Dopping

Két hét múlva várható végleges döntés Contador ügyében

  • MTI

Két hét múlva, február 9-én vagy 10-én hirdetik ki hivatalosan, hogy a doppingvétséggel gyanúsított Alberto Contador spanyol országúti kerékpáros milyen büntetést kap.

A Spanyol Kerékpáros Szövetség (RFEC) szerdán jelezte, hogy eltiltja egy évre és megfosztja tavalyi Tour-diadalától Contadort. A háromszoros Tour de France-győztesnek tíz napja van arra, hogy fellebbezzen. Ez után az RFEC fegyelmi bizottsága február 9-én vagy 10-én hozza nyilvánosságra az ítéletet.

Andy Ramos, a kerekes ügyvédje azt mondta: Contador nem fogadja el az eltiltást, számára csak a felmentés lenne kielégítő, minden más esetben a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fog fordulni. "Az ügy nagyon megviselte, úgy érzi, igazságtalanul bánnak vele" - fogalmazott Contador egyik szóvivője, hozzátéve, hogy a versenyző rendkívül csalódott, s emiatt csütörtökön nem is vett részt csapata edzésén, inkább a szállodában maradt.

A 28 esztendős bringás a tavalyi Tour-sikere során klenbuterol miatt akadt fenn a vizsgálaton. Ártatlannak vallja magát, és védekezésében azt állította, hogy fertőzött hússal került szervezetébe a tiltott szer. Contador szóvivője csütörtökön azt mondta: hogy a spanyol szövetség illetékes bizottsága elfogadta az érvelést, mondván nem szándékosan került a versenyző szervezetébe a klenbuterol.

Az ilyen szerrel lebukók általában kétéves eltiltást kapnak, így számítani lehet arra, hogy ha Contador egy évet kap hazája szövetségétől, akkor a nemzetközi szövetség (UCI), vagy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbez, ha viszont 12 hónapnál hosszabb lenne az eltiltás, akkor a versenyző fordulna a fellebbviteli bizottsághoz vagy a CAS-hoz.

Korábban egyetlen kerekest fosztottak meg a Tour de France-on aratott összetett győzelmétől. Az amerikai Floyd Landis, aki éppen múlt héten jelentette be visszavonulását, 2006-ban nyerte meg a sportág legrangosabb körversenyét, de a 17. szakaszon levett mintájában túl magas volt a tesztoszteronszint, így a "zöld asztalnál" végül a mögötte második spanyol Oscar Pereiro Sio diadalmaskodott a Touron. Ezúttal a luxemburgi Andy Schleck vallhatja magát a tavalyi viadal bajnokának, amennyiben jogerősen eltiltják Contadort.

A spanyol bringást jelenleg a világ legjobb országúti versenyzőjének tartják. A Tour mellett nyert Giro'd Italiát és Vuelta a Espanát, és ilyen bravúrt rajta kívül csak négyen tudnak felmutatni. Contador eközben új csapatával, a Saxo Bankkal Mallorcán készül az idei szezonra.