Snowboard

Shaun White az X-Gamesen is verhetetlen - videó

  • VNA

Bár az Aspenben zajló X-Games slopestyle versenyén nem jutott döntőbe, kedvenc számában, a félcsőben ismét oktatta a világot az amerikai snowboardos, Shaun White.



Az egyesült államokbeli Aspenben zajlik az X-Games, amelyen az amerikai extrém sportok klasszisai egytől egyig ott vannak a mezőnyben. A félcsőben kétszeres olimpiai bajnok Shaun White is elindult, bemelegítésként pedig a slopestyle versenyeket választotta. A versenyszám pénteki selejtezőjében White nem villogott, ahol csak a 13. helyet szerezte meg, így hiába nyerte meg az X-Games slopestyle versenyét korábban öt alkalommal is, ezúttal még a fináléba sem tudott bekerülni. A kiesés persze nem okozott nagy meglepetést, mert az előző években inkább az olimpiai programban szereplő félcsőre koncentráló White 20 hónapja (!) nem edzett külön erre a versenyszámra, így a mezőny egy kicsit elhúzott mellette.

Az ESPN sportcsatorna által a kilencvenes évek végén életre hívott sorozat az év eseményének számít a snowboardosok között, többen például emiatt hagyták ki a közelmúltban véget ért snowboard világbajnokságot is. White is ezt a versenyt választotta és vasárnap bebizonyosodott, hogy jól tette. Kedvenc számában, az ezen a versenyen superpipe névre hallgató szakágban White az alkalomhoz talán nem a legjobban illő fekete bőrszerelésben jelent meg, de így is leiskolázta a mezőnyt. A 24 esztendős amerikai sportoló még úgyis a legnagyobb esélyesnek számított, hogy a vancouveri győzelme óta szinte alig edzett erre a szakágra. Az esélyt pedig a döntőben valóra is váltotta (ld. lenti videó), így sorozatban negyedszer lett az X-Games bajnoka a superpipe versenyszámban.

Shaun White számára Szocsiban az újabb olimpiai aranyérem (Torinó és Vancouver után immáron a harmadik) megszerzése lehet a cél, de ha a sors is úgy hozza, ennél merészebb céljai is lehetnek az orosz városban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis fontolgatja azt, hogy a slopestlye versenyeket is felveszi az ötkarikás programba, és amennyiben áprilisban pozitív döntés születik ezügyben, akkor White duplázni szeretne az olimpián. „A két számban történő szereplés lehetősége nagyon motiváló lenne számomra. Az utóbbi időben rájöttem arra, hogy akkor vagyok képes új és nehéz trükköket elsajátítani, ha nyomás alatt versenyzek, vagy ha különösen nagy tét van. Ha Szocsiban mindkét számban elindulhatok, az kellő motiváció lenne számomra arra, hogy a slopestyle versenyre is rendesen felkészüljek” – nyilatkozta az újságírói kérdésekre a vörös haja miatt csak „Repülő paradicsomnak” becézett White. Az amerikai snowboardos már 2000 óta versenyez a profik között, így nehéz elhinni róla, hogy még mindig csak 24 éves. Az USA-ban hatalmas sztárként kezelt White két olimpiai és tizenegy X-Games aranyérme mellett azt is elmondhatja magáról, hogy videójátékot neveztek el róla, emellett pedig külön ruhakollekciója is van.