Bundavád

"Megközelítőleg az összes védőjátékos" bundázott a Lokiban a vádirat szerint

Herczeg András megdöbbent a híren, miszerint a Young Boys ellen a DVSC-TEVA csapatának majdnem összes védőjátékosa benne volt a "buliban".

Young Boys-Debrecen UEFA-Kupa - Fotó: daylife.com

A bochumi bíróságra benyújtott vádirat szerint nemcsak a Debrecen-Fiorentina Bajnokok Ligája-mérkőzést manipulálták, hanem 2008-ban a hajdúságiak Young Boys elleni UEFA Kupa-meccsén is előre meghatározott eredmény született. Az augusztus 28-án rendezett debreceni visszavágóról van szó, ahol a DVSC 3-2-es vereséget szenvedett a svájci csapattól. A Népszava által kikért vádirat szerint 50 ezer eurón osztozhattak a futballisták, akik közül „megközelítőleg az összes védőjátékos” (Nahezu alle Abwehrspieler) benne volt a „buliban”.

"A csalók konkrét neveket vallomásukban nem említettek. A bíróság számára a nevek kevésbé érdekesek, nekünk az sokkal fontosabb, hogy hány találkozón történt visszaélés, és mennyi pénzhez jutottak jogtalanul a fogadási csalók. A sajtó a játékosok neveit akarja tudni, ők azonban számunkra csak a bűnelkövetés eszközei voltak. A mi szempontunkból az igazi bűnt azok követték el, akik a végeredmény tudatában fogadtak a mérkőzésekre. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a vétkes futballistákat nem kell felelősségre vonni, de ez egy bonyolult, összetett kérdés" – nyilatkozta Volker Talarowski a bochumi ügyészség szóvivője.

Ha a fogadási csalók, Ante Sapina és társai vallomásából minden részletre fény derül, akkor elképzelhető, hogy a bíróság nem is hallgatja meg a debreceni játékosokat.

Az újságban megszólalt Herczeg András is, aki a debreceniek szakvezetője volt a Young Boys és a Fiorentina elleni meccseken. A szakembert megdöbbentette a hír.

"Le vagyok taglózva, nem is tudom, mit mondjak – fogalmazott a szakember. - Álmomban nem hittem volna, hogy ilyen ügybe keveredünk, egyetlen játékosomról sem feltételeztem volna, hogy képes lenne ilyesmire. Ezek szerint teljesen értelmetlenül idegeskedtem a kispadon. Soha, egyetlen pillanatig sem gondoltam azt, hogy valamelyik játékosom szándékosan hibázott volna. Nagyon szeretném, ha az derülne ki, hogy tévedés történt, s az elkapott csalók nem mondtak igazat."

Az említett találkozó összefoglalója