Forma-1

Egy, két, há' - rajt!

  • Kele János

Végre kézzelfogható közelségbe került a Formula-1-es idény rajtja: ma délelőtt Valenciában ugyanis felbőgtek a mezőny V8-asai. A nap persze bemutatókkal kezdődött, mindjárt néggyel – hisz a Mercedes, a Red Bull, a Toro Rosso és a Williams is garázsai előtt leplezte le új konstrukcióját. Aztán délelőtt 10-től már nem volt menekvés, mindenki kigurulhatott a pályára, hogy megmutassa, nem csak a képeken mutat jól az új fejlesztésű autó, hanem piszok gyors is.

A Ferrari egyik autója gurul ki a valenciai teszt első napján.
Nem meglepő, hogy gyorsaság dolgában még mindig a Red Bull áll a legjobban, az energiaitalosok német üdvöskéjét, Sebastian Vettelt egyetlen 2011-es modellel sem lehetett egy másodpercnél jobban megközelíteni. Ez persze sokat még nem jelent, elvégre az első tesztnapokból messzemenő következtetést nem szabad levonni, ám annyit már jelez – a milton keynes-i csapat idén sem adja alább a bajnoki címeknél.

Az Adrian Newey által tervezett autó egyébként nem hozott borzalmasan nagy újításokat, láthatóan a tavaly sikert sikerre halmozó modellből indultak ki a munkálatok. A kocsi aerodinamikája azonban szemmel láthatóan fantasztikus, formailag a legkecsesebbek közé tartozik az eddig látottak közül. Az autó hátulja pedig egyenesen élményszámba megy – bár már a Ferrarinál is láthattuk, hogy igen üres a konstrukció hátsó fertálya, a Red Bullnak azonban ezt is sikerült túlszárnyalni, szinte hihetetlen, hogyan fért be olyan kis helyre a váltó.

A Red Bull és pilótái az új 2011-es új modellel.
A Mercedes bemutatója volt a mai nap másik, hihetetlenül várt eseménye – és a sok érdeklődőnek nem is kellett csalódnia. Ross Brawnék idénre egy igazán vagány versenygépet raktak össze, rajta rengeteg újdonsággal a tavalyi megoldásokhoz képest. Nem túlzás kijelenteni, első szárny dolgában talán a brackley-i gárda találta meg a legtutibb megoldást: a szárny egyszerre magas és lapos, miközben ötvözi a tavalyi Red Bull zsenialitását, és a hosszú fejlesztői munka eredményeit. Persze nem is meglepő, hogy a Mercedes elrugaszkodott a tavaly látottaktól: a W01-esről ugyanis már a szezon elején kiderült, hogy zsákutcába visz, így a Mercedesnél elkezdtek a 2011-es konstrukcióval foglalkozni. A küllemből úgy tűnik, megérte, de a teljesítmény…. Még finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után. Történt ugyanis, hogy a stuttgartiakkal minden létező technikai probléma megesett az első tesztnapon,amit el lehet képzelni – Rosberg mindössze kilenc, míg Michael Schumacher 15 kör megtételére volt képes. Így aztán nem is meglepő, hogy előbbi a tökutolsó 13., míg utóbbi a kilencedik helyen végzett.

Nem sokat mutatott magából a Williams sem - és ezt nem azért mondom, mert az autó festése jelenleg csak átmenetinek tekinthető. Első ránézésre az ő autójuk tűnik az egyik legextravagánsabb tervezésnek a Renault mellett, ám ez egyenlőre a pályán mutatott tempón vajmi kevéssé látszik. Pedig nem bízták a véletlenre, már az első napon csatasorba küldték azt a Barrichellót, aki tavaly az egyéni meglátásaival az élmezőny nyakába hozta fel a csapatot - ám ezúttal meg kellett elégedni a 11. leggyorsabb idővel, Rosberget és Narain Karthikeyant megelőzve.

A Toro Rosso-ra nagyon kevés figyelem irányult, pedig becsülettel teszik a dolgukat: ezúttal is előrukkoltak egy tisztességes saját konstrukcióval, amely ugyan nem hordoz magán túlzottan különleges jegyeket, ám egy stabil középmezőnybeli szereplésre elegendő lehet. Persze csak akkor, ha a fejlesztés folyamatos lesz az idény közben, és nem torpannak meg olyan látványosan, mint tavaly tették. Ma bevetett pilótájuk, Jaime Alguersuari a 10. helyen zárt.

És akkor nézzük a teszt élmenőit, akik meg tudták izzasztani a regnáló világbajnokot! Kezdetnek itt van mindjárt Nico Hülkenberg, aki a tavalyi Force Indiával próbálkozott, és két tized híján az élen tudta zárni a napot. Külön cikket megérdemelne a jelenség, ami miatt ez a srác ülés nélkül maradt 2011-re… Azt mindenesetre megtette, amit megkövetelt a haza, alaposan elverte a gárda hivatalos versenyzőjének számító, egyébként feltűnően tehetséges Paul di Restát.

Az egyébként általánosságban is elmondható, hogy jól mentek a tavalyi autójukat bevető istállók – kivételt talán csak az inkább viccesnek ható HRT képezett. Gary Paffett harmadik lett az MP4-25-ös McLarennel (a wokingiak csak 4-én leplezik le a legújabb járgányukat), Jerome D’Ambrosio a hetedik helyre kormányozta a nem túl veretes Virgint - a Force Indiákról pedig már volt szó. Kobajasi szépen terelgette a Sauberét ma is, jutalma egy nap végi hatodik hely, és valószínűleg rengeteg hasznos információ volt. Alonso a második legjobb lett a 2011-es autót vezető pilóták közül, ám csaknem egy másodperces lemaradása Vettelhez aggasztó lehetne - ha nem tudnánk, hogy semmi jelentőséget nem szabad tulajdonítani a tesztek eredményének. Sokat vártam a forradalmi FFE-rendszerrel előálló Renault-tól, ám a gárda orosz versenyzője, Vitalij Petrov egyelőre nem tudta bebizonyítani, hogy miért is lehetne esélye idén a bajnoki címre a Lotusszá vedlett francia csapatnak. Persze, tudjuk, ez csak egy teszt…

Ami holnap folytatódik, lehetőleg még több megtett körrel, és még több kiszivárgott információval. Mi mindenesetre figyelünk, és azokat is megosztjuk majd Veletek!

Valenciai teszt, első nap sorrendje :

1. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) 1:13.769 (93 kör)
2. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) 1:13.938 (71 kör)
3. Gary Paffett (McLaren-Mercedes*) 1:14.292 (91 kör)
4. Paul di Resta (Force India-Mercedes*) 1:14.461 (28 kör)
5. Fernando Alonso (Ferrari) 1:14.553 (98 kör)
6. Kobajasi Kamui (Sauber-Ferrari) 1:15.621 (68 kör)
7. Jérome D'Ambrosio (Virgin-Cosworth*) 1:16.003 (71 kör)
8. Vitalij Petrov (Renault) 1:16.351 (28 kör)
9. Michael Schumacher (Mercedes) 1:16.450 (15 kör)
10. Jaime Alguersuari (Toro Rosso-Ferrari) 1:17.214 (20 kör)
11. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth) 1:17.335 (78 kör)
12. Narain Karthikeyan (Hispania-Cosworth*) 1:18.020 (45 kör)
13. Nico Rosberg (Mercedes) 1:19.930 (9 kör)

*: a 2010-es modellel futottak