Kerékpár

Contador fellebez eltiltása ellen

  • MTI

Semmilyen eltiltást nem fogad el, versenyzői engedélyének bármilyen felfüggesztése esetén fellebbezést nyújt majd be a döntéssel szemben a doppingvétséggel gyanúsított Alberto Contador spanyol országúti kerékpáros.

Alberto Contador

A világ pillanatnyilag legjobb országúti kerekesének tartott Contador pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ártatlannak tartja magát, fertőzött hússal került a szervezetébe tiltott szer.
"Nem értek egyet a javasolt egyéves eltiltással. Fellebbezek, és a végsőkig megvédem magam"
- jelentette ki, hozzátéve: nincs szándékában visszavonulni.

Spanyol Kerékpáros Szövetség (RFEC) szerdán jelezte, hogy egy évre eltiltja és megfosztja tavalyi Tour-diadalától Contadort. A háromszoros Tour de France-győztesnek tíz napja van arra, hogy fellebbezzen. Ez után az RFEC fegyelmi bizottsága február 9-én vagy 10-én hozza nyilvánosságra az ítéletet. Andy Ramos, a kerekes ügyvédje csütörtökön azt mondta: Contador nem fogad el semmilyen eltiltást, számára csak a felmentés lenne kielégítő, minden más esetben a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fog fordulni.

A 28 esztendős bringás a tavalyi Tour-sikere során klenbuterollal akadt fenn a vizsgálaton. Ártatlannak vallja magát, védekezésében azt állította, hogy fertőzött hússal került szervezetébe a tiltott szer. Contador szóvivője csütörtökön azt mondta: a spanyol szövetség illetékes bizottsága elfogadta az érvelést, nevezetesen azt, hogy nem szándékosan került a versenyző szervezetébe a klenbuterol. Az ilyen szerrel lebukók általában kétéves eltiltást kapnak, így számítani lehet arra, hogy ha Contador egy évet kap hazája szövetségétől, a nemzetközi sportági szövetség (UCI) vagy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbez.

Korábban egyetlen kerekest fosztottak meg a Tour de France-on aratott összetett győzelmétől. Az amerikai Floyd Landis, aki éppen múlt héten jelentette be visszavonulását, 2006-ban nyerte meg a sportág legrangosabb körversenyét, de a 17. szakaszon levett mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint, így a "zöld asztalnál" végül a mögötte második spanyol Oscar Pereiro Sio diadalmaskodott a Touron. Ezúttal a luxemburgi Andy Schleck vallhatja magát a tavalyi viadal bajnokának, amennyiben jogerősen eltiltják Contadort.

A spanyol bringást jelenleg a világ legjobb országúti versenyzőjének tartják. A Tour mellett nyert Giro d'Italiát és Vuelta Espanát, ilyen bravúrt rajta kívül csak négyen tudnak felmutatni. Contador új csapatával, a Saxo Bankkal Mallorcán készül az idei szezonra.