Siúgró Világkupa

Kamil Stoch győzött Klingenthalban

  • VNA

Hiába vezetett fölényesen az első sorozatban sáncrekordot elérő Michael Uhrmann, végül mégsem tudta megnyerni a klingenthali síugró Világkupa versenyt.

Szerdán a németországi Klingenthalban rendezték meg a síugró Világkupa sorozat újabb versenyét. A keddi selejtezőben ugrott sáncrekordjaik okán a svájci Simon Ammann és az osztrák Gregor Schlierenzauer párharcát várhatta a 13.000 fős helyszíni közönség. Végül nem így alakult, amelyben a német Michael Uhrmann-nak volt nagy szerepe. A hazai közönség előtt valósággal szárnyakat kapó német ugró ugyanis 33-as rajtszámmal érkezve szinte kirepült az arénából, 146,5 méteres bődületes sáncrekordja után pedig a zsűri lentebb hozta a beülőt. Az utána következő ugrók innentől kezdve sorozatban csak jóval rövidebbet tudtak ugrani, így az első sorozat után Uhrmann fölényesen, 11,5 pontos előnnyel vezetett a Kilngenthalban gyakran tréningező cseh Roman Koudelka és a Világkupát vezető osztrák Thomas Morgenstern előtt. Ammann csak az ötödik, míg Schlierenzauer csupán a 17. helyről várta a folytatást.

A második sorozatban aztán eleinte minden úgy alakult, hogy négy év után Uhrmann ismét versenyt nyerhet, de végül nem tudott élni a sors által kínált eséllyel. Utolsó ugróként ugyanis az akkor vezető lengyel Kamil Stoch-hal szemben nem tudta megőrizni 18,2 pontos előnyét, sőt mivel csupán 115 méterig jutott, így végül csak a 13. helyen fejezte be a versenyt. Uhrmannt amúgy már csapattársai is várták összegyűlve a kijáratnál, hogy ünnepelhessék, de végül valamennyien lógó orral távoztak. Az így végül ismét győztes Stoch számára jól alakultak az utóbbi hetek, hiszen január végén Zakopane-ban pályafutása első Világkupa győzelmét aratta, most pedig alig két hét elteltével rögtön jött a második siker. A lengyel ugrónak ehhez 132 valamint 136,5 méteres ugrásokra volt szüksége. Mögötte mindössze 0,6 pontos hátrányban Morgenstern végzett, aki ezzel tovább növelte vezetését az összetett Világkupában a mögötte a harmadik helyen végző Simon Ammann előtt. A 32 éves Uhrmann nagy esélyt hagyott kihasználatlanul (ki tudja, pályafutása során kerül-e még ennyire közel egy VK-verseny megnyeréséhez), második sorozatbeli visszaeséses (több mint harminc méterrel ugrott rövidebbet, mint elsőre), szinte példa nélküli. Az első három helyezett ugró között mindössze 1,3 pont különbség volt, amely az idei szezonban a legkisebb differencia a dobogósok viszonylatában.

A klingenthali egyéni Világkupa verseny végeredménye:

1. Kamil Stoch (POL) 264,6 pont
2. Thomas Morgenstern (AUT) 264,0 pont
3. Simon Ammann (SUI) 263,3 pont
4. Andreas Kofler (AUT) 249,4 pont
5. Gregor Schlierenzauer (AUT) 248,2 pont
6. Roman Koudelka (CZE) 247,8 pont