Férfi kézilabda-vb

Fantasztikus játékkal győztük le Lengyelországot!

A félidő környékén kilenc gólt lőttünk válasz nélkül

A férfi kézilabda-világbajnokság hetedik helyéért játszott mérkőzésen nagy izgalmak közepette három góllal győztük le az előző tornán bronzérmes Lengyelországot. Az első félidő közepe táján még négygólos hátrányban voltunk, de a 23. és a 38. perc között megfojtottuk ellenfelünk támadójátékát, és 9-0-s rohamot produkáltunk. A második játékrészben nagyszerűen tartottuk az előnyünket, és ezzel megszereztük az olimpiai selejtezőre jogosító vb 7. helyezést.

Nagyszerű védekezéssel kezdtük a játékot, és az első öt percben gyorsan, fel nem állt védelem ellen vezetett támadásokkal 3-0-s előnyt szereztünk. Ezt követően elkezdték a mérkőzést a lengyelek is, felzárkóztak, és az első negyedóra végéig döntetlen közeli volt az eredmény. Ilyés, Mocsai, Császár és Iváncsik Gergő voltak a vezéregyéniségeink, de ellenfeleink a védekezésüket is összerakták, és lépésről lépésre elhúztak. A 23. percben 14-10-re vezettek, és sajnos Fazekas nem sokszor találkozott a labdával.

Magyar szurkolók a kézilabda-világbajnokságon

Úgy tűnt, hogy érik a magyar időkérés, de végül nem volt rá szükség, keményen kezdtünk védekezni, és Mocsai Tamás átlövéseivel, valamint az Iváncsik-testvérek megindulásaival és heteseivel már a félidőre kétgólos előnyt szereztünk. (16-14)

A fordulás után tovább folytatódott a jó sorozatunk, Fazekas Nándor átlövéseket és ziccereket is védett, és Ilyés duplájával valamint Császár talpról elengedett lövésével ötgólossá tettük a vezetésünket. (19-14)

A lengyelek a 38. percben tudták megszerezni a következő találatukat, akkor is Zubai kiállítására volt hozzá szükségük. Ezt követően felváltva estek a gólok, a lengyelek átlövésekből voltak eredményesek, mi pedig hetesekből. Ellenfelünk egyszerűen nem tudott mit kezdeni a gyors, mozgékony Császárral és Zubaival, Iváncsik Gergő pedig magabiztos és pontos volt a büntetővonalról. Az utolsó tíz percnek 26-22-es előnnyel vágtunk neki.

A különbség szinte végig állandó maradt, amikor nem tudtunk betalálni, akkor Fazekas révén akadályoztuk meg a lengyeleket a gólszerzésben, de általában mi is eredményesek voltunk. Az 56. percben veszélyben érezhettük a győzelmet, ugyanis a két legjobb védekező játékosunkat, Schuchot és Ilyést is kiküldték a játékvezetők. Kaptunk is két támadásból két gólt, de Iváncsik Gergő megint villant, betörésével 30-26 volt az állás.

Mocsai Lajos, szövetségi kapitány:

"Fantasztikus, hogy sikerült a kitűzött célt elérnünk. A lengyelek elleni meccset uraltuk, kilenc-tíz ember is tudott lendíteni a játékon. Jó volt a futóteljesítményünk, fizikálisan tudtunk a világsztárokból álló lengyel csapat fölé kerekedni. Nagyon nehéz két hét van mögöttünk, találkoztunk az elmúlt évek világbajnokaival, az olimpiai aranyérmessel többek között, és mégis ott lehetünk az olimpiai selejtezőben. A következő feladat, azon túl, hogy az egy év múlva sorra kerülő Eb-re ki kell jutunk, hogy a 2012 áprilisi olimpiai kvalifikációs tornára ütőképes csapatot építsünk. Most a vb-n a maximumhoz közel, olykor azon túl tudtunk teljesíteni. Ez erre volt elég. Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen morálú, és küzdeni képes csapatot vezethetek."
MTI

Miután kiegészültünk, Mocsai Tamás is feleslegesnek tűnő szabálytalanságot követett el, megint Lengyelország került létszámfölénybe. Nem tudták azonban kihasználni, mivel Jurasik kezéből kicsúszott a labda, és az oldalvonalon túlra került. Aztán mi is eladtuk, Jurecki betalált, de Mocsai Lajos jó érzékkel időt kért, hogy megfogja az ellenfél lendületét.

Az utolsó percben az ezen az estén ellenállhatatlan Iváncsik Gergő betörését szabálytalanul akadályozták, ő ismét belőtte a megítélt büntetőt, és 31-28-as vezetésünk után már nem volt válasza a lengyel csapatnak, és megnyertük a mérkőzést.

Ezzel megszereztük a világbajnokság hetedik helyét, azaz mindenképp ott leszünk valamelyik olimpiai selejtezőtornán 2012 áprilisában. Az eredeti kiírás szerint a majdani vb-ezüstérmes lesz a házigazda, de ha a világbajnokság 2-7. helyezettjei közül kerül ki az Eb-ről közvetlenül kvalifikáló csapat, akkor ez még módosulhat.

A szintén 6 órakor játszott elődöntő-mérkőzésen Franciaország a papírformának megfelelően legyőzte a házigazda Svédországot, azaz a címvédő már biztosan az aranyéremért játszik vasárnap.

Férfi kézilabda-világbajnokság, a 7. helyért:

Magyarország-Lengyelország 31-28 (16-14)
gól: Iváncsik G. 11/7, Ilyés 6, Mocsai 6, Iváncsik T. 4, Császár 3, Lékai 1, illetve Jurecki 6, Zaremba 3, Bielecki 3, Jurkiewicz 3, Kuchczynski 3, Rosinski 2, Grabarczyk 2, Tluczynski 2, Jaszka 2, Jurasik 1, Tomczak 1

Elődöntő:
Franciaország-Svédország 29-26 (15-12)