teljesítésétől, amelyre végül 934 napra volt szüksége. A honlapján eddig összesen 20.000 fontot összegyűjtő brit fiatalember a Nemzetközi Evezős Szövetség honlapján nyilatkozott az elmúlt időszak tapasztalatairól:

- Nem akármilyen eredményt értél el, amelyhez gratulálunk. De honnan jött maga az ötlet eredetileg?
- Az egyetemen is eveztem már és ekkor indultam többször versenyeken is. Imádtam az evezést a vízen, de már ekkor is nagy része volt a felkészülésünknek az ergométeres evezés. Korábban már vettem részt jótékonysági versenyen barátokkal is, most pedig úgy gondoltam, hogy munkám mellett ez jó kiegészítő esemény lesz. Megkerestem a Guinness rekordok bizottságát és megkérdeztem tőlük, hogy volt-e már olyan, aki „körbeevezte” a Földet ergométeren. Mivel ilyenre még nem volt példa előtte, így egy új kategóriát hoztak létre nekem a szerkesztők. Egy nagyon közeli barátomat veszítettem el mellrákban, ezért volt számomra ennyire fontos ez a téma.

- Volt-e már valaha olyan ember, aki próbálkozott hasonlóval?
- Amennyire én tudom, még nem volt ilyesmire példa máshol. Összességében a teljesítés alatt nyolc dokumentált rekordot értem el, aminek nagyon örülök.

- Mi volt az emberek reakciója, amikor láttak téged?
- Az első napokban kaptam a legfurcsább tekinteteket. Volt olyan, aki azt hitte, hogy éppen közmunkán vagyok, mert biztonsági őrök vigyáztak rám. Volt egyszer egy idősebb hölgy, aki odajött és sokat kérdezett a vállalásomról, majd egy 50 pennyst dobott a ruhámra. Majd távozáskor megkérdezte, hogy mikor indulok a világkörüli utamra. El kellett neki magyaráznom még egyszer, hogy éppen ott vagyok – de persze csak virtuálisan. Ekkor fogta az 50 pennyst és visszatette a pénztárcájába…
Voltak visszatérő viccesnek szánt megjegyzések, mint például hogy találkoztam-e már jégheggyel vagy éppen a kis hableánnyal. Mindenki azt hitte, hogy ő találta ki a legjobb viccet ebben a témában, de nekem naponta meg kellett hallgatnom ugyanazokat…

- Hogyan tudtad az evezést beilleszteni a napirendedbe a színészi munka mellé?
- Megpróbáltam minden lehetséges színészi megbízatást elvállalni, de időnként nehéz volt ezt beleilleszteni abba a napirendbe, ahol napi szinten hét, de inkább hét és félórányi evezés szerepelt. Hetente ötször, naponta átlagosan 60 kilométert eveztem, ami heti szinten 300 kilométert jelentett. Amikor éppen más jellegű megbízatásom volt és munka ügyből kifolyólag el kellett utaznom, akkor utólag ezeket a napokat extra munkával be kellett hoznom. Volt olyan időpillanat is, amikor két hónappal le voltam maradva az eredeti tervhez képest, de sikerült visszahoznom. Egy átlagos napom úgy nézett ki, hogy reggel nyolckor indulás az ergométerrel, nagyjából délután egy óráig. Aztán mentem meghallgatásra a színházba és utána megint eveztem egy kicsit. Az utolsó időszak már nagyon sűrű volt, mert Karácsony előtt mindenképpen szerettem volna végezni a távval.

- Melyik volt számodra a legnehezebb nap?
- Talán az, amelyen a nyolc rekord egyikét sikerült felállítanom. Ekkor szerettem volna megdönteni az 1000 kilométerre vetített leggyorsabb időt, így 10 napon keresztül napi 100 kilométert eveztem. Ez 2009 szeptemberében és októberében volt. Szörnyű érzés volt fizikailag is, de azért is, mert ekkor már igencsak hideg őszi idő volt odakint.

- Melyik rekord elérése volt számodra a legnehezebb?
- Azt gondolom, hogy a leghosszabb folyamatos tandem evezés. A régi rekord 72 óra 17 perc volt, nekünk viszont sikerült 103 órán keresztül folyamatosan csinálnunk. Egy jó barátom (Ollie Trinder) volt a segítségemre ebben, akivel két óránként váltottuk egymást. Az éjszaka kivétel volt ez alól, mert akkor éjféltől hajnal négyig és 4-8-ig hosszabb váltásokat csináltunk, hogy tudjunk aludni is. Nehéz volt folyamatosan a helyes táplálkozásra figyelni menet közben, ráadásul nem is tudtam könnyen elaludni.

- Egy interjúban azt mondtad, hogy tészta, tonhal és sajt volt a rendszeres táplálékod a rekorddöntés során, igaz ez?
- Nem volt könnyű annyi kalóriát elfogyasztani és a szervezetbe vinni, amennyire ehhez a teljesítményhez szükség volt. Amikor elkezdtem az ergométerezést, akkor 76 kg voltam, az első hónapban pedig rögtön lefogytam tíz kilót a terhelésnek köszönhetően. Onnantól viszont már minden jobban ment, napi szinten nagyjából 6000 kalóriát fogyasztottam el.

- Volt olyan pillanat, amikor abba akartad hagyni az egészet?
- Igen, rengetegszer! A legrosszabb érzés talán a hatodik napon fogott el, amikor hirtelen elkezdtem drasztikusan veszíteni a súlyomból. Nem tudtam eleget enni és folyamatosan fáradt voltam. Csak eveztem, aludtam, és semmi másra nem volt erőm, még álmomban is a hajóban ültem… Amikor ezen túl voltam, akkor viszont már minden könnyebben ment. Megtanultam lebontani a napi távot és nem az egészre gondolni, hanem csak kilométerekben gondolkozni. A kihívást imádtam az egészben és ez mindig vitt előre.

- Most vége, befejezted. Akarsz még valaha ergométert látni?
- Nemrégiben voltam egy iskolában meghívottként, ahol azt kérték, hogy vigyem el az ergométeremet és evezzek rajta. Így sokkal hamarabb rákényszerültem erre, mint gondoltam volna. Most biztos, hogy egy ideig nem fogom erőltetni, hiszen a térdeimet eléggé megviselte ez a két és fél év…

David Holby ergométeres rekordjai:

- 100 kilométeres tandem evezés (testvérével Jonathannal) – 7 óra 31 perc
- 24 órás tandem evezés (James Burrows-szal) – 312,7 kilométer
- egymillió méteres evezés - könnyűsúlyú világrekord – 227 óra 43 perc
- könnyűsúlyú evezés non-stop világrekord – 30 óra
- folyamatos evezés világrekord
- egymillió méter tandem evezés világrekord (Ollie Trinder-rel) – 102 óra 32 perc
- folyamatos tandem evezés világrekord – 103 óra
- leggyorsabb evezés az Egyenlítő körül (40,075 km)