Sportpolitika

Júniusban dönthet az EU a sporttámogatásokról

  • MTI

Júniusban dönthet az Európai Unió annak a törvényjavaslatnak a jóváhagyásáról, amely szerint a sportot támogató vállalkozások társaságiadó-kedvezményben részesülhetnének, a profi sportra azonban valószínűleg nem lehet majd igénybe venni ezeket a pénzeket.

Ezt Szalay Ferenc, a jogszabály-módosítás egyik beterjesztője, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke mondta el a Duna TV hétfő esti Sportaréna című műsorában.

A fideszes képviselő úgy látja, hogy a profi sportolók bérezésére nem lehet majd felhasználni a társaságiadó-kedvezményeket, ám a sportlétesítmények fejlesztésére, az utánpótlás-nevelésre és a szakosztályok effektív működésére – ilyen lehet a csarnokbérlet, az utazás, vagy a játékosok körüli teendők ellátása – valószínűleg igen.

"Az unió bizottsága azért feszegette a profi sport támogatása után járó társaságiadó-kedvezményt, mert ebben az esetben akár az is előfordulhatna, hogy a Real Madrid megszerezné a spanyol főváros, Madrid teljes társasági adóját, felvásárolná belőle a világ összes labdarúgóját, majd őket leültethetné a kispadra. Mindez az unió szerint sértené a versenysemlegesség elvét. Ez nyilván egy extrém példa, de van benne igazság" – fogalmazott Szalay, aki szerint hozzávetőlegesen júniusban rendezheti ezt a kérdést az unió.

A képviselő úgy ítéli meg, hogy a 2010/11-es bajnokságok során még nem, de a következő, 2011/12-es szezonra, a fiatalok sportjára már gyűjthetik a klubok és a szakosztályok ezeket a pénzeket. Szalay számítása szerint a törvénymódosítás életbe lépése után körülbelül 20-25 milliárd forint plusz forrás áramolhat be a magyar sportba.

Az Országgyűlés tavaly júliusban fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt, amelynek része volt többek között a társasági adóból levonható sporttámogatás is. A jogszabály kiemelten támogat öt sportágat. Adókedvezményt biztosítana a társasági adóból a látvány-csapatsport - a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong - országos sportági szakszövetsége, a tagjaként működő sportszervezet vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítvány részére az adóévben nyújtott támogatáshoz kapcsolódva.