Forma-1 teszt

Ez még csak játék

  • Kele János

Lassan másfél nap telt el kemény munkával a Formula-1-es csapatok háza táján, ám egyes alakulatoknál már most látszik, nem számíthatnak könnyű idényrajtra.

Nico Rosberg a valenciai teszt második napján a Mercedes GP színeiben.
Úgy tűnik másfél nap elegendő volt arra, hogy Michael Schumacher világbajnoki reményei tovatűnjenek. Persze sokakat nem lep meg a hír, hogy a Mercedes új autója nem tűnik sokkal jobbnak a tavalyinál – ők ugyanis már hetek-hónapok óta azzal vannak elfoglalva, hogy a német legenda idei esélyeit bagatellizálják. Nem mondom, hogy még örülnek is neki, de nem lennék meglepve, ha kiderülne, mégis… Én azonban inkább a szerencsétlen Rosberg-gyereket sajnálom, neki ugyanis nemhogy hét világbajnoki cím, de egyetlen egy árva futamgyőzelem sem árválkodik még dicsőségtablóján.

Ez pedig lassan kezd kínossá válni. Szent meggyőződésem (és ebben most nem feltétlenül kell egyetérteni), hogy ha idén nem jön össze az a bizonyos Nagydíj-siker a kis németnek, akkor egész pályafutása során csak üldözheti a nagyobb sikereket – de azok messziről el fogják őt kerülni. Jean Alesi járt így korábban, ő azonban sosem volt akkora szívrabló, mint Nico, ő inkább a szurkolók érzelmesebb, régebbi vágású részét fogta meg gyermeki rajongásával – amiért még a a sikereket is hajlandó volt beáldozni.

No, de vissza a mai napra, hiszen ma már nagyobb dolgok történtek, mint tegnap – az azonban
mit sem változott, hogy a világbajnok Sebastian Vettelt szinte lehetetlenség elkapni. Úgy tűnik
Adrian Newey legújabb alkotása újfent ötvözi magában az eleganciát, a megbízhatóságot, és az
utolérhetetlen gyorsaságot – még akkor is, ha ma már Fernando Alonso Ferrarija is felnőni látszott
a feladathoz, olyannyira, hogy nap végére el is kalapálta a Red Bullt. A vörösöknek úgy kellenek a
sikerek, mint egy falat kenyér, Domenicali ugyanis kerek-perec megmondta: idén már nincs bocsánat,
az egyik bajnoki serlegnek mindenképpen Maranellóba kell vándorolnia.

Sokkal kisebb csinnadratta közepette, de pályára gördült a Renault motoros Lotus is – a másodállásban tűzoltással is foglalkozó Heikki Kovalainennel a volánja mögött. A TL 11-es már az első grafikákon is nagyon dögösnek hatott, kifejezetten szép alkotásnak tűnt egy mindössze második szezonját taposó istállótól, élőben pedig egyenesen lélegzetelállító hatást produkált. Egészen addig, míg meg nem próbáltak vele elindulni… Kovalainen ugyanis égett szagra panaszkodott az autóban, a csapat pedig nekilátott megvizsgálni a konstrukciót (a finn közben alighanem már lesben állt egy poroltóval), és ez a vizsgálat olyan alaposra sikeredett, hogy eltartott egészen délig. Az pedig ugyebár köztudottan az ebéd ideje… Felkerekedtek hát a sárga-zöld szerelők, hogy elfogyasszák napi betevő falatjukat, közben pedig a derék Heikki csak várt, várt, és várt… Hogy aztán végre kifuthasson a pályára és egy acélosnak nemigen mondható köridővel letegye a névjegyét.

A Force Indiák továbbra is remekelnek, Kubica tapad rájuk a forradalmi Renault-val, Rosberg és a Mercedes nemcsak megbízhatatlan, de pokoli lassú is, a középmezőny viszont nagyon változatos képet mutat: Karthikeyan egy tavalyi HRT-vel lett hatodik (Rosberget megelőzve), Glock a nyolcadiknak hozta be a Virgint, miközben a Williams Barrichello és Maldonado alatt is ismét lassúcska volt, a Sauber szintén nem villogott, a Toro Rosso pedig hozta a tőlük elvárható középszert. A nap meglepetése, hogy Alonso végül gyorsabb tudott lenni, mint Vettel, miközben Webber csak utolsó előttiként futott be – igaz, nem túl sok kört tudott teljesíteni.

Kíváncsian várjuk, vajon Massa alatt hogy fut az új Ferrari, Schumi tud-e faragni a Mercedes hátrányából, és vajon mire megy a Lotus, ha nem hosszú etapokat fut?

Végeredmény:

1. Alonso Ferrari 1:13.307 körszám: 108
2. Vettel Red Bull 1:13.614 körszám: 43
3. Di Resta Force India 1:13.844 körszám: 111
4. Hamilton McLaren 1:14.353 körszám: 83
5. Kubica Lotus Renault 1:14.412 körszám: 104
6. Karthikeyan HRT 1:14.472 körszám: 80
7. Rosberg Mercedes 1:14.645 körszám: 69
8. Glock Virgin F1 1:15.408 körszám: 34
9. Barrichello Williams 1:16.023 körszám: 50
10. Perez Sauber 1:16.198 körszám: 42
11. Maldonado Williams 1:16.266 körszám: 29
12. Buemi Toro Rosso 1:16.359 körszám: 46
13. Alguersuari Toro Rosso 1:16.474 körszám: 64
14. Webber Red Bull 1:17.365 körszám: 17
15. Kovalainen Team Lotus 1:20.649 körszám: 15